Foto: no "Dabasdati.lv"
Ar tiešraides kameru aprīkotajā Zemgales melno stārķu ligzdā 12. jūnija pēcpusdienā viesosies ornitologs, lai veiktu abu mēnesi veco stārķēnu gredzenošanu.

Vēl pavisam nesen pelēkbaltu pūku klātie mazuļi jau sākuši iegūt pieaugušiem putniem raksturīgo spalvu "mudieri" – spārnus un muguru jau gandrīz pilnībā klāj melnas spalviņas.

Tā kā melno stārķu gredzenošana notiek uz zemes, nevis ligzdā, process tiks nofilmēts un ievietots dabas novērojumu portāla "Dabasdati.lv" forumā.

Jau ziņots, ka šopavasar tika sākta tiešraide no melno stārķu ligzdas, kas atrodas Zemgalē, pie nelielas upītes augošā vecā ozolā. Pagājušajā gadā tajā mītošais putnu pāris izaudzināja divus melno stārķu mazuļus. Ja putni netiek traucēti, viņi vienā un tajā pašā vietā var ligzdot ļoti ilgi, norāda ornitologi. Ligzda ornitologiem ir zināma kopš 2013. gada.

Šis putnu pāris – Zīle un Ozols – ligzdā ieradās marta beigās un sāka nodarboties ar ligzdas atjaunošanu, veidojot ligzdas vainagu no sūnām, kas šai putnu sugai ir ļoti raksturīgi.

Melno stārķu pirmais mazulis izšķīlās 11. maija vakarā, bet otrs – 13. maijā agri no rīta.
Eiropā melnie stārķi ir reti sastopama un īpaši aizsargājama suga.

Ikviens ligzdā notiekošo tiešraidē var vērot portālā "Dabasdati.lv".

(Papildinājums) Sazinājāmies ar ornitologu Māri Strazdu, kurš apstiprināja, ka pēc pulksten 13.00 viņš pats gredzenos abus stārķēnus. Precīzu laiku gan viņš pateikt nevarēja, jo to nevarot tik viegli paredzēt kā, piemēram, teātra izrādes sākumu – kā nekā jārāpjas augstā kokā. Kokā rāpsies viņa kolēģis, arī ornitologs. Stārķēni tiks ielikti somā un ar virvi uzmanīgi nolaisti lejā,kur Māris Strazds veiks gredzenošanu. 

Kāpēc stārķēnus gredzeno uz zemes, nevis ligzdā? Jo bez gredzenošanas jāveic vēl arī mērījumi –stārķēni jānosver, jānomēra lidspalvu un knābja garums. Ligzdā to izdarīt nav iespējams.  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!