Foto: AFP/Scanpix
Grandiozajā un krāšņajā hinduistu gaismas festivālā Divali, kas norisinās Nepālā, vesela diena tiek veltīta tam, lai pateiktos suņiem par to, ka viņi ir tik uzticami cilvēku draugi.

Gaismas festivāls Divali, ko raksturo krāšņas svinības ar uguņošanu, tuvinieku apdāvināšana un gaismas uzvaras pār tumsu svinēšana visdažādākajos veidos, ir viens no gada nozīmīgākajiem notikumiem ne tikai Nepālā, bet arī Indijā, Malaizijā, Singapūrā un citās valstīs ar lielu hinduisma piekritēju īpatsvaru, taču īpaši suņu godināšanai veltīta diena notiek tikai Nepālā.

Īpašās dienas nosaukums ir Kukur Tihar vai Kukur Puja (tulkojumā – suņu godināšana).

Suņiem liek kaklā ziedu vijas, kas apliecina cieņu, godu un šo dzīvnieku lielo nozīmi cilvēka dzīvē. Tāpat četrkājainajiem draugiem uz pieres iekrāso īpašu sārtu zīmi (vertikālu svītru sauktu tika) ar līdzīgu nozīmi. Svinību laikā suņiem uz galvas kaisa sarkanu pulveri un ziedlapiņas.

Visus suņus šajā dienā cienā ar dažādiem gardumiem, piemēram, pienu, olām, gaļu un augstas kvalitātes suņu barību. Mielošanās, protams, ir suņu mīļākā šo svētku sastāvdaļa. Ziedu vijas un kārumi tiek arī klaiņojošajiem suņiem. 

Gaismas festivāls Divali ilgst piecas dienas un ik gadu norisinās rudenī, laika periodā no oktobra vidus līdz novembra vidum.

Pievienotajā fotogalerijā daudzas bildes ir no Kuhur Tihar atzīmēšanas Nepālas policijā. Arī likumsargi šajā valstī pasakās saviem četrkājainajiem biedriem par uzticīgu kalpošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!