Foto: AP/Reuters/Scanpix/LETA
Nedēļas nogalē Kremļa propagandas mašinēriju skāris neliels satricinājums – viens pāršāvis pār strīpu. Žurnālists Antons Krasovskis naida runā pret ukraiņiem aizgājis tiktāl, ka tas nav bijis pieņemams pat viņa priekšniecei, propagandas kanāla "Russia Today" galvenajai redaktorei Margaritai Simonjanai.

Margarita Simonjana no pienākumu pildīšanas atstādinājusi Antonu Krasovski, kurš pagājušajā nedēļā pauda genocīdam raksturīgus izteikumus par Ukrainas bērniem. Viņaprāt, visus ukraiņu bērnus, kuri uzskatīja, ka Padomju Savienība bija okupants, vajadzēja "noslīcināt upē ar spēcīgu straumi", bet tos varot arī "iegrūst būdās un sadedzināt".

Krasovska naida runa sākās brīdī, kad viņa intervējamais, krievu zinātniskās fantastikas autors Sergejs Lukjaņeko, stāstīja par savu viesošanos Ukrainā astoņdesmitajos gados, kur ukraiņu bērni viņam teikuši: mēs dzīvotu labāk, ja Maskava nebūtu mūs okupējusi. "Noslīcināt tos bērnus vajadzēja, noslīcināt," sarunā iekarsa propagandists.

Tāpat Krasovskis ņirgājās par ziņām, ka krievu karavīri Ukrainā izvarojuši sievietes.

Īsais video fragments no intervijas ātri izplatījās sociālajos tīklos, un svētdienas vakarā Krasovska priekšniece Simonjana tviterī vēstīja: "Krasovska izteikumi ir pretīgi. Varbūt Antons varētu paskaidrot, kāds ārprāts izraisīja to, ko viņš pateica. Grūti noticēt, ka viņš tiešām tā domā. Pagaidām mūsu sadarbību pārtraucu. Esmu neizpratnē, ko teikt. Ukrainas bērniem, tāpat kā Donbasa bērniem, novēlu, lai viss pēc iespējas ātrāk beigtos un viņi atkal varētu dzīvot un mācīties mierā – valodā, kuru viņi uzskata par dzimto."

Jāpiebilst, ka Krasovska pārdomas nav palikušas nemanītas arī starp Ukrainas augstākajām amatpersonām. Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba aicinājis aizliegt kanāla "Russia Today" translāciju valstīs, kurās tas joprojām ir skatāms: "Valdībām, kuras nav to aizliegušas, vienkārši jānoskatās šis fragments," viņš teica.

Šā gada aprīlī cilvēktiesību aktīviste Anastasija no Maskavas intervijā portālam "Delfi" par Krasovski izteicās, ka viņš izceļas citu propagandistu vidū. Maskaviete stāstīja: "Interesants ir stāsts par Antonu Krasovski no "Russia Today" – homoseksuāls cilvēks atbalsta Krievijas režīmu. Runā, ka viņam draudēja kriminālatbildība par kaut kādu sadzīvisku kautiņu un to iemainīja pret viņa apsolījumu pastrādāt propagandas labā. Tagad viņš runā drausmu lietas: nav tādas Ukrainas valsts, "hoholus" vajag pārmācīt un tā tālāk. Krasovskis, gejs būdams, acīmredzot tiešām ļoti mīl naudu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!