Foto: Lauris Vīksne/LTV

Sestdienas vakarā noskaidrots LTV dziesmu konkursa "Supernova" 2024. gada laureāts. Nacionālajā "Eirovīzijas" atlasē TV skatītāji un žūrija lēmusi, ka uz konkursu Malmē šogad dosies Artūrs Šingirejs jeb Dons ar skaņdarbu "Hollow".

TV skatītāji par savu favorītu varēja balsot visas tiešraides garumā, un dziesma "Hollow" bija skatītāju balsojuma līderis jau sākotnēji. Otrajā vietā palika vienīgā dziesma latviski, ko izpildīja duets "Vēstulēs", bet trešajā – Katrīna Gupalo ar kaķenītes dziesmu.

Pēc uzstāšanās "Supernovas" pusfinālā Dons fināla spurtam bija nedaudz pamainījis savu priekšnesumu – novilcis brūno drēbīti, tagad viņš uzmirdzēja zilā kostīmā, tā vēl vairāk sasaucoties ar "Hollow" videoklipa motīvu. Arī dūmu vietā Donu uz skatuves nu ietina mākoņi.

Kā portālam "Delfi" stāstīja Dons, "Hollow" tapusi nelielā Spānijas ciematiņā, kur dziesmu rakstīšanas nometnē viņš saticis līdzautorus Liamu Gedesu un Keitu Nortropu. "Tā bija pēdējā nometnes diena un mūsu pirmā iespēja strādāt kopā. Brīdī, kad bijām pabeiguši "Hollow", mums visiem iekšēji bija sajūta, ka esam radījuši ko tādu, kas liek apstāties laikam!"

Dons šo dziesmu vispirms piedāvāja Latvijas klausītājiem – ar nosaukumu "Lauzto šķēpu karaļvalsts" tā ātri iemantoja popularitāti, nule uzvarot arī "Muzikālajā bankā". Savukārt Latvijas atlasē uzvarējušās dziesmas "Hollow" oficiālais videoklips "YouTube" platformā ievietots pirms mēneša un skatīts jau 220 tūkstošus reižu. Komentāri liecina, ka skaņdarbs patīk arī ārzemniekiem.

39 gadus vecais mākslinieks "Supernovā" piedalījās arī 2014. gadā, taču togad viņam nepaveicās, lai arī bukmeikeri prognozēja labas izredzes. Šoreiz jau kopš Dona pieteikuma nevienam nebija šaubu, ka tieši šī dziesma uzvarēs un pārstāvēs Latviju lielajā "Eirovīzijā" Malmē, Zviedrijā.

Donam uz skatuves Malmē jākāpj 9. maijā otrajā atlases pusfinālā. Mūsu dziesmai konkurenci veidos Izraēla, Austrija, Igaunija, Gruzija, Malta, Nīderlande, Šveice, Norvēģija, Grieķija, Čehija, Albānija, Dānija, Armēnija, Sanmarīno un Beļģija. Šīs valstis pakāpeniski sāk prezentēt savus pārstāvjus, tāpēc vēl nevaram spriest par mūsu dziesmu citu dziesmu kontekstā.

"Supernovā" ceturto vietu ieņēma Alekss Silvers, piekto - "St Levića", bet sestajā vietā palika Edvards Strazdiņš. Septītajā – "Ecto", astotajā – "Avéi", devītajā - "Funkinbiz". Pēdējā vietā palika grupa "Papīra lidmašīnas".

"Delfi" jau vēstīja, ka "Supernovā" šogad startēja 15 kompozīcijas, finālā – 10. Ārvalstu skatītāji nevarēja ietekmēt "Supernovas" iznākumu. Savukārt vietējās žūrijas vērtējumu LTV atklās drīzumā.

Latvija nav spējusi kvalificēties "Eirovīzijas" finālam pēdējās sešas dalības reizes.

"Eirovīzijas" lielais fināls notiks 11. maijā Zviedrijā, turp dosies arī "Delfi" "Eirovīzijas" eksperts Toms Akmens, operatīvi nodrošinot lasītājus Latvijā ar aktuālākajām ziņām un notikumiem Malmes arēnā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!