Foto: Publicitātes foto
Dzīvnieku tiesību aizsardzības biedrība "Dzīvnieku brīvība" rīkos piketus pie "Arēnas Rīga" 15. – 17. maijā, kad tur notiks brāļu Zapašniju cirka viesiszrādes, aicinot pārtraukt lielo kaķu ekspluatēšanu cirkā. Kur tīģeris jūtas labāk – mežā vai cirkā? Vai lielie kaķi, kuriem liek lēkt caur degošu riņķi, baidās no uguns? Vai tie ir spiesti katru dienu pavadīt mazos krātiņos, kur pat apgriezties grūti? Vai tiem tiek injicēti kādi medikamenti, lai klausītu dresētājam? Vai dzīvniekiem apgriež nagus un ilkņus, lai tie pātagas īpašniekam nebūtu bīstami? Dresētājs Askolds Zapašnijs atbild uz vairākiem dzīvnieku tiesību aizstāvju apvainojumiem.

Trīs stundu ilgajā brāļu Edgara un Askolda Zapašniju cirka izrādē "Emocijas", kas Rīgā būs skatāma 15. – 17. maijā, piedalīsies 15 Āfrikas lauvas, kā arī baltie un Usūrijas tīģeri. Sola, ka programmā būs unikāls Askolda Zapašnija numurs – lēciens uz baltās lauvas, kas iekļauts Ginesa rekordu grāmatā.

Vietējie dzīvnieku tiesību aizstāvji kategoriski noraida šādu zvēru izmantošanu. Biedrības "Dzīvnieku brīvība" pārstāvis Aivars Andersons apgalvo, ka cirks izjauc lielo kaķu socializāciju un nedod iespēju tīģeriem un lauvām realizēt savus dabiskos instinktus. "Šādu dzīvnieku izmantošana jau ir aizliegta cirkos Beļģijā, Austrijā, Nīderlandē, Spānijā, Grieķijā, Bosnijā un Hercogovinā, Horvātijā, Kiprā, Bolīvijā, Panamā, Kolumbijā, Kostarikā un citviet. Drīzumā arī Lielbritānija un Igaunija plāno atteikties no tādas prakses," vēsta Rīgas dzīvnieku aizstāvji.

"Nevienas nopietnas valsts šajā sarakstā nav!" intervijā portālam "Delfi" paziņo Askolds Zapašnijs. "Tā nav ne Vācija, ne Amerika, ne Ķīna… Bet "drīzumā" – tas vispār ir smieklīgs arguments."

Pēc Zapašnija domām "dzīvnieku pseidoaizstāvju argumenti visbiežāk ir tik murgaini, ka nav pat īsti skaidrs, kā tos apstrīdēt. Kad jūs redzēsiet mūsu koptos un apmierinātos tīģerus, visi jautājumi atkritīs paši par sevi. Ja atskatāmies vēsturē, tad cilvēki paši izstūma zvērus ārā no viņu dabiskās dzīves vides, uzbūvējot pilsētas. Varu piedāvāt jūsu dzīvnieku aizstāvjiem izlaist mūsu tīģerus viņu dabiskajā vidē – līdzās viņu piketam. Un atļaut tīģeriem izdarīt to, ko viņiem daba lēmusi darīt un sagādāt viņiem milzīgu gandarījumu."

Askolds Zapašnijs pēc portāla "Delfi" lūguma komentēja sešus biedrības "Brīvību dzīvniekiem" argumentus, ar kuriem tiek pamatots tas, ka lielie kaķi nav radīti cirkam.

Lauvas un tīģeri bieži tiek turēti mazos krātiņos

Foto: Shutterstock

Mātes un mazuļa saikne tiek pārrauta

Dzīvniekiem tiek liegtas to sociālās un psiholoģiskās vajadzības

Foto: Shutterstock

Dresēšanas metodes: badināšana un fiziska sodīšana

Foto: Shutterstock

Tīģeri nāvīgi baidās no uguns

Foto: Shutterstock

Lielo kaķu nebrīves rezultāts: pēdējos 25 gados ASV ir miruši 126 cirka kaķi un 23 cilvēki

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!