Foto: Vida Press
Slepkavības, noslēpumi, intrigas un mahinācijas ir bijušas izklaides industrijas iecienītāko un populārāko filmu un televīzijas seriālu priekšgalā. Klasiskās "Whodunit?" (centrā ir slepkavības noslēpums) filmas piedāvā kaut ko tādu, ko citi filmu žanri nespēj sniegt: katram skatītājam ir aktīva loma filmā kā detektīvam. "Whodunits" pastāv jau gadiem ilgi, taču, veidojot tādas filmas kā "Knives Out", tās atkal kļūst arvien populārākas. Šeit ir dažas no tām!

"Uz nažiem" ("Knives out") (2019)

2019. gada augstu vērtētajai kriminālkomēdijai "Knives Out" ("Uz nažiem") aktieru sastāvs bija visnotaļ zvaigžņots: Kreigs nav vienīgā Holivudas zvaigzne, kas uzmirdzēja uz ekrāniem, savās lomās iejūtas arī Kriss Evanss, Ana de Armasa, Džeimija Lī Kērtisa, Maikls Šenons, Dons Džonsons, Toni Kolete, Lekīts Stenfīlds, Ketrīna Langforda, Džeidens Martells un Kristofers Plamers.

"Uz nažiem" sižeta notikumi risinās ap slepkavību. Šoreiz nelaiķis ir Harlans Trombijs – detektīvromānu autors un kuplas ģimenes patriarhs, kurš nogalināts uzreiz pēc savas 85. jubilejas. Slepkavības izmeklēšanu uzsāk harizmātiskais un uz sīkumiem aci piešāvušais detektīvs Benuā Blāns (Kreigs), kuram acumirklī kļūst skaidrs – slepkavību ir pastrādājis kāds no Trombija plašās ģimenes locekļiem. Bet kurš tieši?

Filmas pirmizrāde notika 2019. gada Toronto Starptautiskajā kinofestivālā. Filma saņēma pozitīvas kritiķu atsauksmes, galvenokārt izceļot scenāriju, kā arī režisora un aktieru sniegumu. Filma saņēma trīs nominācijas 77. Zelta globusa balvas ceremonijā, kā arī tika nominēta labākā oriģinālscenārija balvai 92. Kinoakadēmijas balvas ceremonijā. Amerikas Kinoinstitūts "Uz nažiem" izraudzījās kā vienu no 2019. gada labākajām filmām. 2022. gadā iznāca filmas turpinājums "Glass Onion: A Knives Out Mystery".

"Glass Onion: A Knives Out Mystery" (2022)

Riana Džonsona turpinājums viņa 2019. gada slepkavības noslēpumu filmai izrādījās arī ļoti populārs skatītāju vidū, un filma saņem lielākoties labvēlīgas atsauksmes. Tomēr, neskatoties uz to, ka tas ir filmas "Knives Out" turpinājums, abas filmas nav nemaz tik līdzīgas.

Turpinājumā galveno privātdetektīva Benuā Blāna lomu atkal atveido aktieris Daniels Kreigs, un tajā piedalās tādas zvaigznes kā Edvards Nortons, Dženela Mona, Keita Hadsone un Deivs Bautista.

"Glass Onion" centrā ir Benuā Blāna karjera un noslēpumu risināšanas prasmes. Šoreiz Blāns kopā ar bagātās elites senu draugu grupu dodas uz privātu salu Grieķijā, lai tur svinētu esktravagantu slepkavības noslēpumu ballīti, kas izrādās nāvējošāka, nekā paredzēts. Proti, vienā brīdī viss kļūst reāls, kad kāds no viesiem patiešām tiek noslepkavots.

"Foršie džeki" ("The Nice Guys") (2016)

"Foršie džeki" ir 2016. gada ASV kriminālkomēdijas filma, kurā galvenās lomas atveido Raiens Goslings, Rasels Krovs, Engauri Raisa, Mets Bomers, Mārgarita Kvellija, Kīts Deivids un Kima Beisingere.

Filmas darbība norisinās Losandželosā 1977. gadā. Kādas pabalējušas porno zvaigznes pašnāvība saved kopā izsitēju un atlabstošo alkoholiķi Džeksonu Heiliju un privātdetektīvu, alkoholiķi Hollandu Mārču. Viņu vienīgā problēma – beigtās meitenes tante ir pārliecināta, ka redzējusi savu māsas meitu dzīvu pēc medijos plaši atspoguļotā incidenta. Tā kā detektīviem vajag naudu, viņi uzņemas lietu, kas, izrādās, ir saistīta ar augstākajiem varas ešaloniem un slepkavību sazvērestību, kas iesniedzas dziļi ASV auto industrijā.

"Neliels lūgums" ("A Simple Favor") (2018)

"Neliels lūgums" ir 2018. gada trilleris, kas balstīts uz Dārsijas Bellas tāda paša nosaukuma romānu. Filmas režisors un viens no producentiem ir Pols Feigs. Galvenās lomas atveido Anna Kendrika, Bleika Laivlija, Henrijs Goldings un Endrū Ranelss.

Mazpilsētā dzīvojoša jaunā māmiņa, vlogere Stefānija, nejauši iepazīstas ar Emīliju, un abas kļūst par labām draudzenēm. Kādudien Emīlija vēršas pie draudzenes ar nelielu lūgumu un īsi pēc tam pazūd bez vēsts. Kopā ar pazudušās sievietes vīru Šonu Stefānija sāk šķetināt notikušā apstākļus, izceļot gaismā arvien baisākus noslēpumus.

"Slepkavība Austrumu ekspresī" ("Murder On The Orient Express") (2017)

"Slepkavība Austrumu ekspresī" ir 2017. gada amerikāņu detektīvfilma, kuras režisors un Erkila Puaro lomas attēlotājs ir Kenets Brana. Filma ir Agatas Kristi romāna "Austrumu ekspresis" ekranizācija.

Ceļojums vienā no krāšņākajiem Eiropas vilcieniem pārvēršas vienā no sarežģītākajām un visaizraujošākajām mīklām kriminālistikas vēsturē. Savā kupejā miris tiek atrasts noslēpumainais amerikāņu miljonārs Rečets un nav šaubu, ka slepkava ir viens no pasažieriem. Kamēr puteņa dēļ vilciens ir apstājies un nošķirts no ārējās pasaules, detektīvam Erkilam Puaro ir jānoskaidro slepkava, pirms tas uzbruks atkal.

"Nāve uz Nīlas" ("Death on the Nile") (2022)

"Nāve uz Nīlas" ir 2022. gada detektīvfilma. Tā balstīta uz Agatas Kristi 1937. gada tāda paša nosaukuma romāna motīviem.

"Death on the Nile" iet pa pēdām iepriekšējam darbam "Murder on the Orient Express" jeb "Slepkavība Austrumu ekspresī". Izcilā detektīva lomā jau atkal iejutīsies Kenets Brana, cenšoties pa pavedienam atšķetināt noziegumus un līdz pēdējai detaļai izanalizēt savus aizdomās turamos. Jāpiebilst gan, ka Brana filmas veidošanā atradies abās kameras pusēs – gan kā aktieris, gan arī režisors.

Agatas Kristi slavenākajā darbā "Nāve uz Nīlas" godājamais detektīvs Erkils Puaro dodas ceļojumā uz Ēģipti. Detektīvam Puaro nākas pārtraukt savu atvaļinājumu, jo uz kruīza kuģa, kurš devies braucienā pa Nīlu, notikusi noslēpumaina slepkavība.

"Identitāte" ("Identity") (2003)

"Identitāte" ir 2003. gada ASV neo-noir trillera filma. Filma ir par desmit svešiniekiem nomaļā Nevadas hotelī (viņiem nav nekā kopīga), kuri ir uz laiku nošķirti no pārējās pasaules. Pēkšņi viens pēc otra viņi tiek noslēpumaini nogalināti. Viņiem ir jānoskaidro, kurš no viņiem ir slepkava, kamēr nav par vēlu.

"Krutie kruķi" ("Hot Fuzz") (2007)

"Krutie kruķi" ir 2007. gada asa sižeta britu komēdija par policistiem.

Londonas konstebls Nikolass Endžels ir dzimis savam darbam – veiktie aresti par 400% pārsniedz jebkura cita viņa kolēģa sasniegumus. Viņš ir gudrs, labi trenēts un fanātiski uzticīgs likumam. Darbs policijā ir viņa dzīves jēga. Tāpēc nav nekāds brīnums, ka viņu pamet mīļotā, bet priekšniecība, rūpējoties par kopējo darbu rādītāju, aizsūta viņu tālu prom no Londonas uz provinces ciematu Sendfordu. Taču neskatoties uz ārējo mieru un labklājību, ar kādu viņš sastopas jaunajā darba vietā, Nikolass drīz vien kļūst par liecinieku noslēpumainu slepkavību sērijai, kuru vietējie policisti noraksta kā nelaimes gadījumu.

"Zodiaks" ("Zodiac") (2007)

Filma "Zodiaks" ir "Whodunit" filma, taču tas ir arī īsts kriminālstāsts.

Trilleris "Zodiaks" ir balstīts uz intriģējošāko un joprojām neatklāto noziegumu ASV vēsturē. Sanfrancisko ikdienu satricina sērijveida slepkavas uzdarbošanās, kurš burtiski ņirgājas par policiju atstājot nozieguma vietā vēstules un nesaprotamus kodus. Četri izmeklētāji ķeras pie darba, lai notvertu slepkavu. Šī lieta kļūs par visu četru cilvēku apsēstību, jo viņu dzīve un darbs būs atkarīgi un sastāvēs no nebeidzamiem mēģinājumiem rast izskaidrojumu notiekošajam un atrast vainīgo.

"Šerloks Holmss" ("Sherlock Holmes") (2009)

Protams, šajā sarakstā bija jāiekļauj viena Šerloka Holmsa filma. Šajā filmā Roberts Daunijs jaunākais atveido Šerloku Holmsu, bet Džūds Lo atveido doktoru Vatsonu.

Sižets ir šāds: 1890. gadā slepena biedrība nolīgst detektīvu Šerloku Holmsu un viņa kompanjonu doktoru Vatsonu, lai izjauktu lorda Blekvuda plānu, ar šķietami pārdabiskiem līdzekļiem, iegūt kontroli pār Lielbritāniju. Liekot lietā savu leģendāro dedukcijas metodi, attapību un humoru, Holmss kopā ar savu draugu iesaistās bīstamos piedzīvojumus, kuri prasīs no viņiem abiem lielisku fizisko sagatavotību un izcilas prāta spējas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!