Mongolijas galvaspilsētā Ulanbatorā seši braši vīri nodibinājuši ultranacionālistu grupējumu ar nosaukumu Tsagaan Khass jeb Baltā svastika - šie jaunie neonacisti cīnās par etnisko tīrību un organizē uzbrukumus Mongolijā dzīvojošajiem ķīniešiem.

Lai ilustrētu savu misiju, grupējums izmanto svastiku un citus nacistu izmantotos simbolus, kā arī viens otru uzrunā ar sveicienu Sieg heil!

"Ādolfs Hitlers ir cilvēks, kuru mēs ļoti cienām. Viņš mums iemācīja, kā aizstāvēt nacionālās identitātes ideju," vietējai presei stāstījis 41 gadu vecais organizācijas dibinātājs, kurš pats sevi dēvē par "Lielo brāli" (attēlā trešais no labās).

"Mēs neatbalstām Hitlera ekstrēmismu un Otrā Pasaules kara uzsākšanu. Mēs esam pret nogalināšanu, bet mēs atbalstām viņa ideoloģiju. Tā kā mēs vairāk esam nacionālisti, nekā fašisti," skaidrojis Lielais brālis, kurš sevi uzskata par valsts patriotu, kas iestājas par parastajiem iedzīvotājiem un cenšas apkarot nevienlīdzību, korupciju un politiķu visatļautību.

Lai gan organizācijas darbība daudzos aspektos ir pretlikumīga, Tsagaan Khass nevairās no publicitātes, kā to dara daudzas citas Mongolijas radikāļu apvienības, kas pēdējā laikā šajā valstī strauji savairojušās un sāk gūt aizvien lielāku sabiedrības atbalstu.

Policijai zināmi daži neonacistu grupējumi, kuri cīņā par etnisko tīrību ar varu griež nost matus tām mongoļu sievietēm, kuras guļ ar ķīniešiem. Tāpat pēdējā laikā popularitāti iemantojuši vietējie hiphopa mākslinieki, kuri savu dziesmu tekstos aicina no Mongolijas izdzīt visu citu tautību pārstāvjus, bet ķīniešus, viņuprāt, vispār ieteicams bez kavēšanās nogalināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!