Foto: DELFI

Portāls DELFI turpina sadarbībā ar Rīgas Zooloģisko dārzu uzsākto projektu un šoreiz dodas viesos pie šobrīd, šķiet, populārākā zoodārza iemītnieka – tīģerēna Klifa Granta, kura piedzimšana zoodārzā bija desmit gadus gaidīts notikums.

Tīģeru mazulis pasaulē nāca aizvadītā gada jūlija izskaņā - tīģermāte Katrīna dzemdēja trīs mazuļus, bet tīģerēnu pirmās mūža dienas bija neveiksmīgas. Sākumā mātīte par saviem pirmdzimtajiem rūpējās ļoti uzmanīgi, bet tad aiz zoodārza žoga sākās remontdarbi, un tīģeriene krita panikā.

Vienīgais izdzīvojušais

Viņa mazuļus pārnēsāja no vienas vietas uz citu, lai atrastu tiem drošu patvērumu, tādējādi mazuļus pagalam nomokot, un viens tīģerēns gāja bojā. Kad zoodārza darbiniekiem izdevās izdzīvojušos bērnus no mātes atšķirt, viņi bija traumēti - Klifa māsiņa no gūtajiem ievainojumiem drīz vien nomira, bet tīģerzēnam bija sarežģīti ķepiņu lūzumi.

Par mazo radībiņu rūpes uzņēmās zoodārza darbinieces Tatjana Ivasenko un Aļona Mihailova. Viņas kļuva par tīģermātes aizvietotājām, gandrīz visu laiku uz maiņām rūpējoties par Klifu, barojot, masējot un uzmanot vārgo dzīvnieciņu.

Mazuļa aprūpētājiem izdevās neticamais - jau pēc mēneša mazais bija atguvies, bet divarpus mēnešu vecumā sāka doties pastaigās pa mītnesvietu. Pirmā publiskā pastaiga, kad Klifu varēja ieraudzīt zoodārza apmeklētāji, gan notika tikai decembrī, kad tīģerēns bija gandrīz pusgadu vecs.

Tiesa,  pēc mēneša tīģerēnam atkal sākās veselības problēmas, bet, pateicoties zoodārza darbinieku un vetārstu pūlēm, kā arī mazā Klifa apbrīnojamajai dzīvotgribai, jau pavasarī viņš atkal atgriezās āra aplokā.

Rotaļbiedrene Prada netiek līdzi

Lai kompensētu sugasbrāļu trūkumu, Klifam tika atrasts draugs, labradora un rotveilera kucīte Prada, ar kuru kopā tīģerēns varēja dauzīties uz nebēdu, samulsinot ne vienu vien zoodārza apmeklētāju, kuri bija nobažījušies par suņa drošību.

Šovasar zoodārza apmeklētāji Klifa un Pradas rotaļas gan baudīt vairs nevar, jo maijā abi draugi tika izšķirti - lai gan tīģerēns nekad apzināti nenodarītu pāri sunim, ar kuru kopā audzis, dzīvnieks kļuvis tik spēcīgs, ka savu draugu varētu savainot nejauši.

Zoodārza darbinieki arī skaidro, ka abi mazuļi ir gana pieauguši, lai kopīga blēņošanās abiem vairs nebūtu prātā - rotaļu laiku abi pavadīja kopā, bet tagad katram jāpievēršas savām lietām. Tāpat Prada jutusi diskomfortu, jo tīģeris par viņu kļuvis krietni lielāks un rotaļāšanās vairs nav bijusi tik interesanta.

Šobrīd tīģerēns regulāri sastopams āra aplokā - tur viņš sauļojas, spēlējas ar speciāli sagādātājām rotaļlietām, dodas apgaitā vai gulšņā pavēnī, gana lielu interesi izrādot arī par saviem viesiem. 

Ar mammu Klifs nesatiekas

Kopā ar Klifu Tīģeru mājā mitinās arī viņa māte Katrīna un vecākā tīģeriene Astra, bet mazā tīģerēna tētis Vasja šī gada martā devās uz labākiem medību laukiem - 2010. gadā uz Rīgu atvestajam Vasjam bija iekaisis zobs, bet pēc operācijas lielais dzīvnieks vairs nepamodās. Sekcijas laikā tika atklāts, ka viņam bijusi smaga sirds patoloģija.

Rīgas Zoo ir plāns Katrīnai gādāt jaunu tēviņu, bet tas neiet tik viegli - šobrīd tiek meklēts piemērots stabils un harmonisks tēviņš, bet, pat tad, kad tāds tiks atrasts, par abu saderību varēs pārliecināties, tikai tīģeri atvedot uz Rīgu.

Apmeklētāji āra aplokā lielās tīģeru mātes un Klifu var redzēt uz maiņām - rīta pusē pastaigās dodas Klifs, bet pēcpusdienā aplokā defilē Katrīna vai Astra. Dažreiz gan gadās, ka kāds no tīģeriem savā miteklī atgriezties nevēlas, un tad pārējiem iemītniekiem nākas gaidīt. Tīģeru satikšanās var beigties bēdīgi, jo viņi pēc dabas ir vientuļnieki.

Arī iekštelpās visi trīs tīģeri nesatiekas, un viņiem ir tikai vizuālais kontakts - 1997. gadā Rīgā dzimusī Astra ir līdzsvarota un tāpēc mitinās būrī blakus Klifam, bet nervozā Katrīna dzīvo nomaļāk.

Par visu iespējams vienoties

Ne kopēji, ne tīģermātes pret Klifu vairs neizturas kā pret mazuli - 30. jūlijā viņš svinēs gada jubileju un jau kļuvis par pilntiesīgu tīģeri. Kopēji pie tīģera aplokā vairās iet, lai gan agresija pret cilvēkiem Klifam neesot - viņš pāri var nodarīt no lielā prieka. 

Raksturs Klifam vēl nav izveidojies, bet, kā jau pusaudzis, viņš vēl baidās no visa jaunā. Kad aplokā parādās neredzētas rotaļlietas, viņš nevēlas nākt ārā un kopējiem pašiem jāiet aplokā ierādīt aizdomīgajam zvērēnam, ka tas nav bīstami.

Līdzīgi tīģerēns pieradināts arī pie ūdens baseinā - tur iesākumā spēlējusies Prada, un tikai tad Klifs sapratis, ka slapjums, ja jau nekaitē viņa labākajam draugam, arī viņu pašu nekādā veidā neapdraud.

Tīģerēns ir ne tikai ļoti uzmanīgs, bet arī pieklājīgs un paklausīgs - ar Klifu gandrīz visu var sarunāt un viņš respektē kopēju.

Lai gan Klifam izdevies atveseļoties un nopietnu veselības problēmu viņam nav, zoodārza darbinieki par ilgi gaidīto tīģerēnu vēl joprojām bažījas - ar lielajiem dzīvniekiem līdz trīs gadu vecumam vēl vis kas var notikt.

Šī iemesla dēļ arī zoodārza pārstāvji nākotnes plānus nekaļ - viņi vēlas nogaidīt, lai būtu pilnīgi droši par Klifa veselības stāvokli. "Viņam vēl ir jāaug," gādīgi spriež Tatjana.

Galerijā: Klifs un vecākā tīģeriene Astra āra pastaigās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!