Foto: Privātais arhīvs

Ne bez maza skandāliņa Ukrainā noslēgusies nacionālā atlase dziesmu konkursam "Eirovīzija". Balsojuma līderēm līdz oficiālam paziņojumam par uzvaru nācās pagaidīt, jo fināla dienā "uzkārās" balsošanas aplikācija, tāpēc konkursu pagarināja. Ukrainu lielajā "Eirovīzijā" pārstāvēs dāmu duets "Alyona Alyona & Jerry Heil" ar dziesmu "Teresa & Maria". Skaņdarbs jau izpelnījies kritiķu iebildumus, raksta "Meduza".

Aļena Savraņenko un Jana Šemajeva jeb duets "Alyona Alyona & Jerry Heil" balsojuma finālā saņēmušas septiņkārt vairāk balsu nekā viņu tuvākais konkurents. Ievērojamais balsu skaits veicinājis spekulācijas, ka reperes uzpirkušas vietējo žūriju. Par reperēm tika atdots 700 tūkstoši balsu. Kritizēta tiek arī pati dziesma, turklāt skaņdarbu peļ jau kopš brīža, kad tā tika pieteikta nacionālai atlasei, tātad šā gada janvārī.

Par ko tad paļāšana? Dāmu dziesmā ikoniskā Māte Terēze un Jaunava Marija kļuvušas par itin parastām sievietēm, un par to arī ir dziesma. "Visas primadonnas dzimušas kā vienkāršas sievietes," vēsta kāda no repa rindām. Jo sevišķi katoļticīgie iebilst, ka misionāre un filantrope, Nobela miera prēmijas laureāte Māte Terēze, kura savu mūžu veltīja nabadzīgo glābšanai, būtu saucama par parastu sievieti.

Uzvarētājas kritizējusi arī Ukrainā zināma politiķe, bijusī Augstākās Radas deputāte un filoloģijas doktore Irina Fariona. Viņa reperes salīdzinājusi ar "gaudojošiem bebriem". Tomēr no skatuves kolēģiem Aļena un Jana saņem atzinīgus vārdus, piemēram, Verka Serdjučka viņu dziesmu sauc par tādu, kas "atspoguļo laikmeta garu".

Reperes iebilst kritiķiem. Viņuprāt, "Teresa & Maria" simbolizē labdarību un mīlestību. "Dziesma rada sieviešu spēka noskaņojumu," izteikusies Šemajeva. Dziesma vēstot par saliedēšanos un labo darbu nozīmi.

No dueta pazīstamākā ir Aļena Savraņenko, viņu var dēvēt par populārāko reperi Ukrainā. Māksliniece jomā darbojas jau sen, bet īpašu popularitāti iemantoja 2018. gadā pēc dziesmas "Ribki" iznākšanas. Tajā viņa dzied par sevi un citām sievietēm, kuras sabiedrība nosoda viņu netradicionālā izskata un dzīvesveida dēļ.

Pēc vidusskolas Aļena centusies iekļauties krievvalodīgo hiphoperu kopienā un ierakstījusi dziesmas krievu valodā par tēmām, par kurām, kā pati saka, neko nav sapratusi (piemēram, par narkotikām), bet 2010. gadā nolēma savas rīmes radīt tikai ukraiņu valodā.

"Delfi" jau vēstīja, ka "Eirovīzija" šogad notiks Malmē, Zviedrijā. Latvija startēs atlases otrajā pusfinālā 9. maijā, savukārt Ukraina uzstāsies pirmajā pusfinālā 7. maijā. Neoficiāli šova fanu vidū Ukrainas dziesmai jau tiek paredzēti vērā ņemami panākumi, ja ne uzvara.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!