Foto: F64
Biologu grupa no ASV un Lielbritānijas pēc nopietna izpētes darba beidzot noskaidrojuši to, kāpēc dažu sugu putnu tēviņiem ir tik anomāli maza izmēra dzimumorgāni.

Pētījuma laikā zinātnieki analizēja peņu attīstības procesu dažādu putnu sugu embrijiem - eksperiments tika veikts ar pīlēm, gaiļiem, emu, kā arī krokodiliem, un šī pētījuma mērķis bija noskaidrot, kāpēc dažādu sugu tēviņiem dzimumlocekļu izmēri atšķiras.

Zoologi jau sen bija novērojuši to, ka pīļu tēviņiem ir ļoti liela izmēra vīrišķā mantība, turpretim gaiļi uz pārējo putnu sugu fona izceļas ar ārkārtīgi niecīgiem penīšiem, un šai parādībai, kā liecina izdevumā Current Biology publicētais pētījums, beidzot rasts izskaidrojums.

Zinātnieki noskaidrojuši, ka praktiski uzreiz, kad gaiļu embrijiem sāk attīstīties peņi, šūnās veidojas Bmp4 gēns, un attiecīga proteīna sintēze izraisa bioķīmisko reakciju ķēdi, kas noved pie šūnu pašiznīcināšanās, bet orgāna augšana tiek apturēta.

Pētījuma autori atzinuši, ka gadījumā, ja Bmp4 gēnu bloķētu ar īpašiem proteīniem, šūnu bojāeja tiktu apturēta un gaiļiem varētu izaugt ļoti lieli dzimumorgāni, kas arī eksperimenta laikā tika pārbaudīts praksē.

Kā skaidrojuši zinātnieki, saprast putnu peņu veidošanos molekulārā līmenī esot būtiski putnu evolūcijas procesu izpētē.

Dažu sugu tēviņiem locekļi ir tik nelieli, ka liedz pat veikt dzimumaktu tradicionālā izpratnē - sperma vienkārši tiek iesmidzināta mātītes dzimumorgānos, tāpēc pilnvērtīgs dzimumakts vistām un citām sugām nav nepieciešams.

Tiesa, tajā pašā laikā, piemēram, pīlēm ir ļoti gari reproduktīvie orgāni, kas turklāt ir veidojušies spirāles formā.  

Tas, kā skaidro zinātnieki, pīļu mātītēm ļauj pašām izvēlēties seksuālos partnerus, jo ar šādiem locekļiem tēviņi bez mātītes "piekrišanas" dzimumaktu praktiski nespēj veikt.

Kanādiešu biologs Roberts Montgomerijs no Kvīnsas universitātes uzskata, ka līdzīgu iemeslu dēļ gaiļiem ir niecīgi dzimumlocekļi - mātītes lielākoties priekšroku devušas gaiļiem ar maziem loceklīšiem, jo tas samazina izvarošanas risku, kas atsevišķu putnu sugu vidū ir izplatīta parādība un bieži noved pie nopietnām traumām vai pat mātītes nāves.

Šī mātīšu izvēle arī noteikusi evolūcijas procesu, kas novedis pie tā, ka gaiļiem šūnu līmenī sācis veidoties Bmp4 gēns, kas savukārt novedis pie tā, ka dzimumlocekļi lielāki neaug.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!