Foto: Kadrs no video

Katru dienu vairāki simti jaunu sekotāju – tāds ir panākums divu entuziastu izveidotam "Instagram" kontam "salmugalvas_lv". Profilā ik dienas tiek publicēti video no pašmāju influenceru storiju vācelītes, kuros varoņi filmējušies pie auto stūres, tādējādi ne tikai pārkāpjot ceļu satiksmes noteikumus, bet arī rāda sliktu piemēru saviem sekotājiem. Lai no salmu galvu reģistra izkļūtu, "vainīgajam" jāatzīst sava kļūda un jāpublisko atvainošanās video, taču līdz šim no vairākiem desmitiem grēkāžu šādu iespēju izmantojuši vien četri, portālam "Delfi" saka konta uzturētāji.

"Tautai jāzina savi varoņi" – ar šādu uzsaukumu gluži nesen darbību sācis Salmugalvu profils. Kā skaidro idejas autori (viņi vēlējās palikt anonīmi), uz to mudinājis gan soctīklos redzamais, gan pašu nelāgā pieredze ar ceļu satiksmes negadījumiem, ko izraisījusi šoferu neuzmanība.

Profilā publiskoti īsi video, kuros redzami dažāda kalibra un dažādas ietekmes digitālā satura autori. Šie cilvēki, braucot pie stūres, paralēli koncentrējas arī vēstījumu nodošanai savai auditorijai. Labākajā gadījumā tiek izmantots telefona statīvs, bet netrūkst arī gadījumu, kad influenceri stūri pieskata ar vienu roku, otrā turot telefonu un runājot ar to. Pārraidāmā informācija lielākoties ir salīdzinoši nebūtiski sadzīviski sīkumi – kur es braucu, ko daru, ko domāju. Jestrākos gadījumos neizpaliek arī lustīga dziedāšana, kas paredz roku atlaišanu no auto stūres.

View this post on Instagram

A post shared by @salmugalvas_lv

"Mēs jūtam, ka cilvēkiem šis jautājums jau sen ir sasāpējis, atbalsts mūsu projektam ir milzīgs," saka Salmugalvu saimnieki.

Salmugalvu nežēlastībā krituši gan vienkārši cilvēki no tautas, gan influenceri un pat slavenības ar profesiju – piemēram, Saeimas deputāte un juriste Ieva Brante, aktieris Jānis Āmanis, reperis Gacho, stiliste un deputāta palīdze Maija Armaņeva, hokejists Kaspars Saulietis. Hokejists īpaši iecienījis savu auditoriju uzrunāt, vadot auto, un vienā šādā video skatītāji saskaitījuši pat trīs dažādus rupjus pārkāpumus.

View this post on Instagram

A post shared by @salmugalvas_lv

Pie "kauna staba" pienagloti arī virkne ietekmīgu influenceru – Rojs Rodžers, tiktokere Aija Nagle, Nurmuižas restorāna saimniece Kristīne Jelinska un arī veikalniece Elīna Didrihsone, kura izsenis izceļas ar drošības jostas nelietošanu vispār vai tās piesprādzēšanu pie sēdekļa, lai nepīkst. Salmugalvu publiskotajā video Didrihsone busiņu vada ar vienu roku, otrā turot "selfijstiku".

View this post on Instagram

A post shared by @salmugalvas_lv

Jāpiebilst, ka ikviens "vaininieks" no diskreditējošā satura var arī izkļūt – jāspēj tikai publiski atzīt sava vaina. Kā portālam "Delfi" saka konta uzturētāji – šādi cilvēki līdz šim bijuši tikai četri. "Draudi nav bijuši. Ir bijuši daži neglaimojoši komentāri, bet ne no saturā redzamajām personām," saka autori.

View this post on Instagram

A post shared by @salmugalvas_lv

Materiāla pietikšot vēl ilgam laikam – iesūtītie video ar pārkāpumiem pārpilda Salmugalvu pastkastīti. Taču autori ļoti vēlētos, lai materiāla nebūtu vispār: "Mums, protams, to gribētos, bet dažiem tomēr ļoti patīk lielīties ar savu stulbumu..."

Vaicāti, vai ir arī kāda reakcija no CSDD un Valsts policijas puses, konta uzturētāji saka, ka reakcijas nav nekādas. "Bet tas nekas! Kad viņi beidzot izdomās ko darīt lietas labā, te būs pieejams arhīvs," pasmejas aktīvisti, kuriem Salmugalvas ir brīvā laika nodarbe, proti, ikdienā viņi strādā algotu darbu. Iesūtītā materiāla esot tik daudz, ka abi plāno šajā projektā iesaistīt vēl trešo palīgu.

Jāpiebilst, ka CSDD sadarbībā ar reklāmas aģentūru "Deep White" 2018. gadā realizēja sabiedrības izglītošanas kampaņu "Izkāp no telefona!" Reklāmas rullīšus par zombijiem pie stūres atceras daudzi, arī pētījumu kompānijas SKDS vēlāk publiskotie kampaņas efektivitātes dati uzrādīja labus rezultātus – 92% respondentu atbildēja, ka labi sapratuši kampaņas vēstījumu, tostarp tika novērota sakarība, ka kampaņu visbiežāk pamanīja tieši autovadītāji paši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!