Foto: DELFI
Kamēr Latvijas iedzīvotāji gaužas par lielo aukstumu, Rīgas Zooloģiskā dārza iemītnieki pielāgojušies spelgonim – uzaudzētas tauku kārtiņas un nomainīti kažoki, lai veiksmīgi un bez liekāk raizēm pārlaistu ziemu.

"Atšķirībā no cilvēkiem dzīvnieki zina, kad jāuzvelk kažoks, tāpēc viņiem pat ļoti auksti laika apstākļi problēmas un kreņķus nerada," par zoo iemītniekiem portālam DELFI ar smaidu stāsta zooloģiskā dārza preses pārstāve Laura Līdaka.

Arī zoodārza darbinieku dienaskārtībā aukstums ievieš tikai nelielas korekcijas - jāuzmana, lai ūdens nesasalst, barību saviem aizbilstamajiem jāpasniedz vairākas reizes dienā mazākās porcijās, jāiekārto salmu guļvietas, lai dzīvniekiem nebūtu jāguļ sniegā, un jāveic citi papildu darbiņi, bet nekas ārkārtējs.

Tie, kuriem šķiet, ka ziemā zooloģiskajā dārzā nav ko darīt, jo visi dzīvnieciņi ieritinājušies migās un guļ, varētu piedzīvot pārsteigumu - vienīgie zoodārza iemītnieki, kuri devušies ziemas miegā, ir Latvijas vardes, krupji, ķirzaciņas un citi abinieki.

Tāpat nav iespēja redzēt huzārpērtiķus - tēviņa Hamiltona un viņa kaislības cienošās ģimenītes mājvieta nav pielāgota ziemas apstākļiem, tāpēc aukstajā laikā apmeklētājiem liegts viņus redzēt.

Pārējos iemītniekus var sastapt arī vislielākajā spelgonī, bet apmeklētājiem jābruņojas ne tikai ar siltām zeķēm un cimdiem, bet arī ar pacietību.

Ziemas laikā iespējams satikt arī silto zemju dzīvniekus, piemēram, zebras un lauvas, jo tie ik dienas uz pāris stundām tiek palaisti izskraidīties un paelpot svaigu gaisu, un, kā, atzīst Līdaka, pie mūsu klimatiskajiem apstākļiem viņi jau ir pieraduši.

Izrādās, arī Rīgas zoo lāči ziemas miegu neguļ - gan Romeo, gan Grietiņa labprāt pastaigājas pa savu mītni un priecē apmeklētājus, bet Grietiņa pēc mājas remonta redzama pat biežāk nekā agrāk, jo ar savu jauno mājvietu ir ļoti apmierināta.

Viens no aktīvākajiem zoodārza iemītniekiem ziemas laikā ir talantīgais ronis Puika - vasaras karstumā viņš kļūst slinks un pasīvs, bet ziema ir raženā dzīvnieka īstā stihija, ko viņš, bruņojies ar biezu tauku kārtu, no sirds izbauda.

Zoodārzā pārstāvji atgādina, ka vēl līdz 27. janvārim par ieejas biļeti jāmaksā tikai viens lats, ja tā tiek pirkta laikā no plkst. 16:00 līdz 19:00, un Līdaka uzsver, ka zooloģiskā dārza apmeklējums vēlā ziemas vakarā var kļūt par unikālu piedzīvojumu visiem dzīvnieku mīļotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!