Foto: Kadrs no video

Jurists un kādreizējais advokāts Marks Feigins savā "YouTube" kanālā "Feygin Live" kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā sešus vakarus nedēļā piedāvāja tiešraides ar nu jau bijušo Ukrainas prezidenta biroja padomnieku Oleksiju Arestoviču par aktuālo frontē un ārpus tās. Nu jau vairāk nekā nedēļu Arestoviča vietā viņš sazinās ar citiem sarunbiedriem. Kā skaidro Feigins, viņš nebija gaidījis, ka izmaiņas viņa kanālā izsauks tādu rezonansi.

Markam Feiginam "YouTube" seko vairāk nekā divi miljoni skatītāju. Viņa stundu garās ikvakara tiešraides ar Arestoviču 2022. gadā bija sevišķi iecienītas, īpaši pēc būtiskiem notikumiem kaujas laukā. Piemēram, pēc kreisera "Moskva" nogremdēšanas Arestoviča analīzi klausījās vairāk nekā pusmiljons cilvēku. 2023. gadā tiešraižu vērotāju skaits samazinājās, taču joprojām bija liels brīžos, kad kara gaitā notika kāds pavērsiens. Daudziem cilvēkiem Feigina un Arestoviča tiešraides bija kļuvušas par ikvakara rituālu, tāpēc ziņas par šī dueta beigām ne vienam vien nāca kā nepatīkams jaunums.

Kā Feigins skaidro Latvijā bāzētā "YouTube" kanāla "I Gryanul Grem" vadītājai Annai Smirnovai, viņš nolēmis pamainīt sava kanāla formātu. "Es tā izlēmu. Mēs nevaram tā tālāk turpināt. Desmit gadus tā sēdēsim, vai? Tas ir strupceļš," skaidro jurists.

"Arī karš ir iegājis citā fāzē. Vairs nevar nodarboties ar cilvēku nomierināšanu," saka Feigins un min daudzkārt izskanējušo, ka ļaudis itin labi iemiegot pie Arestoviča runāšanas. "Tas vairs nav vajadzīgs, tas tā vairs nestrādās," skaidro Feigins.

Viņš arī saskāries ar pārmetumiem, ka kanāls "Feygin Live" eksistējot tikai monetizācijas dēļ, ka viņš visu laiku aicinot skatītājus spiest "like", "share" un "subscribe", turklāt pats nav īpaši apmierināts ar kanāla sniegumu. Viņš savu platformu redz kā plašsaziņas instrumentu un vairs nevēlas dzīties pēc skatījumu skaita.

"Vajag nevis skatījumus, bet rezultātu! Taču cilvēki to negrib saprast – viņi vēlas, lai viss paliek, kā bijis. Bet es negribu stagnēt un degradēt," saka Feigins, kurš turpmāk savās tiešraidēs sarunāsies ar dažādiem citiem cilvēkiem, kas sniegs komentārus par notiekošo Krievijā un Ukrainā. Arestoviča fanus Feigins lūdz vērsties viņa paša "YouTube" kanālā, kuram ir 1,7 miljoni sekotāju.

Populārā tandēma "šķiršanās" neesot notikusi uz naida nots, vīri izrunājušies, Arestovičs sapratis Feigina lēmumu un abi nolēmuši "paņemt radošo pauzi".

Tikmēr "Radio Svoboda" analizē, ka abu šķiršanās iemesls tomēr varētu būt greizsirdības konfliktā balstīts. Kopš 8. aprīļa viņu sarunas vienlaicīgi varēja vērot gan Feigina, gan Arestoviča kanālā, un pie otrā pulcējās krietni vairāk skatītāju.

Soctīklos izplatīts it kā Arestoviča rakstīts vēstījums, kas vēlāk pazudis. Tajā teikts, ka Feigins esot centies "nobanot" Arestoviča kanālu un izteicies par autortiesību pārkāpumiem, ka Feigins kā vadītājs esot nulle – 17 kara mēnešu garumā Arestovičam uzdoti vieni un tie paši jautājumi. Pagaidām nav zināms, vai izplatītais un vēlāk pazudušais vēstījums ir vai nav viltojums, atzīmē "Radio Svoboda".

Foto: Kadrs no video

"Delfi" jau vēstīja, ka Oleksijs Arestovičs vairs nav Ukrainas prezidenta biroja padomnieks, taču joprojām miljoniem cilvēku visā pasaulē seko viņam līdzi sociālajos tīklos, ieklausās viņa komentāros par karu. Arestovičs arīdzan ilgstoši koķetē ar paša ambīcijām balotēties Ukrainas prezidenta vēlēšanās, ko daudzi vērtē kā viņa narcistiskās personības izpausmi.

Šā gada 17. janvārī Arestovičs iesniedza atlūgumu saistībā ar saviem kļūdainajiem izteikumiem par Krievijas raķetes trāpījumu dzīvojamai ēkai Dņipro. "Uzrakstīju iesniegumu par aiziešanu no amata. Gribu rādīt civilizētas uzvedības piemēru – principiāla kļūda, tātad jāatkāpjas," pēc tam soctīklos vēstīja Arestovičs.

Kopš tā laika viņš turpināja komentēt kara gaitu "YouTube" platformā un vēl aktīvāk attīsta savu psiholoģisko treniņu skolu "Apeirons".

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!