Foto: F64

Psiholoģe un piecu bērnu mamma Diāna Zande (attēlā) sevi realizējusi psiholoģijas nozarē, tādēļ viņa vairs nevēlas diskutēt par spilgto Lāsmas Sprēsliņas lomu latviešu klasiskajā filmā Limuzīns Jāņu nakts krāsā, jo ar sprigano varoni Lāsmiņu aktrisei nekas nav bijis kopīgs.

Sarunā ar izklaides portālu Mango Diāna atklāj, ka pēdējos mēnešos viņas laiks saplānots ne tikai pa stundām, bet minūtēm. Jau vairāk nekā deviņus gadus Diāna darbojas psiholoģijas nozarē, un tikai retu reizi, apsverot visus par un pret, viņa iesaistās kādā radošā projektā, vadot pasākumus vai radio raidījumus.

"Līdz 5. jūnijam laiks būs saspringts, jo paralēli lekcijām, kuras lasu topošajiem un esošajiem vecākiem Māmiņu klubā un ģimenes veselības centrā Stārķa ligzdā, praktizēju kā psiholoģe, konsultējot individuāli klientus un vadot grupas, kā arī lasot dažādus seminārus, rakstu maģistra darbu," piesātināto darba grafiku atklāj Diāna, kura savu profesiju saista ar psiholoģiju un par aktrises gaitām viņai saglabājušās vien jaukas atmiņas.

Vaicājot, vai Diāna nevēlas atgriezties uz skatuves kā aktrise, viņa tūlīt norāda, ka nekad nav bijusi piesieta konkrētam teātrim un bijusi brīva aktrise. "Jau tad, kad 16 gadu vecumā iestājos Tautas kino centra aktieros, sākotnēji nebija nodarbības, ko es nebūtu apmeklējusi, taču pēc tam vairs negāju uz nodarbībām un iestājos teātra fakultātē, kuru pabeidzu ar izcilību.

Es nesaistījos ar nevienu teātri un esmu spējusi nodalīt teātri no reālās dzīves, jo mani neapmierināja, ka, pārnākot no darba, teātris tiek atnests mājās. Es ar lielu prieku nospēlēju savas lomas, bet nelasīju un neietekmējos no kritikas. Man pat nav saglabājušās fotogrāfijas no kino vai teātra lomām. Pat no Limuzīna filmēšanas procesa manā arhīvā ir tikai divas fotogrāfijas," stāsta Diāna. 

Lāsmas Sprēsliņas loma populārajā filma Limuzīns Jāņu nakts krāsā Diānai visu mūžu iet līdzi. Pat tagad, kad sasniegts teju 50 gadu slieksnis, ir ļaudis, kuri Diānu asociē ar mūžam sprigano Lāsmiņas tēlu.

"Limuzīns un Lāsmiņas loma manā dzīvē ir tāda dziļumbumba. Mani asociē ar Lāsmiņu, lai gan es absolūti nekad reālajā dzīvē neesmu bijusi šai varonei līdzīga. Piekrītu, ka šī filma ir latviešu klasika, bet nevis mana dzīve. Ja cilvēkiem liekas svarīgi ar mani runāt par Lāsmiņu, tad man jau sen ir svarīgas un aktuālas citas lietas," skaidro Diāna, kura pirms kāda laika arī atteikusi savu dalību kādā dziedāšanas šovā. 

"Apsverot visus ieguvumus un zaudējumus, secināju, ka šis šovs nav tā vērts, lai es darbā ņemtu atvaļinājumu vai neveltītu laiku savai ģimenei. Lielākoties šovā iespējams piedalīties, ja kāds šajā laika posmā uzņemas veikt uzturētāja funkcijas, jo, piedaloties šovā, nav laika ne darbam, ne privātajai dzīvei," atklāj Zande. 

Diāna, strādājot par psiholoģi, savā praksē izmanto aktiermeistarības nodarbības un zināšanas, ko ieguvusi, mācoties Lietišķās mākslas vidusskolā. "Psiholoģija jau ir tāda pati radoša nozare, un tādas lietas kā dikciju, kontaktēšanos ar cilvēkiem un spēju saprast esmu ieguvusi, studējot aktieros," portālam Mango stāsta Diāna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!