Foto: AFP/Scanpix/LETA
Latvijas pārstāvji starptautiskajā dziesmu konkursā "Eirovīzija" nespēja izkļūt no atlases pusfināla un kvalificēties konkursa finālam. Grupa "Citi zēni" diemžēl nesavaldzināja eiropiešu sirdis ar enerģisko skaņdarbu par zaļu dzīvesveidu un salātu ēšanu – dziesmu "Eat Your Salad".

Tādējādi šis ir sestais gads pēc kārtas, kad Latvijas izvirzītie pārstāvji nav spējuši kvalificēties "Eirovīzijas" finālam. Pirmajā atlases pusfinālā izskanēja 17 kompozīcijas; "Citi zēni" startēja kā otrie.

Finālā iekļuva šādas desmit valstis: Šveice, Armēnija, Islande, Lietuva, Portugāle, Norvēģija, Grieķija, Ukraina, Moldova, Nīderlande.

Pēdējais Latvijas pārstāvis, kurš iekļuva "Eirovīzijas" finālā, bija Justs Sirmais 2016. gadā. Viņš ar dziesmu "Heartbeat" ierindojās 15. vietā.

Pusfināla iznākumu noteica gan konkurējošo dalībvalstu iedzīvotāju balsojums, gan žūrijas vērtējums. Dalībnieku uzstāšanos iepriekš vērtēja starptautiska žūrija, kurā ietilpst pieci mūzikas industrijas profesionāļi no katras dalībvalsts. Katra žūrijas locekļa individuālais balsojums veido kopējo punktu skaitu, ko dalībvalstu žūrijas piešķir dziesmām – sākot no 12 punktiem par 1. vietu pusfinālā un beidzot ar 1 punktu desmitajai vietai žūrijas vērtējumā. Lai saglabātu intrigu, žūrijas balsojums publiski parasti tiek atklāts tikai pēc konkursa fināla.
"Eirovīzija" šogad notiek Itālijas pilsētā Turīnā. 12. maijā gaidāms konkursa otrais pusfināls, bet 14. maijā – lielais fināls. Jāpiebilst, ka "Eirovīzijas" eksperti un arī bukmeikeri uzvaru tajā paredz Ukrainai, vienlaikus vēl vismaz piecām citām kompozīcijām provizoriski ir izredzes triumfēt un nākamā gada konkursu aizvest uz savu valsti.

"Citi zēni" ir 2020. gadā dibināta latviešu popmūzikas grupa, kuras sastāvā darbojas seši puiši – grupā muzicē Jānis Pētersons (vokāls), Dagnis Roziņš (vokāls un saksofons), Reinis Višķeris (taustiņinstrumenti), Krišjānis Ozols (ģitāra), Roberts Memmēns (bass) un Toms Kagainis (bungas).

Mūsu puišu pusfināla priekšnesums:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!