Foto: Vida Press

1968. gada filmas "Romeo un Džuljeta" galveno lomu tēlotāji vērsušies tiesā pret kino ražotāju "Paramount", prasot 500 miljonu dolāru kompensāciju par kailskatiem, kuros viņi iesaistīti, būdami nepilngadīgi, ziņo "Variety".

Kalifornijas (ASV) tiesā iesniegta prasība pret kompāniju "Paramount" par vairāk nekā 500 miljonu dolāru piedziņu saistībā ar seksuālu vardarbību. Šobrīd 71 gadu vecā britu aktrise Olīvija Hasija un viņas filmas partneris Leonards Vaitings (72) uzskata, ka režisora Franko Dzefirelli uzņemtajā kinolentē "Romeo un Džuljeta" abi tikuši seksuāli izmantoti, filmējot aktierus kailus.

Filmas uzņemšanas laikā Hasija bija 15 gadus veca, bet Vaitings tikai par gadu vecāks – viņam bija 16, tātad abi aktieri bija nepilngadīgi.

Saskaņā ar apsūdzību, jauniešiem tika teikts, ka kailskatu filmā nebūs – tā apgalvojis režisors Dzefirelli, tomēr pēdējā filmēšanas dienā viņš pateicis, ka filmai draud izgāšanās, ja tajā nebūs mīlas ainas ar jauniešiem gultā.

"Viņi paļāvās uz Franko. Franko bija viņu draugs. Bet kurš gan 16 gados saprot, ko dara? Tas, ko viņiem teica, un tas, kas tika izdarīts, ir atšķirīgas lietas," izteicies aktieru menedžeris.

Prasībā tiesai tiek apgalvots, ka jaunieši filmēti kaili bez viņu ziņas. Telpā atradusies kamera, tomēr aktieriem teikts, kai kailskati netiks iekļauti filmā. Hasija un Vaitings tagad uzskata, ka viņiem nebija citas izvēles, kā vien filmēties. Aktieru kailie ķemeņi bijuši nogrimēti filmēšanas vajadzībām.
Foto: Vida Press

Zefirelli "Romeo un Džuljeta" uz ekrāniem nonāca 1968. gadā un guva kritiķu atzinību. Par šo darbu režisors tika nominēts "Oskaram" labāko režisoru kategorijā. Dzefirelli devās mūžībā 2019. gadā, būdams 96 gadus vecs.

Aktieru advokāts Solomons Gresens argumentē, ka lomu atveidotāji bija "jauni un naivi sešdesmito gadu bērni", kuriem nebija izpratnes par nodarījumu. Aktieri izteikušies, ka kailās ainas radīja viņiem ilgstošas "finansiālas, fiziskas un emocionālas sāpes". Viņi arīdzan esot zaudējuši cita darba iespējas. "Pēkšņi viņi kļuva slaveni tādā līmenī, kādu negaidīja. Viņi nezināja, kā rīkoties," par popularitātes postu saka advokāts.

Vaitinga un Hasijas prasītie 500 miljoni dolāru atbilst summai, ko filma nopelnījusi kopš iznākšanas uz ekrāniem. Kā raksta "Variety", aktieru prasība balstās uz Kalifornijas likumu, kas aptur noilgumu prasībām par bērnu seksuālu izmantošanu. Likums bija spēkā neilgu laiku un darbojās līdz 2022. gada 31. decembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!