Angļu matemātiķis, filozofs, garīdznieks un rakstnieks Čārlzs Latvidžs Dodžsons, kurš joprojām visā pasaulē pazīstams kā Alises piedzīvojumu Brīnumzemē un Alises Aizspogulijā autors Lūiss Kerols (attēlā), dzimis 27. janvārī tieši pirms 180 gadiem.

Matemātikas profesors Dodžsons (1832-1898) sevi par rakstnieku neuzskatīja, līdz viņa dzīvi mainīja liktenīgā tikšanās ar Oksfordas koledžas lektora Lidella trīs meitām, jo īpaši jaunāko - Alisi, kura ārkārtīgi sajūsmināja kluso un kautrīgo matemātiķi.

Alises piedzīvojumu autors jaunībā cieta no spēcīgas migrēnas un ārstēja to, kā tas tajā laikā bija pieņemts, ar opija uzlējumu, tomēr viņš nespēja izvairīties no atkarības (mediķi viņa mazās varones vārdā pat nosaukuši "Alises Brīnumzemē sindromu").

Bet, iespējams, viņš to nemaz negribēja, jo no bērnības mocījās ar stostīšanos, taču opijs palīdzēja pārvarēt šos kompleksus, nomierināja un piešķīra arī zināmu pārliecību par savām spējām.

Tiesa, arī bez opiātu atkarības Kerola dzīve bija visai mīklaina - dēļ aizraušanās ar mazu meiteņu fotografēšanu rakstnieku nereti dēvē par pasaulē slavenāko pedofilu, bet dažas konspirācijas teorijas apgalvo, ka viņš patiesībā bijis tā arī nekad nenoķertais Londonas prostitūtu slepkava Džeks Uzšķērdējs.

Tāpat baumo, ka, tieši fotografējot Lidellu jaunāko meitu Alisi (attēlā apakšā), viņš iedvesmojies savas literārās Alises radīšanai, tādējādi kļūstot par visu laiku slavenāko pedofilu (tiesa, cits pazīstams XIX gadsimta britu dzejnieks un Kerola labs paziņa Džons Raskins pēc neveiksmīgas laulības sāka dzīvot kopā ar desmit gadus vecu meiteni).

Kontakts ar mazgadīgiem bērniem (fiksācija uz noteiktu vecuma grupu) ir vienīgais veids, kā daži pieaugušie spēj sasniegt orgasmu. Lai gan pedofilija lielākoties asociējas ar bērna seksuālu izmantošanu, atsevišķos gadījumos tiešs seksuāls kontakts izvirtulim pat nav nepieciešams.

Lolitas autors Vladimirs Nabokovs par Kerolu savulaik rakstīja: "Es viņu vienmēr saucu par Lūisu Kerolu Kerolu, jo viņš bija pirmais Humberts Humberts. Vai esat redzējuši tās viņa fotogrāfijas ar mazajām meitenēm? Viņš sarunāja tikšanās ar tantēm un mātēm, lai tās līdzi ņemtu savus bērnus. Viņš nekad netika pieķerts, izņemot vienu meiteni, kura par viņu uzrakstīja, kad viņš jau bija daudz vecāks."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!