Foto: Capital Pictures/Scanpix/LETA

Autora, kura raksts iedvesmoja oriģinālo 1986. gada "Top Gun", ģimene iesūdzējusi filmu studiju "Paramount Pictures" par autortiesību pārkāpumu tās turpinājuma dēļ, ziņo BBC.

Apsūdzībā, kas iesniegta Kalifornijas federālajā tiesā, Ehuda Jonaja, 1983. gada grāmatas "Top Gun" autora, mantinieki norāda, ka filmu izplatīšanas kompānija nav ieguvusi tiesības uz nesen izdoto turpinājumu "Top Gun: Maverick". Lieki piebilst, ka filma pirmajās 10 iznākšanas dienās visā pasaulē nopelnīja 548 miljonus ASV dolāru.

Šai kinolentei bijusi ceturtā ienesīgākā atklāšanas nedēļas nogale no visām Covid-19 laikā tapušajām filmām, tā ierindojās aiz visvairāk pārdotās "Zirnekļcilvēks: Mājupceļa nav", otrās vietas ieguvējas "Doktors Streindžs neprāta multivisumā" un filmas "Betmens".

Noskaidrots, ka Ehuda Jonaja mantinieki pieprasa no filmu studijas atlīdzināt neprecizētus zaudējumus, tostarp peļņu no "Top Gun: Maverick". Saskaņā ar tiesas prāvu "Paramount" "Top Gun" franšīze nebūtu pastāvējusi bez Ehuda "literārajiem centieniem un rosinošās prozas un stāstījuma".

Tiesas prāvā teikts, ka 2018. gadā (kad tika uzsākta filmas uzņemšana) Yonays (mantinieks) informēja "Paramount", ka tās tiesības uz Ehuda rakstu tiks pārtrauktas divus gadus vēlāk. Tajā tika piebilsts, ka studija zaudēja autortiesības uz šo darbu 2020. gada janvārī.

"Paramount" paziņojumā sacīja: "Šīs prasības nav pamatotas, un mēs sevi enerģiski aizstāvēsim." "Lai kā "Paramount" vēlas izlikties, viņi pēc autortiesību zaudēšanas izveidoja "Top Gun" turpinājumu," BBC sacīja advokāts Marks Toberofs, kurš pārstāv rakstnieka ģimeni.

"Paramount" plāni ražot "Top Gun: Maverick" 2018. gadā un izdot to 2019. gadā aizkavējās Covid-19 pandēmijas dēļ. Nav skaidrs, kad "Paramount" oficiāli pabeidza filmu, taču šis laika grafiks, iespējams, būs svarīgs, kamēr turpināsies autortiesību prāva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!