Foto: no "Ķepu-ķepā"
Pēc ķēvītes Mairas nāves 25. jūnijā "MansDraugs.lv" saņēma vairākus zvanus un vēstules no satrauktiem zirgu īpašniekiem, kuri pauda viedokli, ka biedrības "Ķepu-ķepā" veiktā zirga glābšana drīzāk saucama par dzīvnieka mocību paildzināšanu, eksperimentēšanu ar nabaga lopiņu un daudz humānāk būtu bijis Mairu uzreiz iemidzināt, jo pēc šādas traumas atgriezt zirgu normālā dzīvē ir gandrīz neiespējami. Sazinājāmies ar vienu no Latvijas labākajiem speciālistiem zirgu jomā, veterinārķirurgu Juri Tolpežņikovu, lai noskaidrotu viņa viedokli.

"Mairu pašā sākumā apciemoju. Viņas stāvoklis neizskatījās diez ko cerīgs. Mans subjektīvais viedoklis ir tāds, ka zirgu ar šādu traumu saprātīgāk būtu bijis uzreiz iemidzināt, turklāt turpat, uz lauka. Bet cilvēki aiz lielas mīlestības dara daudz ko, cenšas ar visiem pieejamajiem līdzekļiem ārstēt, kamēr vien sirdzējs turas pie dzīvības... Katrā ziņā transportēt kājās stāvošu zirgu ar tik nopietnu lūzumu bija liela kļūda, varētu pat teikt, noziegums pret dzīvnieku," saka Juris Tolpežņikovs.

"Nevaru izslēgt domu, ka varbūt kāds speciālists bija zinošāks par mani un varēja kaut ko darīt Mairas labā. Veterinārmedicīna nepārtraukti attīstās. Pirms 50 gadiem uzskatīja, ka zirgam izgatavot kājas protēzi ir neiespējami, bet, redz, jau teju trīsdesmit gadus neliela klīnika ASV gatavo zirgiem protēzes.

Grūti izvērtēt zirga ārstēšanu, jo nebiju klāt un mans viedoklis tad būtu balstīts būtībā uz tenkām. Nezinu, kā mainījās Mairas stāvoklis mēneša laikā. Katrā ziņā jāsaka, ka kājas protēzi liek tikai pilnīgi veseliem zirgiem, proti, tādiem, kuri skrien, neskatoties uz to, ka kājas ir tikai trīs. Tādiem, kuri acīmredzami grib dzīvot. To dara, lai vienas kājas trūkuma dēļ pārējās netiktu pārslogotas. Tobrīd, kad biju pie Mairas, neredzēju indikācijas, lai viņai liktu protēzi."

Dakteris Tolpežņikovs ieteica sazināties ar ārstu, kurš ķēvītei Mairai veicis amputāciju un noskaidrot viņa viedokli, taču dzīvnieku aizsardzības biedrības "Ķepu-kepā" aktīvistes "MansDraugs.lv" neatklāja, kurš tas bijis, minot vien to, ka vietējie speciālisti atteikušies veikt zirgam šādu operāciju, tādēļ viņas piesaistījušas speciālistu no kaimiņvalsts. Biedrības mājaslapā minēts, ka tā bijusi daktere no Maskavas.

Speciālista vārda noklusēšanu "Ķepu-ķepā" pārstāve Iveta Bidere pirms laika komentēja šādi: "Pagaidām neatklāšu daktera vārdu, jo gribu šim cilvēkam aiztaupīt visas tās negācijas, kas nāk pār mūsu galvām. Kad Maira skries pa zaļu pļavu, tad varēs dakteri nosaukt un uzlielīt." Iveta atteicās nosaukt speciālista vārdu arī pēc Mairas nāves.

Iepriekšējā raksta komentāros daudzi pārmeta, ka zirgam kāja "nogriezta" turpat, biedrības kūtī, antisanitāros apstākļos. Iveta Bidere šo informāciju noliedza. "Maira tika pārvesta uz Rīgu, bet, uz kurieni tieši, neatklāšu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!