Jautājums: Man mājās ir persiešu šķirnes runcis. Viņam ir 5,5 gadi. Mums viņš ir mājas kaķis un ārā viņu nelaižam. Jau diezgan ilgu laiku ir tā, ka citreiz, kad viņš ir sanervozējies, vai arī ja viņam kaut kas nepatīk, it sevišķi skaļums, viņš uzbrūk kādam no ģimenes, pāri nedara, bet lec virsū!

Gribēju pajautāt, vai viņam ir vajadzīgas kādas nomierinošas zāles vai kā citādi var mainīt situāciju, jo, kad aizeju uz veterināro aptieku, tur tikai rausta plecus vai arī smejoties pajautā, vai kaķītis ir sasniedzis gada vecumu!

Jau iepriekš paldies!

Konsultē veterinārārste Olita Vecuma-Veco (Dzīvnieku veselības centrs, F. Candera iela 4, Rīga, tālr. 7500494):

Tas ko jūs aprakstāt, ir dzīvnieka raksturs un rīcība noteiktās situācijās. Ir dzīvnieki, kuri baidās no trokšņa un skaļuma laikā slēpjas. Ir svarīgi atšķirt, vai dzīvnieks, lecot virsū, reaģē uz troksni vai tā ir agresijas izpausme. Ja dzīvnieks šādi reaģē uz troksni vai pārāk skaļu cilvēku uzvedību, tad tā nav problēma (jūs taču pati apzināties, ka skaļa uzvedība nav ne ar ko apsveicama).

Ja šāda dzīvnieka uzvedība saistīta ar agresiju, tad tā ir ļoti nopietna problēma (diemžēl mājdzīvnieki mēdz uzbrukt saviem saimniekiem). Atkarībā no tā, kādi ir agresijas motīvi un cik spēcīgi tā ir izteikta, var lietot atsevišķus medikamentus, kurus var izrakstīt veterinārārsts pēc diskusijām ar jums un dzīvnieka izmeklēšanas.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu e-konsultāciju par mājdzīvniekiem, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: dzivnieki@delfi.lv. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!