Katru dienu pulksten 12.15 Rīgas Zooloģiskajā dārzā ikviens var vērot, kā mazgājas mežacūkas. Ar ūdeni vien tām nav gana. Mežacūkas paradušas kopt savu kažociņu, kārtīgi izvārtoties dubļos. Piedāvājam ielūkoties vienā no vannošanās reizēm.

Rīgas Zooloģiskajā dārzā mīt mežacūku pāris – Jolka un Pēcis. Mežacūka zoodārzam ir ļoti īpašs dzīvnieks, jo pirms 102 gadiem, kad tas tika dibināts, pats pirmais dzīvnieks, kas apmetās uz dzīvi zoo, bija tieši mežacūka. Tam par godu pat zoodārza centrā uzstādīta mežacūkas skulptūra.

Video uzņemts ceturtdien, 13. augustā, kad gan mežacūkas uz mazgāšanos nebija pārlieku naskas. "Katra mazgāšanās reize izvēršas pilnīgi citāda, un pirms tam nav iespējams paredzēt, kāda tā būs. Kādreiz mežacūkas pa dubļiem iet kā velni, bet citreiz ir baigie slīmesti," skaidroja zoodārza pārstāvis Māris Lielkalns. "Cik aktīvi mežacūkas mazgāsies, atkarīgs no daudziem faktoriem, piemēram, gaisa temperatūras un arī mežacūku garastāvokļa."

Katru dienu aploka smiltīs ar īpašu dušu tiek liets ūdens, līdz izveidojas pamatīga dubļu peļķe, un rukši var mesties šajā "vannā" iekšā. 

Tam, kāpēc mežacūkas peras dubļos, ir divi iemesli. Pirmais – kažoka attīrīšana. Mežacūka vārtās šajā peļķē, lai kažoku ierīvētu ar dubļu masu. Pēc tam ruksis ļauj dubļiem apžūt, un, kad tie sausi, meklē kādu raupju koka stumbru vai sakni un sāk rīvēties gar to.

Vislabāk, ja mežacūka atrod egles mizu, jo, beržoties gar to, var ne tikai no kažoka izrīvēt ārā sakaltušo dubļu masu ar visiem netīrumiem, bet pie reizes arī dezinficēt "mundieri". Egles sveķiem, kas parasti bagātīgi klāj mizu, ir antiseptiska iedarbība, un, pateicoties tiem, kažoks ilgāk saglabājas tīrs. 

Mežacūkas ļoti rūpējas par sava kažoka tīrību, dubļos vārtoties diezgan bieži, tādēļ tās var uzskatīt par vieniem no tīrīgākajiem dzīvniekiem pasaulē.

Otrs iemesls, kādēļ mežacūkām nepieciešamas dubļu peldes, ir tāds, ka karstā laikā šie dzīvnieki sevi nemaz citādi nevar atvēsināt. Atšķirībā no cilvēkiem mežacūkas nesvīst, tādēļ tām jāmeklē palīglīdzekļi, lai saules svelmē pazeminātu sakarsušā ķermeņa temperatūru. Tādēļ karstā laikā ruksim nav nekā labāka par iegremdēšanos vēsos dubļos.

Mežacūku dubļu peldes Rīgas Zooloģiskajā dārzā varēs vērot līdz 31. augustam. Tās pulksten 12.15 notiek katru dienu. Izņēmums ir dienas, kad ir auksts un lietains.

Demonstrācijas laikā zoodārza darbinieks vienmēr stāsta dažādus interesantus faktus par šiem mežu iemītniekiem. Vai zināji, ka mežacūkai ir labāka dzirde nekā sunim? Un to, ka šis ruksis spēj saost vienu no saviem iecienītākajiem kārumiem – kāpuru – 10 centimetru dziļumā zem zemes?

Izrādās, mežacūku mātīti no tēviņa atšķirt ir pavisam viegli. Mātītei ilkņi ir samērā īsi un visbiežāk ir knapi redzami (paslēpušies zem lūpas), savukārt tēviņam tie var sasniegt pat 20–30 centimetru garumu. Tagad, apmeklējot Rīgas Zooloģisko dārzu, varēsi atšķirt, kurš ir Pēcis un kura – Jolka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!