Sestdienas vakarā Daugavpilī noslēgusies Latvijas Radio 2 rīkotā aptauja par labāko 2023. gada pašmāju popdziesmu – 15 skaņdarbu konkurencē "Muzikālajā bankā" laurus plūca Dons ar dziesmu 'Lauzto šķēpu karaļvalsts'.

Trešajā vietā ierindojās Antra Stafecka un Ivo Grīsniņš-Grīslis ar dziesmu "Dzīparos", otrā vērtīgākā dziesma – "Mēs turpināmies", ko izpilda "Sudden Lights".

Šogad finālšova uzvarētāja noteikšana bija atstāta tikai klausītāju un skatītāju ziņā noslēguma ceremonijas laikā. Diemžēl balsotāji saskārās ar problēmām par dziesmu nobalsot ar zvana palīdzību, savukārt triecienīsziņu sūtīšana problēmas neradīja, tāpēc šova vidū organizatori paziņoja, ka vērā tiks ņemtas tikai tās.

Telefonbalsošana nebija iespējama visa vakara garumā, kas, protams, radīja lielu ņemtni sociālajos tīklos. "Mēs tehnikas priekšā diemžēl izrādījāmies bezspēcīgi," tiešraidē teica Latvijas Radio galvenā redaktore Anita Brauna. Skatītāji arīdzan pauda neapmierinātību par pasākuma skaņu TV ekrānos.

Pasākuma producents ir Latvijas Radio, izpildproducents – Aigars Dinsbergs. Finālšova režiju veidoja režisore Zane Gargažina, LTV1 tiešraidi – režisors Arvīds Babris. LTV redaktore – Sanita Auškāpa, projekta vadītāja – Jana Priedniece, vadošais operators – Rihards Smelters, skaņu režisors – Uldis Salenieks.

Dona dziesma "Lauzto šķēpu karaļvalsts" ir latviskā versija skaņdarbam, ko mākslinieks angļu valodā iesniedzis nacionālajai "Eirovīzijas" atlasei "Supernova". Jau februārī Dons ar dziesmu "Hollow" cielēs no Latvijas tikt uz "Eirovīziju" Malmē, Zviedrijā.

Eksperti no mūzikas profesionāļu vidus visaugstāk bija novērtējuši "Sudden Lights" dziesmu, bet paši finālisti – savu kolēģu Fiņķa un Patrishas bankā noguldīto dziesmu. Tomēr uzvarētāju noteica tikai skatītāji un klausītāji.

"Muzikālās bankas 2023" eksperti šogad bija komponists Zigmars Liepiņš, komponists, pianists un aranžētājs Kristaps Krievkalns, operdziedātājs Raimonds Bramanis, diriģents Aigars Meri, dīdžejs, producents un "Latvijas Radio 5" mūzikas redaktors Uldis Cīrulis, Latvijas Radio bigbenda dalībnieks Uldis Ziediņš, dziedātāja Elza Rozentāle, diriģente un dziedātāja Laura Leontjeva, mūzikas žurnālists Uldis Rudaks un LTV Kultūras redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle.

Par pērnā gada vērtīgāko dziesmu "Muzikālajā bankā" sacentās kopumā 15 finālisti: grupas "Citi zēni" un "Labvēlīgais tips" ar dziesmu "Baļļīte", mūziķis Kriss Noa ar dziesmu "Cik tālu vēl?", Antra Stafecka un Ivo Grīsniņš-Grīslis ar dziesmu "Dzīparos", grupa "Triānas parks" ar "Es gaidu ziemu", grupa "Astro'n'out", kas izpildīja dziesmu "Ilgošanās zvani", "Prāta vētra" ar dziesmu "Karalienes valsis", Dons ar dziesmu "Lauzto šķēpu karaļvalsts". Konkurenci veidoja arī grupa "Kautkaili" ar "Ļauj man", "Sudden Lights" ar dziesmu "Mēs turpināmies", Aija Andrejeva ar "Pērkons pāries", dziedātājs "Raum" ar dziesmu "Plēsīgi", Fiņķis un Patrisha ar dziesmu "Raķešu zinātne", Intars Busulis ar "Spēlē savā burvju flautā", grupa "Bez PVN" un Diona ar "Šaļti", kā arī "ArtifexLV", Karīna Tropa un Atis Zviedris, kuri izpildīja dziesmu "Vēlos dzīvot".

"Muzikālā banka" ir Latvijas Radio 2 rīkota aptauja, kurā klausītāji nosaka iecienītākās pašmāju popa un roka dziesmas, par tām balsojot visa gada garumā. Šogad pasākums notika jau 24. reizi.

Pērn par labāko 2022. gada dziesmu tika atzīta "Lieka štuka", ko izpilda "Citi zēni".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!