Foto: Privātais arhīvs
Nedēļas nogalē Daugavas stadionā pulcējās vairāki desmiti tūkstoši, lai klausītos Baltkrievijas pirmā līmeņa zvaigznes Maksa Korža koncertu, kas iepriekš ticis divreiz pārcelts. Koncerta laikā Koržs nāca klajā ar tādiem paziņojumiem, kas noteikti tikuši pamanīti arī viņa dzimtenē, kur valda diktatora Lukašenko režīms. Kijivā bāzētais baltkrievu medijs "Zerkalo" raksta, ka māksliniekam varētu būt apgrūtināta atgriešanās mājās.

Sociālajos tīklos plašu ievērību guvis video, kurā baltkrievu dziedātājs uzkurina publiku saukt "Karam nē!" Izskanēja arī skaņdarbs "Svoj dom", kurā ir rindiņa: "Kopš neatminamiem laikiem taisnība ir tiem, kas aizstāv savas mājas!" Savukārt pēc koncerta lielās ļaužu masas burtiski paralizēja satiksmi Grīziņkalnā, soctīklos daudzos izsaucot neapmierinātību.

Kā vēsta neatkarīgais baltkrievu medijs "Zerkalo", Rīgas koncerts Korža karjerā vērtējams kā būtisks, jo 34 gadus vecais dziedātājs līdz šim savas karjeras laikā nav plaši vēstījis par savu nostāju politiskos jautājumos. Apmēram astoņus gadus viņš vispār nav sniedzis intervijas, atsakot pat populārajam jūtūberim Jurijam Djudjam.

Vienlaikus 2020. gada 11. augustā Koržs soctīklos komentēja masu protestus Baltkrievijā, ko režīmam toreiz izdevās apspiest. "Zēni, šodien jūs uzvarējāt, šodien piebremzējiet! Jūs parādījāt, ka spējat dod prettriecienu, radījāt troksni visā pasaulē. Cietsirdīgo video pietiks mēnesim uz priekšu, bet sadursmes nestrādās jums par labu," toreiz rakstīja mūziķis. Faktiski tas bija aicinājums režīma pretiniekiem meklēt citas protesta metodes.

Pēc tam Koržs turpināja dzīvot Baltkrievijā, nekomentējot procesus. Plānojis koncertus Eiropā, tostarp arī Rīgā. Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā viņš izdeva vairākus skaņdarbus, kuros viņa fani saklausīja atsauces uz iespējamiem Korža uzskatiem saistībā ar notiekošo. Dziesmu "Savas mājas" augstu novērtēja arī fani Ukrainā. Tomēr Makss Koržs tiešā tekstā nekad nav paudis nosodījumu Krievijai saistībā ar tās uzsākto karu kaimiņvalstī.

2022. gada vasaras sākumā tika atcelta viņa Krievijas tūre un pēc tam mūziķis paziņoja, ka neuzstāsies arī Baltkrievijā un Ukrainā.

Dienu pirms koncerta Rīgā mākslinieka "YouTube" profilā parādījās 16 minūšu garš video, kurā viņš runā, kā raksta "Zerkalo", par visu un par neko – katrs varot Korža prātojumos atrast savu patiesību. Piemēram, kara kontekstā viņš izteicās: "Pasaule tiecas tikai uz labu un mēs šeit pārāk labi dzīvojām. Dzīve ir kaifs. Kas mūs aizvilka atpakaļ? Kā viņiem izdevās aizmest mūs atpakaļ dzīvnieciskajā, kur būt preteklim ir legāli, būt sliktam cilvēkam – pagodinoši? No kurienes viņi uzradās? Viņi vienmēr ir bijuši mums blakus." Kopumā no video nekļūst skaidrs, ko Koržs vēlējās pateikt.

Daugavas stadionā no skatuves mākslinieks izteicās, ka "tad, kad viss būs beidzies", viņš aicinās visus pie sevis uz Baltkrievijas mežiem, lai tur kopīgi piedzertos. Mākslinieks arīdzan lūdza sanākušos "neaizmirst, ka baltkrievi ir normāli".

"Zerkalo" atzīmē, ka pēc dziedātāja izteikumiem koncertā Rīgā viņa atgriešanās Baltkrievijā esot uz lielas jautājumzīmes. Makss Koržs pamatoti uzskatāms par vislielāko Baltkrievijas skatuves zvaigzni, tāpēc viņa Rīgas koncerts tur noteikti ticis pamanīts un izvērtēts, iespējams pat cietumsods.

Daugavas stadionā Maksa Korža koncertu apmeklēja apmēram 35 tūkstoši cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!