Foto: Ingvilda Aumeistere

Skaudrā patiesība par suni, kas otrdien Juglā ļoti smagi sakodis savu saimnieci, ļoti daudzos izraisīja līdzjūtību pret dzīvnieku. Noskaidrojās, ka suns ticis turēts ļoti sliktos apstākļos. Kā stāstīja biedrības "Tutti palīdzība dzīvniekiem" vadītāja Ingvilda Aumeistere, kuras redzeslokā bija nonācis gan suns, gan saimniece, dzīvnieks viens pats sēdēja pamestā, pussabrukušā ēkā, savos mēslos, metru garā brezenta pavadā, caurvējā. Piektdienas, 19.jūnija, pēcpusdienā dzīvnieks, kurš pēc uzbrukuma saimniecei aizbēga, tika atrasts.

Iepriekšējā raksta komentāros izskanēja tādi jautājumi kā: Kādēļ suns jāiemidzina, ja vainīga bija pati saimniece? Kādēļ viņu nevar iekārtot patversmē un pēc tam atrast dzīvniekam citu saimnieku? "MansDraugs.lv" meklēja atbildes.

Vispirms vērsos pie zoopsiholoģes Ingas Cerbules, lai noskaidrotu, vai suns, kurš saimniecei nodarījis smagus miesas bojājumus aizstāvoties, nonākot citā ģimenē, labvēlīgos apstākļos, kādā situācijā piepeši nevarētu kļūt tikpat agresīvs. Jau ziņots, ka saimniecei pēc suņa uzbrukuma ir salauzti abu apakšdelmu kauli un gūtas multiplas brūces ar izteiktiem mīksto audu un asinsvadu bojājumiem. Mikroķirurģijas centra ārsts Māris Krūmiņš īsi pēc notikušā atklāja, ka faktiski ir runa par abu roku daļēju amputāciju.

Zoopsiholoģe Inga Cerbule sacīja: "Es tādu suni neņemtu un neieteiktu ņemt arī citiem, jo tas ir bīstami. Jā, iespējams, saimniece pati ir vainīga, ka tā noticis, taču, dzīvojot sliktajos apstākļos, suņa raksturs ir sabojāts.

Ja suns vienreiz ir sakodis cilvēku, turklāt tik smagi, tas var notikt atkal. Pēc pieejamās informācijas rodas iespaids, ka suns nav apmācīts un socializēts, nav radināts skatīties uz cilvēku kā uz draugu. Uzņemt šādu suni ģimenē ir patiešām milzīgs risks.

Suņos augsti vērtējama ir tāda īpašība kā spēja konflikta situācijā atkāpties, izvairīties no fiziskas sadursmes, nevis mesties virsū. Šis suns diemžēl izvēlas uzbrukt. Viņš tā var rīkoties arī citā saspringtā situācijā. Tas ir uzvedības modelis.

Turklāt suns var iekost dažādi. Dažs, piemēram, brīdinot iekampj un uzreiz atkāpjas. Šis suns saimniecei ir nodarījis ārkārtīgi smagus miesas bojājumus, kas neko labu neliecina par šī suņa personību.

Tagad visiem šī suņa ir žēl, kas ir saprotams, jo dzīve viņu tiešām nav lutinājusi. Taču patiesība ir tāda, ka nevaram apgalvot, ka šis suns būs draudzīgs, ja dzīvos citā ģimenē, labvēlīgos apstākļos.

Protams, bēdīgi, ka sunim bijis jādzīvo tādos apstākļos, taču, ja man jautā, vai šo dzīvnieku ir droši turēt ģimenē un vest sabiedrībā, jāsaka, ka nē."

Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Inguna Potetinova informēja, ka suņa sakostā sieviete joprojām atrodas Intensīvās terapijas klīnikā un viņas veselības stāvoklī īpašu izmaiņu nav – tas ir galēji smags, un joprojām norit cīņa par sievietes dzīvību.

19. jūnija pēcpusdienā dzīvnieku patversmes "Ulubele" darbinieki pamanīja suni, kurš bija atgriezies savā iepriekšējā uzturēšanās vietā – pamestā dārza mājiņā. Suns pret dzīvnieku patversmes darbiniekiem agresiju neizrādīja un veiksmīgi tika nogādāts patversmē, kur atradīsies speciālistu uzraudzībā.

Dzīvnieku patversmes speciālisti kopīgi ar policijas darbiniekiem izvērtēs suņa veselības stāvokli, lai konstatētu iespējamas cietsirdīgas izturēšanās pazīmes no saimnieces puses.

Valsts policijas pārstāvis Dairis Anučins atklāja: "Esam informēti par saimnieces slikto izturēšanos pret dzīvnieku, tā kā pie viņas suns vairs nenonāks. Kāds būs suņa liktenis, pagaidām nav skaidrs."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!