Фото: Zuma Press/Scanpix/LETA
Kamēr nupat pie skatītājiem nonākusī "Bārbija" (Barbie) turpina savu uzvaras gājienu visos pasaules kinoteātros, laiks atcerēties visu laiku aizraujošākās filmas par sieviešu līdztiesībām. To bija ne mazums un tās lika mums smieties, raudāt, just līdzi un galvenais – pārdomāt dažādus sociālus procesus.

"Iesit kā Bekhems!" ("Bend It Like Beckham", 2002)

Vairāk nekā 20 gadus atpakaļ iznākusī filma nu kļuvusi par īstu kino kultu. Filmas stāsta centrā ir indiešu izcelsmes jauniete vārdā Džesa. Viņa dzīvo Londonas priekšpilsētā un sapņo kļūt par profesionālu futbolisti. Jā, iespējams, tagad, kad Pasaules kauss futbolā sievietēm tiek translēts pa visiem nozīmīgākajiem sporta kanāliem, tas vairs nešķiet nekas īpašs. Taču 2000. gadu sākumā uz meiteni, kas sapņo par futbolistes karjeru, maigi sakot, skatījās greizi.

Filmā tiek aplūkotas vienlaikus vairākas asas sociālās problēmas – sieviešu sports, kuru arī šobrīd daudzi neuztver pārlieku nopietni, emigrācija, atšķirīgu kultūru līdzās pastāvēšana, kā arī sieviešu tradicionālā loma sabiedrībā. Kaut arī filma ir smeldzīga un pilna ar varoņu neveiksmēm, tomēr tā sola gaišāku nākotni visiem.

"Vaiana" ("Moana", 2016)

Šī ir viena no feminisma ideju piepildītākajām "Disney" multiplikācijas filmām. Stāsts ir par Klusā okeāna salās mītošās cilts vadoņa meitu Vaianu. Lai glābtu savu tautu, viņa dodas garā un sarežģītā ceļojumā kopā ar pusdievu Maui.

Filmā izcils ir itin viss – joki, mūzika, krāsas un, protams, pats stāsts. Turklāt tā nav kārtējā "Disney" filma par princesi, kuru izglābj bruņinieks. Vaiana ir spēcīga jauniete, viņa ir izteikta līdere, kura jebkurā brīdī gatava mesties cīņa.

"9 to 5" (1980)

Viena no veiksmīgākajām 1980. gadu filmām apvienojusi trīs izcilas sievietes: Liliju Tomlinu, Džeinu Fondu un Dolliju Pārtoni. Filmā viņas iejutušās sekretāru lomā, kuras nolemj atriebties savam tirāniskajam priekšniekam.

"9 to 5" veltīta ikvienam, kurš darbā cieš no priekšniecības tirānijas, bet jo īpaši sievietēm, kas saskaras ar seksismu. Neskatoties uz to, ka kopš filmas iznākšanas pagājuši 40 gadi, daudzas problēmas, ar kurām saskaras filmas varones, joprojām saglabājušās.

"Savējo līga" ("A League of Their Own", 1992)

Nekas tik ļoti neaizkustina skatītāju dvēseles stīgas kā uz patiesiem notikumiem balstīta filma. Arī "Savējo līga" stāsta par reāliem notikumiem, kas risinājās 1940. gadā, kad divas māsas pievienojās pirmajai profesionālajai meiteņu beisbola līgai. Tas ir iedvesmojošs stāsts par to, kā uzdrīkstēties darīt to, par ko citi pat nespēj iedomāties.

Filma ar Džīnu Deivisu un Tomu Henksu galvenajās lomās guva lielus panākumus gan pirmizrādes gadā, gan iemantojusi kino kulta statusu šobrīd, jo aizvien kalpo par iedvesmas avotu daudzām meitenēm no visas pasaules.

"Mazās sievietes" ("Little Women", 2019)

Vēsturiskās drāmas režisore un scenārija autore ir talantīgā Grēta Gērviga, kura veidoja arī nupat iznākušo "Bārbiju". Izcila gan bija ne tikai filmas radošā komanda, bet arī aktieru sastāvs: Sērša Runena, Emma Vatsone, Florensa Pjū, Elaiza Skanlena, Lora Derna, Timotijs Šalamē un Merila Strīpa.

Filmas pamatā ir amerikāņu rakstnieces Luīzas Mejas Alkotas 1868. gadā uzrakstītais romāns, kurš vēsta par Mārču ģimeni. Tā ir ģimene, kurā aug četras brīnišķīgas māsas. Viņas izglītojas, draudzējas, iemīlas, saskaras ar netaisnību un dzimumu stereotipiem. Taču, galu galā, viņas drosmīgi iestājas pret 19. gadsimta netaisnībām un cenšas savu dzīvi padarīt labāku.

Rakstam tika izmantota informācija no www.collider.com.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !