Foto: Vida Press
Kad deviņus gadus vecais persietis Garfi uz kādu paskatās, rodas iespaids, ka ielūkojas tieši dvēselē un viņam nepatīk tas, ko viņš tur redz, raksta "Vida Press".

Tomēr Garfi saimniece Hūlija Ozkoka (Hulya Ozkok) saka, ka no runčuka niknā skatiena nav jābaidās.

"Neskatoties uz viņa ellišķīgo sejas izteiksmi, Garfi ir brīnišķīgs kaķis. Taču viņam ir savi noteikumi. Ja tos neievēro, viņš ļoti ātri var kļūt dusmīgs. Viņš briesmīgi rūc. Kaut arī viņš ļoti cenšas izskatīties biedējošs, beigu galā kļūst vienkārši smieklīgs. Pat citi kaķi nespēj uztvert viņa izskatu nopietni."

Hūlijai ir 46 gadi un viņa četrus gadus strādā par fotogrāfi. Viņa kopā ar vīru, 19 gadus veco dēlu un četriem kaķiem dzīvo Turcijas pilsētā Stambulā. Tālāk viņas stāsts par ne pārāk mīlīgā izskata četrkājaino draugu Garfi.

"Garfi ir Persijas kaķis ar saplacinātu purniņu (tradicionālais). Mans dēls vēlējās kaķi. No viena mūsu drauga uzzinājām, ka ir kaķēni, kuriem nepieciešama neatliekama ārstēšana un mājas. Iepriekšējais saimnieks nebija spējis par tiem parūpēties, tādēļ kaķēnus savā apgādībā uz laiku bija paņēmuši cilvēki, kuri mīl dzīvniekus.

Devāmies apraudzīt kaķēnus. Tikko ienācām šo cilvēku mājoklī, mūsu uzmanību piesaistīja piemīlīgs kaķēns ar rudu kažociņu. Mēs viņu adoptējām un drīz sākām ārstēšanu.

Veterinārārsts mūs informēja, ka izdzīvošanas izredzes ir ļoti niecīgas. Kādu laiku kaķēns palika mājdzīvnieku klīnikā. Nelolojām lielas cerības, taču beigu galā mūsu spalvu kamoliņam paveicās.

Nebiju ievērojusi viņa dusmīgo sejas izteiksmi līdz brīdim, kad mūsu skatieni pirmoreiz sastapās viņa jaunajās mājās. Pirmie vārdi, ko viņam teicu, bija: "Hei, mincīt, kādēļ tu uz mani lūkojies tik dusmīgi? Šīs ir tavas jaunās mājas. Ceru, ka mēs labi satiksim!" Nosaucām viņu par Garfi.

Garfi ir ļoti valdonīgs un bezbailīgs. Salīdzinot ar citiem persiešiem, viņš patiesībā ir diezgan rotaļīgs. Tomēr viņam diezgan ātri kļūst garlaicīgi. Viņš var būt diezgan pārdrošs, turklāt vienmēr ir dikti ziņkārīgs.

Garfi patīk klīst pa savu mazo dārzu, sargājot teritoriju. Ikvienu kaķi, kurš mēģina ielīst viņa teritorijā, gaida lielas nepatikšanas. Mūsu mazajam karalim ir mērķis vēl arī iekarot kaimiņu pagalmu. Garfi kļūst nikns, kad mēs viņu nesam atpakaļ mājās. Lielākoties viņš izgāž dusmas uz nagu skrāpējamo dēlīti.

Garfi patīk pavadīt laiku mūsu kompānijā. Mums kopā patīk spēlēt paslēpes. Es visbiežāk paslēpjos aiz šauras durvju spraugas tā, ka viņš tik tikko var mani redzēt. Viņš parasti skrien pa māju, cik ātri vien spēj, visbiežāk šādi izbiedējot pārējos kaķus un galu galā izraisot milzīgu panisku bēgšanu.

Garfi patīk spēlēties ar viņa rotaļlietām. Viņš ir ļoti jauks, kamēr to dara. Diemžēl viņš diezgan ātri nogurst. Ir dzirdama dīvaina skaņa, ar kuru viņš pauž neapmierinātību, kad viņš kļūst pikts uz rotaļlietām, kas stāv viņa acu priekšā.

Persieši ir ļoti prasīgi kaķi, kurus katru dienu jāķemmē. Garfi zina, ka viņa kažoks katru dienu ir jākopj un ir nepieciešams viņu šad tad ielikt vannā. Tomēr viņam ir diezgan zems pacietības slieksnis. Viņš saceļas pret mums dusmās un galu galā "nogaršo" ķemmi. Pēc tam viņš dusmīgi pamet vannasistabu.

Garfi patīk dzert ūdeni no izlietnes.

Kļūt par Garfi draugu nav tik viegli. Sākumā viņu ar sevi ir pakāpeniski jāiepazīstina. Ja pieļauj kļūdu, neizdarot to, un sāc viņu uzreiz pēc satikšanās glāstīt, viņš būs diezgan dusmīgs. Iesakām svešiniekiem, kuri viņu redz pirmo reizi, būt uzmanīgiem un ieturēt distanci, jo mēs viņa uzvedību nespējam izmainīt.

Garfi nepārāk patīk sēdēt klēpī, bet viņam baudu sagādā glāsti un viņš reizēm pārsteidz ar kodienu, tā izrādot savu pieķeršanos.

Viņam patīk spēlēties ar citiem mūsmāju kaķiem. Viņš parasti ir tas, kurš uzsāk spēli, taču arī pirmais, kuram tā apnīk. Ja citi kaķi joprojām vēlas spēlēties, viņš kļūst dusmīgs.

Viņam patīk daudz gulēt, bet tas jau patīk visiem kaķiem. Viņš dusmīgi ņaud, ja kāds no pārējiem kaķiem iztraucē viņa miegu.

Viņš var ilgstoši sēdēt tāpat kā cilvēks, un reizēm pat guļ šādā pozā. Tāpat kā jebkurš citam kaķim, pasaulē dusmīgākajam runcim patīk sēdēšana kastēs. Lielāko daļu laika mūsu kaķi cīnās, kurš dabūs savā kontrolē kasti.

Viņš ienīst savu vetārstu, katra vizīte ir pilnīgs murgs. Viņš ir šausmīgs mednieks. Viņš nespēj uzrāpties kokā. Viņš pat nemēģina.

Viņam slikti iet ar fiziku, jo viņš nespēj veiksmīgi pārlēkt no vienas virsmas uz otru. Tajā pašā laikā viņš ir pietiekami drosmīgs, lai trenkātu suni.

Garfi jūtas diezgan nedroši, kad viņam apcērp kažoku. Tie ir retie periodi, kad Garfi tiecas izrādīt savu pieķeršanos. Viņam nākas valkāt drēbītes, kad viņa kažoks ir nocirpts, citādi citi kaķi viņu var diezgan viegli savainot. Ar drēbēm mugurā viņš atkal jūtas droši. Tādēļ ir ļoti viegli uzņemt fotogrāfijas, kur viņam ir uzvilktas drēbes.

Lielākoties cilvēki nevar saprast, vai Garfi ir īsts kaķis, galvenokārt tāpēc, ka viņš stāv istabas vidū un vienkārši skatās stundām ilgi. "Ja Garfi visu šo laiku domā, tad kas zina, varbūt ir atradis atbildes uz visiem jautājumiem par Visumu," saka mans dēls.

Garfi ir ļoti apdāvināts kaķis, kurš, visticamāk, būtu modelis, ja būtu piedzimis par cilvēku. Viņam patīk pozēt un viņš zina, kas tieši ir jādara. Viņa sejas izteiksmes, kustības un ziņkārība padara viņa fotografēšanu ļoti vienkāršu. Viņš skatās uz kameru, līdz izdzird klikšķi.

Ja Garfi patīk viņa loma, viņš pat dod man otru iespēju uzņemt labāku pozu. Taču, ja tēls viņam neiet pie sirds, viena iespēja ir viss, kas man ir dots. Vienmēr viss ir atkarīgs tikai no viņa. Mēs mīlam savu dusmīgo, mīļo Garfi."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!