Ceturtdien tiek pieminēta visai zīmīga diena pasaules rokmūzikas vēsturē - šajā dienā pirms 43 gadiem leģendārās amerikāņu rokgrupas The Doors līderis Džims Morisons (attelā) pievērsa Floridas policistu uzmanību ar lamāšanos un publisku dzimumorgānu atkailināšanu koncerta laikā.

Uzstāšanās laikā Maiami Morisons, pēc policistu domām, esot izkliedzis faniem adresētus necenzētus izteikumus un demonstrējis savu dzimumlocekli.

Pēc šī incidenta mūziķi tiesa apsūdzēja nepieklājīgu izteikumu lietošanā un nepiedienīgā uzvedībā. Toreiz tiesas lēmums bija piespriest Morisonam sešus mēnešus cietumsoda, un arī The Doors koncerti tika aizliegti uz pieciem mēnešiem.

Pats Morisons, kurš koncerta vakarā bija ļoti piedzēries, toreiz atzina vien to, ka tiešām lamājies, bet pārējās apsūdzības noliedza. Tāpat nav atrasta arī neviena fotogrāfija, kas apstiprinātu apsūdzības vai - gluži pretēji - tās atspēkotu. Arī liecinieku versijas bijušas neviennozīmīgas: vieni apgalvojuši, ka dziedātājs tiešām uzvedies nepiedienīgi, bet citi norādījuši, ka neko tamlīdzīgu nav redzējuši.

Morisons iesniedza apelācijas sūdzību, taču tā arī nepiedzīvoja lietas noslēgumu - 1971. gada 3. jūlijā viņš 27 gadu vecumā Parīzē mira, iespējams, no sirdstriekas. Oficiāli viņš tika apžēlots tikai pirms diviem gadiem - tātad 39 gadus pēc nāves.

"To, vai viņš [Džims Morisons] ir vainīgs, lai izlemj Dievs," komentējot Morisona uzvedības izskatīšanas komisijas lēmumu, toreiz izteicās Floridas štata gubernators Čārlijs Kraists. (Sīkāk par incidentu var uzzināt, piemēram, no Olivera Stouna 1991. gadā uzņemtās mākslas filmas The Doors, bet ar visai absurdajiem tiesas protokoliem iespējams iepazīties šeit.)

Savukārt šī gada 12. janvārī iznākusi pirmā grupas dziesma pēc Morisona nāves, kurā dzirdams paša Džima vokāls - tas ir iepriekš nepublicētais skaņdarbs She Smells So Nice.

Dziesmu no jauna atklāja albuma L.A. Woman līdzproducents Brūss Botniks, kurš pārskatīja albuma oriģinālās sesiju lentes. Morisona balss dziesmā neizceļas - iespējams, šī iemesla dēļ to arī neiekļāva platē, bet fani vienalga priecājas par šo negaidīto atkaltikšanos ar pāragri mirušo elku.

Dziesmas iznākšana ar nelielu novēlošanos sakrīt arī ar 1971. gada albuma L.A. Woman izdošanu pirms 40 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!