Foto: Kadrs no video/Twitter @officejjsmart
Slavenākais un ietekmīgākais Kremļa propagandas pārstāvis Vladimirs Solovjovs otrdien savā pārraidē "Pilns kontakts" burtiski "uzsprāga", pūloties apturēt savu dēlu nonākšanu ļaužu mēlēs. Pēdējās dienās sociālajos tīklos itin populārs ir temats par viņa diviem vecākajiem dēliem, kuri nez kāpēc nav iesaistīti karā, lai gan Solovjovs aizgūtnēm proponējis, ka katram krievu jaunietim šobrīd jāiet valstij palīgā.

Solovjovs savās ikdienas TV tiešraidēs asi nosoda visus tos tautiešus, kuri nepiedalās "speciālajā militārajā operācijā" Ukrainā, nav pietiekoši patriotiski vai izvairās no mobilizācijas. Viņš neskaitāmas reizes uzsvēris, ka katra krievu vīra pienākums ir dot savu ieguldījumu karadarbībā un doties uz fronti, nevis bēguļot. Tieši no valsts aizbēgušie jaunieši viņa acīs ir īpaši nicināmi.

Taču tad izrādījās, ka viņa paša dēli atrodas pavisam tālu no frontes, proti, Donbasā pilnīgi noteikti viņu nav. Toties varētu būt Londonā – pilsētā, kuru pats Solovjovs ne reiz vien aicinājis bombardēt "šajā svētajā karā pret Rietumiem".

Tracis sākās pēc tam, kad Ukrainas laikraksta "Kiyv Post" korespondents Džeisons Džejs Smārts sociālajā tīklā "Twitter" ievietoja dažus attēlus, kuros redzams Solovjova vecākais dēls Aleksandrs un 21 gadu vecais Daņils. Aleksandrs (34) Maskavā rosās kinorežijas lauciņā, savukārt Daņils pozējis kā modelis. Viens no uzņēmumiem, visticmāk, tapis profesionālā fotosesijā.

Žurnālista tvīts zibenīgi aplidoja interneta āres, un soctīklotāji metās apspriest gan Daņila iespējamo seksuālo orientāciju, gan to, kāpēc abi jaunie vīrieši izrādījušies atbrīvoti no iesaukuma armijā. Jo pēc tēva ciešās pārliecības karot jāiet katram jaunam puisim bez izņēmuma.

Dažādiem tamlīdzīgiem fotoattēliem kļūstot arvien virālākiem, Solovjovam nekas cits neatlika kā vien tos komentēt. Vienu no attēliem, kurā lāgā nevarēja saskatīt personas seju, viņš nosauca par "feiku" – vīrietis bildē nemaz neesot viņa dēls, bet gan kāds profesionāls modelis, savukārt pārējos, žurnālista publicētos, viņaprāt, esot sagatavojuši un apmaksājuši "Ukrainas nacisti".

Solovjovs dusmās klāstīja, ka speciāli zvanījis dēlam, lai par to pārliecinātos. Jā, agrāk Daņils patiešām mācījies Londonā, taču tagad atrodas Maskavā un "dzīvo savu grūto vidusmēra jaunieša dzīvi". Daņils nu esot pilngadīgs un varot dzīvot tā, kā pašam patīk, – pat ja tēvam viņa dzīvesveids neiet pie sirds, piebilda propagandists.

Taču vislielākās dusmas par viņa dēlu attēlu publicēšanu gāzās pār kolēģiem – krievu medijiem, kas arī pārpublicējuši fotogrāfijas ar Daņilu, jo nav varējuši nereaģēt uz ažiotāžu sociālajos tīklos. "Jūs, nožēlojamie maitas! Jūs arī apkalpojat ukraiņu nacistu intereses? Jūs varējāt vispirms man piezvanīt un pajautāt!" Noprotams, ka pēc tam portālu vadība ziņas par Solovjova dēliem likusi dzēst, savukārt pats propagandists tiešajā ēterā lasīja viņam sūtītās atvainošanās par nolaidību. Piedot šādu pāridarījumu viņš gan nav gatavs.

"Jā, mans dēls ir jauns un glīts puisis ar modeļa ārieni. Bet jūs izvelkat vairākus gadus vecus kadrus... Viņš ir arī talantīgs mūziķis un aktieris. Bet mans vecākais Londonā ar izcilību pabeidza režisoru skolu un jau sen ir atgriezies un uzņem filmas, tostarp arī par pareizticīgo baznīcu. Un tagad abus manus dēlus vajā?" sūkstījās Solovjovs.

Propagandists pēc būtības nekomentēja, kāpēc viņa dēli šobrīd neatrodas armijā. Solovjovs stāstīja, ka viņa atvasēm jau gadiem ilgi tiekot draudēts, tāpēc informācija par viņu gaitām esot maksimāli slepena. "Mans dēls ir Maskavā, mācās, nekur nebēg un ne no kā neizvairās," skaidroja viņš un solīja sūdzēt tiesā ikvienu, kurš apgalvos, ka Daņils patlaban Londonā strādā par modeli.

Solovjovam ir kopumā astoņi bērni no trim dažādām sievietēm – četri dēli un četras meitas.

Solovjovs kā Kremļa rupors regulāri nonāk pretrunās pats ar sevi. No vienas puses viņš Rietumus lamā par "sapuvušiem" un aicina tos vispār noslaucīt no zemes virsas, no otras – pats iepriekš rūpējies par uzturēšanās atļaujām ģimenei un nekustamo īpašumu, piemēram, Itālijā. Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Solovjovs tika pakļauts Eiropas Savienības sankcijām un zaudēja piekļuvi savām villām ap Komo ezeru.

Tāpat Solovjovs zākājis Rietumu vērtības un izglītību, taču pats savus dēlus ir izskolojis ārzemēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!