Foto: Publicitātes foto

Izklaides portāla Mango redakcija no lasītājas Sanitas saņēma vēstuli ar aicinājumu apvienot spēkus cīņā pret Latvijā populāro Mirandas rīkoto bērnu vasaras nometni Harija Potera faniem. Tā kā portāla redakcija nevienu un nekad nenosoda, tomēr sūdzību par šo neparasto nometni ir ļoti daudz, publicējam viņas analīzi par nometni, uz kuru Sanita bija aizsūtījusi savu meitiņu.

"Par labām sekmēm šovasar nolēmu meitu (11 gadi) iepriecināt, dāvinot viņai iespēju izbaudīt vienu nedēļu nometnē. Tā būtu pirmā ilgākā reize ārpus mājas bez vecākiem. Izvēle krita uz Mirandas nometnēm, jo pamanījām reklāmas Avenē un Ilustrētajā juniorā. Uzķēros uz reklāmas saukļa "Interesantākās piedzīvojumu nometnes bērniem!" Atradām mājas lapu. Tajā tikai labas atsauksmes (laikam sliktās izdzēš).

Kad saņēmām glīto vēstuli ar līgumu un nometnes kārtības noteikumiem, bijām sajūsmā. Nometne tika ļoooti gaidīta. Sasapņojāmies nezin ko, bet laikam sapņos pārcentāmies... Meita nometnē izturēja tikai četras dienas. Un man šis "prieks" izmaksāja 129 latus.

Turpmāk vēlētos uzskaitīt nometnes plusus un mīnusus, lai tie, kuri vēlas uz šo nometni sūtīt bērnus, būtu informēti.

Vispirms plusi, jo to ir maz:

1) Garda maltīte (meita teica, ka labās pavāres būtu jāpaaicina uz viņas skolu); 2) interesantas nodarbības; 3) jauni, jauki draugi; 4) glīts nometnes krekliņš; 5) labas audzinātājas (gados jaunas - pieņemu, ka studentes).

Tagad mīnusi:

1) Līdzko ierodas nometnē, tiek atņemti telefoni, kaut arī nometnes kārtības noteikumos uzrādīts, ka telefonus atņem bērniem līdz 5. klasei. Telefoni tiek izslēgti un glabāti vienā telpā. Savus mājiniekus var sazvanīt tikai vakarā no 19.30 līdz 20.00, kad visiem telefonus izdala.

2) Kaut arī ārā ir silts un saulains laiks, man par lielu pārsteigumu, nodarbības pārsvarā notiek telpās. Pa visu dienu ārā bērni uzturas labi, ja divas stundas. Rotaļu laukumiņā, kas atrodas pie nometnes, nebija spēlējušies nevienu reizi. Arī peldēt nekur negāja.

3) Katra nodarbība ilgst aptuveni vienu stundu, bet pēc tam apmēram 20 minūšu starplaiks. Šajā laikā bērni garlaikojas un nīkst savās nevēdinātajās guļamistabās, jo iziet ārpus nometnes telpām nedrīkst. Visas nodarbības ilgst aptuveni līdz pulksten 16. Pēc tam jau sākas pat 1-2 stundu ilgas nīkšanas pauzes.

4) Vienā mācību klašu telpā (apm. 25 m2) uz grīdas guļ seši cilvēki. Matrači neatbilst bērnu auguma izmēram. Lielākajai daļai kājas sniedzas pāri tiem. Tiek piedāvāts apšaubāmas tīrības guļammaiss, tāpēc labāk, ja palags, spilvens un sega tiek vesti no mājām. Meita gulēja gandrīz zem skolotājas galda un putekļus uz grīdas pamanīja jau no pirmās dienas. Šaubos, vai guļamistabas grīdu, uz kuras salikti matrači, somas un apavi, vispār kaut reizi nedēļas laikā kāds izmazgāja. Bērni naktī gulēja telpā ar aizvērtu logu. Vai telpa vispār tika vēdināta - dievs vien to zina. Kad ierados meitai pakaļ, tiku ievesta guļamistabā. Es biju šokā no nekārtības, kāda tur valdīja. Gluži kā bomžu stūrītis. Pat atkritumu grozs pilns līdz atdurei un apkārt mētājas tas, kas nav ielīdis grozā. Lūdzu uz šo nometni nesūtiet bērnus, kuriem ir alerģija no putekļiem!!!

5) Gulētiešanas režīma nekāda, jo bērni vakaros varēja skatīties filmas līdz pat vēlai naktij, kamēr turpat arī "nolūza". Pēc četrām gandrīz negulētām naktīm mana meita izskatījās kā spoks ar baismīgiem ziliem riņķiem.

6) Tualetes papīra trūkums. Labi, ka biju iedevusi vienu rulli līdzi. Meitai nācās aizdot to arī citiem. Ūdens netīrs. Pieņemu, ka rūsains. Daudzas meitenes vēl līdz ceturtajai dienai nebija vakarā gājušas mazgāties. Un neviens viņas nepamudināja to darīt.

7) Nometnē nav medicīnas personāla. Vai kādai no audzinātājām ir mediķa izglītība, šaubos. Ceturtās dienas rītā zēni mētājās ar bulciņām (?!). Meita pagadījās ceļā un viņai trāpīja pa acīm (audzinātāju šajā laikā klāt nav bijis). Acis sāpēja un iekaisa, kļūstot sarkanas. Pa dienu, kad sazvanīju audzinātājas, ka braucu izņemt no nometnes meitu, man netika pateikts par viņas acīm. Par to uzzināju tikai tad, kad atbraucu uz nometni. Protams, ka pēc tam nācās apmeklēt acu ārstu un pilināt acīs zāles.

8) Pirmajā dienā, kamēr nodarbības vadīja Miranda, esot bijis daudz organizētāk. Turpmākās dienas Miranda aizbrauca prom, bērnus uzticot jaunajām audzinātājām. Līdz ar to organizatoriskajā ziņā viss kliboja.

9) Brīnos, kā citi bērni šo nometni var apmeklēt vairākus gadus pēc kārtas. Šogad esot bijušas tās pašas nodarbības kā pagājušajā gadā. Pat kaut kāds gredzens (vai cits priekšmets) esot bijis paslēpts tajā pašā vietā.

Pieņemu, ka pirmajos gados tika daudz darba ieguldīts nodarbību izdomāšanai, bet tagad notiek tikai "atražošana". Ceru, ka pēc šīs reizes meita vairs nekad neapmeklēs nevienu vasaras nometni. Žēl, ka tāda sanāca dāvana par labām sekmēm."

Ja arī jūs esat redzējis vai piedzīvojis ko neparastu, aicinām savus aprakstus, foto vai video materiālus nosūtīt uz e-pastu redakcija@mango.lv - Linča tiesa ir vieta, kur jūs varat izteikties gadījumos, kuros valsts amatpersonas ir bezspēcīgas vai neieinteresētas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!