Foto: touristmaker.com

Lai gan stereotipiski ir pieņemts uzskatīt, ka dabā nav nekā lieka, atsevišķi dzīvās dabas eksperti tā neuzskata, tāpēc ir sastādīts saraksts ar pieciem bezjēdzīgākajiem dzīvniekiem uz mūsu planētas, kuru izmiršana nebūtu nekāds lielais ļaunums, vēsta portāls Shortlist.

Piektā vieta. Sliņķis (Choloepus didactylus)

Sliņķi kustas tikai tad, ja ir ļoti liela nepieciešamība, turklāt ar ātrumu divi metri minūtē. No kokiem viņi nokāpj tikai tāpēc, lai pakakātu vai pačurātu, viņi ir pārāk slinki, lai kopotos katru gadu, ļoti bieži viņi paliek kokā karājoties arī pēc nāves. Rezultātā eksperti izvirza sekojošu verdiktu: sliņķu izmiršanas izraisītais efekts - par vienu nāves grēku mazāk.

Ceturtā vieta. Panda (Ailuropoda melanoleuca)

Faktu, ka cilvēki par varītēm cenšas nodrošināt pandu neizmiršanu, daži eksperti salīdzina ar palīdzības nesniegšanu neglābjami slimam cilvēkam, jo pandas vienkārši pašas nevēlas izdzīvot. Jā, pandas ir padarītas par Starptautiskā dabas aizsardzības fonda (WWF) simbolu, tomēr kā dzīvās dabas sastāvdaļa tās ir visai nelietderīgas. Pandu izmiršanas izraisītais efekts - jauns WWF logotips un vairāk mēbeļu no bambusa.

Trešā vieta. Sūklis (Phylum porifera)

Ir pārāk liels gods sūkli dēvēt par dzīvnieku - tam nav nervu, gremošanas un asins sistēmas, tas ir atkarīgs vienīgi no ūdenī peldošajām baktērijām. Vienīgais attaisnojums dažu sūkļu sugu eksistencei ir tas, ka tie rada nedaudz vairāk skābekļa, nekā patērē. Sūkļu izmiršanas izraisītais efekts - vairāk zivju ar netīrām vēdera apakšām.

Otrā vieta. Zivs - lāse (Psychrolutes marcidus)

Zivs - lāse, kas pie Austrālijas un Tasmānijas krastiem mīt 600 līdz 1200 metru dziļumā, sava nepievilcīgā izskata dēļ nereti tiek dēvēta par vienu no kroplīgākajiem dzīvniekiem, kādi vien mitinās uz mūsu planētas. Šīs zivis ir tik mazkustīgas, ka praktiski gaida, lai iepeldētu kāda lielāka jūras dzīvnieka mutē. Šīs zivs izmiršanas izraisītais efekts - varbūt, ka vietā nāktu kas jēdzīgāks.

Pirmā vieta. Briesmīgi spalvainā muša (Mormotomyia hirsuta)

Visbezjēdzīgākā radība uz planētas, kas dzīvo tikai vienā noteiktā Kenijas reģionā, jo spārnu trūkuma dēļ nespēj pārvietoties. Zinātnieki šo insektu reģistrējuši tikai trīs reizes vēsturē - 1933., 1948. un 2010. gadā. Tiek pieļauts, ka šīs mušas pārtiek no sikspārņu ķermeņa sekrētiem. Spalvaino mušu izmiršanas izraisītais efekts - nekāds. Pilnīgi nekāds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!