Foto: Publicitātes foto

Izdzīvošanas instruktors, biologs, vēstures un pasaules izzinātājs Heizens Audels plašāku atpazīstamību iemantojis, pateicoties "National Geographic" raidījumu ciklam "Primal Survivor" ("Pirmatnējā izdzīvošana") . Pārraidē viņš dodas aizraujošos ceļojumos uz dažādiem pasaules nostūriem, iepazīstas ar vietējiem iedzīvotājiem, izzina dabas bagātības un stājas pretī pirmatnējiem izaicinājumiem, liekot lietā zināšanas, kuras apguvis no dažādām ciltīm. No krokodilu olu meklējumiem Papua-Jaungvinejā līdz pat ziemeļbriežu ganīšanai Norvēģijā – Audela dēkās adrenalīna un pārsteigumu netrūkst.

Audels ir Ziemeļamerikas indiāņu pēctecis, un viņa senčos ir arī grieķi. Dzimis un uzaudzis Vašingtonas štatā ASV, Audels jau agrā bērnībā sācis pastiprināti interesēties par dabu – dedzīgi lasījis izzinošas grāmatas un skatījies dokumentālās filmas, kas raisījušas iztēli, liekot tobrīd vēl mazajam zēnam sapņot par pasaules apceļošanu. Pārgājienos kopā ar tēti Audels apguvis pirmās zināšana par izdzīvošanu dabā, un piedzīvotais bijis kā āķis lūpā – vēlme doties vēl tālāk un sasniegt vēl augstākas virsotnes un biezokņus augusi līdz ar zēna vecumu.

Pēc vidusskolas absolvēšanas, 19 gadu vecumā, Audels beidzot devās savā pirmajā lielajā piedzīvojumā, lai piepildītu sapni savām acīm redzēt lietusmežus. Jauneklis cītīgi krājis un taupījis naudu, pļāvis mauriņus, kā arī pārdevis savu velosipēdu un pat akvārijus, lai nopirktu vienvirziena lidmašīnas biļeti. Kad Audels nonācis Ekvadorā, viņam kabatā bijuši 200 ASV dolāri, kas daļēji iztērēti, lai nokļūtu līdz lietusmežam, kā arī pārtikas iegādei. Intervijā izdevumam "Responsible Travel" Audels atklājis, ka viņš toreiz uzcēlis savu apmetni līdzās upei. Nodrošinājies ar aptuveni 20 kilogramiem rīsu un liekot cerības uz savām makšķerēšanas iemaņām, jauneklis cerējis, ka šajā vidē spēs izdzīvot vismaz trīs nedēļas, taču beigu beigās uzkavējies daudz ilgāk. Vietējie iedzīvotāji viņu pamanījuši, sākuši par viņu izrādīt interesi un pamazām iedraudzējušies ar Audelu, kā arī sākuši viņam dot padomus, kā un kur noķert lielāku lomu. Visbeidzot vietēji ielūguši piedzīvojumu meklētāju padzīvot viņu ciemā. Galu galā Audels lietusmežā pavadījis astoņus mēnešus, un kopiena kļuvusi par viņa ģimeni. Ik gadu Audels tur atgriežas, un 19 gadu vecumā iegūtā pieredze un zināšanas tagad ir neatņemama viņa dzīvesveida sastāvdaļa.

Gadu gaitā Audels iepazinis arī daudzas citas kopienas un ciltis, kas nodevušas viņam savas zināšanas un dažādas būtiskas iemaņas, kas nepieciešamas, lai izdzīvotu savvaļā. Droši var teikt, ka Audels nemeklē komfortu, ērtu dīvānu un vannu, kas piepildīta ar čaukstošām, smaržīgām putām. Tā vietā viņš priekšroku dot pirmatnējam dabas aicinājumam un pašpietiekamībai, savukārt par vienu no lielākajām vērtībām uzskata ceļojumos sastaptos cilvēkus – dažādu reģionu vienkāršos pamatiedzīvotājus, – kas kļuvuši par viņa draugiem. Tiesa, ceļa somā līdzi viņš vienmēr ir paņēmis zobu birsti, lai, kā pats saka, "iepriecinātu savu mammu". Tāpat arī viņam līdzi vienmēr ir kabatas lukturītis.

Savos ceļojumos raidījumu cikla "Primal Survivor" ietvaros Audels pabijis Amazones džungļos, Vjetnamas džungļos, Andu kalnos un citās pārapdzīvotības neskartās vietās, kur saujiņa cilvēku joprojām dzīvo pēc dabas likumiem un līdzsvarā ar tās procesiem. Raidījumā Audela ceļš aizvedīs līdz pat Kenijai, kur viņš dzīvos vietējās ciltīs un smelsies viņu gudrības.

Kaislīgs, rotaļīgs un radošs – tā trīs vārdos pats sevi raksturo šī stāsta varonis, bet par savu nākotnes sapni viņš sauc "piedzīvojumu kādu dienu izveidot pašam savu ģimeni".

"Es gribētu būt pasaulē, kurā ir apzinīgāki un izglītotāki cilvēki ar lielāku izpratne par dabu un zinātni, lai mēs pasaules labā varētu pieņemt labākus lēmumus. Ja mēs par to zinātu vairāk un labāk izprastu, kā tā darbojas, mēs to mīlētu daudz vairāk un rūpētos par to daudz vairāk," savu vīziju par labāku pasauli ieskicē Audels.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!