Foto: Publicitātes foto

Ķīnas jeb Tālo Austrumu mīkstbruņu bruņurupuči (Pelodiscus sinensis) 94 procentus šķidro ekskrementu – urīna analogu – izvada caur mutes dobumu, lai ar sālsūdens filtrāciju nepārslogotu nieres.

Līdz ar to šie bruņurupuči ir zinātniekiem vienīgā zināmā dzīvnieku suga, kas urinē caur muti, atsaucoties uz publikāciju žurnālā Journal of Experimental Biology, vēsta resurss New Scientist.

”Man nav zināms par citu dzīvnieku eksistenci uz šīs planētas, kuri barības pārstrādes produktus izvadītu caur mutes dobumu. Zināmas vienīgi dažas amfībiju sugas, kas toksīnus izvada caur ādu, un zivis, kas ekskrementus izlaiž caur žaunām," žurnāls citē Singapūras Nacionālās universitātes zinātnieka Aleksa Ipa (Alex Yuen Kwong Ip) vārdus.

Singapūras zinātnieku grupa atklājusi, ka šo bruņurupuču bioloģisko pārstrādes produktu liela daļa tiek izvadīta nevis kā urīns (šķidrums, kas satur organismam nevajadzīgas vielas, kas formējas, caur nierēm filtrējot asinis), bet gan kā urīna analogs, kas veidojas mutes dobumā.

Īpašas olbaltumvielas, ko satur bruņurupuča siekalas, ļauj nieru darbību dublēt un organisma pārstrādes produktus ”izvilkt" no asinīm, kas rit pa mutes gļotādas kapilāriem.

Lai uzsāktu šo procesu, bruņurupuči mutē ieņem ūdeni, olbaltumvielas aktivizējas, bet pēc tam koncentrēto šķidrumu viņi caur muti izlaiž atpakaļ ūdenstilpnē.

Pēc eksperimentu veikšanas zinātnieki secinājuši, ka šāda īpatnība saistīta ar ekoloģiskās adaptācijas nepieciešamību. Šie bruņurupuči lielākoties dzīvo vietās, kur ūdens ir sāļš vai rūgti sāļš, tāpēc, lai urinētu ”normālā veidā", viņiem caur nierēm nāktos filtrēt pārāk daudz ūdens.

Līdz ar to tiek uzskatīts, ka nepieciešamība ekskrementus izvadīt caur muti Pelodiscus sinensis sugai izstrādājusies, lai normalizētu nieru darbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!