Foto: F64
Dailes teātra Lielajā zālē piektdien aizvadīts īpaši gaidīts notikums – sezonas atklāšana ar aktiera un režisora Džona Malkoviča izrādes "Leopoldštate" pirmizrādi. Teātri apmeklēja virkne sabiedrībā zināmu seju, bet pēc izrādes aktieri un viesi satikās banketā.
Pirmizrādē klāt bija eksprezidents Raimonds Vējonis ar kundzi, bijušais Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis ar sievu, virkne bijušo un esošo politiķu, kā arī uzņēmēji un kultūras ļaudis.
"Leopoldštate" ir Dailes teātra jaunās sezonas lepnums – izcilā amerikāņu aktiera Džona Malkoviča lolojums. Izrāde stāsta par to, ko nozīmē būt citādam – svešiniekam starp svešiniekiem ne tikai paša, bet arī citu acīs. Tā uzdod jautājumus par vēsturi un cilvēcīgo – kā saglabāt savas saknes, kā nosargāt savu pašapziņu, kā izdzīvot mazai tautai laikā, kad pasaule ir sajukusi prātā.

"Leopoldštates" dzimtas liktenis parāda nežēlīgu pasaules paradoksu – ne spīdošs intelekts, statuss, vara, nauda, ne jebkurš cits arguments spēj apturēt pasaules vājprātu un necilvēcību, kas, diemžēl, cauri gadsimtiem arvien atkārtojas, lai arī liekas, ka nekas tāds vairs nekad nevarētu notikt.

Džons Malkovičs: "Šī luga apvieno divas spēcīgas pretrunas. Vīne 19. gadsimta beigās un 20. gadsimta sākumā uzskatāma par modernās pasaules šūpuli, kur attīstījās zinātne, māksla, dizains, literatūra, ekonomika, te pulcējās gaišākie prāti, un vienlaikus šajā periodā pastāvēja viena no baisākajām un lielakajām mūsdienu pasaules traģēdijām un neaprakstāma necilvēcība. Un mums tas arvien jāņem vērā. Izrāde ir kā dzīva būtne, tā katru vakaru izdzīvo savu dzīvi un domāju, ka šis stāsts spēs uzrunāt daudzus skatītājus."

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!