Foto: AFP/Scanpix/LETA
"Šis vīrs nav svēris 97 kilogramus kopš astoņu gadu vecuma," ironizē kāds amerikānis uzzinot, ka bijušais ASV prezidents policijas iecirknī Džordžijas štatā nomērīts kā tieši tik smags. Vēl kāds sociālajos tīklos norādījis, ka kopš mērījumiem aprīlī Manhetenas policijas iecirknī Tramps pamanījies izaugt par vienu centimetru, jo jaunākie dati Trampu uzrāda kā 1,9 metrus garu. Šīs un citas dīvainības tiek naski apspriestas, kopš policija publiskojusi Trampa foto cietuma.

Donalds Tramps kļuvis par līdz šim vienīgo ASV prezidentu, kuram nu ir savs "mug shot" jeb cietumā uzņemts fotoattēls. Viņa ieslodzītā numurs – P01135809.

Tramps ceturtdien ieradās cietumā Džordžijas štatā, kur oficiāli tika apcietināts pēc apsūdzību izvirzīšanas, bet pēc apmēram 20 minūtēm tika atbrīvots pret drošības naudu 200 000 ASV dolāru apmērā. Tramps, kurš līdz ar 18 citiem cilvēkiem tiek apsūdzēts par mēģinājumu ietekmēt 2020.gada prezidenta vēlēšanu iznākumu Džordžijā, pavadīja nepilnu pusstundu Fultonas apgabala cietumā Atlantā, bet pēc tam ar autokortežu devās uz lidostu.

77 gadus vecais Tramps izgāja tradicionālo apcietināšanas procedūru. Viņš cietumā tika pārmeklēts un nofotografēts, kā arī viņam tika noņemti pirkstu nospiedumi. Tika reģistrēts viņa garums (1,9 metri), svars (97 kilogrami), acu krāsa un matu krāsa.

Tieši mērījumi radījuši vislielāko jautrību internetā. Viņa mati dokumentos reģistrēti kā "blondi zemeņsārti" – tam vēl varētu piekrist, taču neviens nespēj noticēt, ka augumā raženais eksprezidents tik tiešām varētu svērt 97 kilogramus, ja visos pēdējā laika fotoattēlos redzams, ka viņš ir kuplākas miesasbūves.

Par šo nesakritību joko pat ASV televīzijas šovmeņi. "Varbūt Tramps triecis "Ozempic"," atsaucoties uz populārajām diabēta zālēm, ko daudzi izmanto svara nomešanai, jokojis Džojs Reids. Bet kāds interneta lietotājs norāda, ka tik tiešām šā gada aprīlī atsevišķas krimināllietas ietvaros Tramps mērīts Manhetenā un tur viņa svars bijis tuvāk realitātei.

Tramps savos prezidentūras gados ne reizi vien izteicies, ka viņam ir virssvars, ar ko jācīnās. Oficiāli pēdējie dati pieejami par 2018. gadā veiktiem mērījumiem Baltajā namā – toreiz viņš svēra 107 kilogramus.

Kā norāda medijs "The Washington Post", nav saprotams, no kurienes Fultonas cietuma amatpersonas ņēmušas publiskotos datus.

Kļūdas ir arī citos lietā apsūdzēto cilvēku mērījumos. Tā, piemēram, Deivids Šafers norādīts kā 1,65m garš un 68 kilogramus smags vīrs ar melniem matiem un zilām acīm, taču jebkurš, kurš jebkad redzējis šo apsūdzēto, zina, ka viņš ir garāks, smagāks, ar sirmiem matiem un brūnām acīm. Citai apsūdzētajai, Keitijai Letemanai, kā matu krāsa atkal norādīta sārta, taču viņas mati ir sirmi.

Bijušais Ņujorkas mērs un Trampa advokāts Rūdijs Džuliāni šajos cietuma datos pieteikts kā 1,75m garš un 81 kilogramu smags, bet vēlāk tajā pašā dienā bez paskaidrojumiem dati mainīti uz 1,80m un 104 kilogramiem.

Kāda persona, kas Džuliāni pavadījusi uz mērījumiem, vēlāk izteicās, ka neatceras, ka viņam būtu lūgts kāpt uz svariem vai nostāties pie mērlentes. Dažās jurisdikcijās apsūdzētie noģīmim pozē pie sienas ar skalu, taču Fultonas cietumā visi pozējuši pie kailas sienas.

"The Washington Post" norāda, ka interese par Trampa svaru un augumu izriet no viņa paša jūtīguma pret šīm tēmām. 2016. gadā viņš teica, ka sver 107 kilogramus, kas traktējams kā liekais svars. Toreiz viņš sapņoja nomest 6-9 kilogramus.

Taču pats policijas foto Trampa atbalstītāju vidū jau nonācis kulta statusā. Trampa fani steidz to drukāt uz krekliņiem un hūdijiem, lai pārdotu tos par naudu, atzīmē tabloīds "People".

Jau vēstījām, ka Trampam tika izvirzītas apsūdzības 13 punktos.

Apcietināšanas procedūra bija ātra, jo Tramps un viņa advokāti iepriekš bija vienojušies ar izmeklētājiem par nosacījumiem atbrīvošanai pret drošības naudu.

Vienošanās paredz, ka apsūdzētais nedrīkst iebiedēt citus šajā lietā apsūdzētos un lieciniekus, vai citādi traucēt tiesvedību. Trampam tieši aizliegts izmantot sociālos tīklus, lai uzbruktu apsūdzētajiem un lieciniekiem.

Runājot ar reportieriem pēc īslaicīgā apcietinājuma, Tramps sacīja, ka šī ir "ļoti skumja diena Amerikai", un apsūdzēja savus politiskos pretiniekus demokrātus par "iejaukšanos vēlēšanās".

"Šeit notikušais ir taisnības parodija. Es neesmu izdarījis neko nepareizu," sacīja Tramps.

Džordžijas štata Fultonas apgabalā ierosinātā krimināllieta ir pirmā, kurā Trampa atbrīvošanas nosacījumi ietver drošības naudu un aizliegumu izmantot sociālos tīklus apsūdzēto un liecinieku iebiedēšanai.

Apsūdzības Trampam Džordžijā izvirzītas pēc divus gadus ilgušas izmeklēšanas par 2021.gada janvārī notikušo telefonsarunu ar štata augstāko vēlēšanu amatpersonu, kurā Tramps sacīja, ka vēlas, lai tiktu atrasts pietiekami daudz balsu štata vēlēšanu rezultāta maiņai.

Tramps atteicās atzīt, ka ASV prezidenta vēlēšanās zaudējis Džo Baidenam, un lielu daļa savu pūļu veltīja Džordžijai, kur vairākums tradicionāli balsojis par republikāņiem. 2021.gada 2.janvāra telefonsarunas gaitā Tramps skaidroja, ka štata sekretārs Breds Rafenspergers var mainīt apstiprinātos rezultātus, tomēr štata sekretārs šo pieņēmumu kategoriski noraidīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!