Sestdien, 5. septembrī, Rīgā tika uzsākta kampaņa "Atklāj Rīgu kopā ar Bellu", kuras galvenais mērķis ir apzināt suņiem draudzīgās vietas pilsētā. Raidījums "Ķepa uz sirds" kopā ar kampaņas idejas autori mākslinieci Innu Koganu un viņas suni Bellu veica nelielu eksperimentu, dodoties uz vairākām ēdināšanas iestādēm, lai pārliecinātos, vai ķepaiņi tur ir gaidīti viesi.

Inna Kogana ir māksliniece no Maskavas, kura pirms diviem gadiem pārcēlās uz dzīvi Latvijā kopā ar laulāto draugu un abu mīluli Bellu. Viņu suņu meitene ir īpaša. Savulaik Maskavā Inna viņu paņēmusi no ielas, izglābjot no drošas nāves nosalstot. Bella ir ļoti pieķērusies saviem saimniekiem un ļoti satraucas, ja viņu grib atstāt mājās vienu.

Mākslinieces sadarbībā ar patversmi "Dzīvnieku draugs" rīkotā projekta mērķis ir atrast Rīgā suņiem draudzīgas vietas – kafejnīcas, viesnīcas, veikalus un jebkuras citas iestādes, kur saimniekam netiek liegts uzturēties kopā ar savu četrkājaino draugu. Ja ieeja ar suni ir atļauta, akcijas organizatori aicina to apliecināt ar īpašu uzlīmi, uz kuras rakstīts "Šeit ir lapni gaidīti labi audzināti suņi."

"Mēs izdomājām šādas uzlīmes, lai suņu saimniekiem nebūtu jāšaubās – ielaidīs viņus tur vai ne. Ja kāda iestāde pielīmē šo uzlīmi, tas nozīmē, ka viņi pieņem jebkuru suni. Nav svarīgs suņa izmērs vai šķirne. Ir svarīgi tikai, kā suns uzvedas," skaidro māksliniece.

Bija kafejnīcas, kur Inna kopā ar Bellu tika laipni uzņemta, bet bija arī tādas, kur paskaidroja, ka ar suni kopā ienākt nedrīkst. Piemēram, "Double Coffe" viesmīle liegumu ienākt ar četrkājaino draugu pamatoja ar to, ka kādam apmeklētājam var būt alerģija no dzīvniekiem. Pārsteidzošā kārtā eksperiments parādīja, ka lielākoties ēdināšanas iestāžu attieksme pret četrkājainiem viesiem ir pozitīva. Ar vienu piebildi – ja viņi labi uzvedas.

Raidījuma veidotājiem aptaujājot cilvēkus, nācās secināt, ka viedokļi par suņu klātbūtni kafejnīcās atšķiras. Ne visiem patīk, ka pie blakus galdiņa sēž suns.

"Tepat, manā rajonā, ir viens tāds krodziņš, kur es šad tad aizeju. Ir kaut kādi cilvēki teikuši, ka mans suns smird. Nezinu, varbūt esmu jau pieradis un to nejūtu, bet man liekas, ka viņš nesmird. Es viņu mazgāju laiku pa laikam," pastāstīja suņuka Odina saimnieks, mūzikas žurnālists un dīdžejs Uldis Rudaks.

"Noteikti restorāni nav labākā vieta suņiem. Āra kafejnīcas ir viens. Ja viņš ir ārā, tas ir aptuveni tas pats, kas tu parkā sēdi. Uz restorānu cilvēki parasti iet saposušies un vēlas klusumu, nevis lai suns lien šķīvī," sacīja "Ķepa uz sirds" uzrunātā suņuka Roleksa saimniece Linda.

Domājams, ka ar laiku Rīga pievienosies tām Eiropas galvaspilsētām, kur labi audzināts suns kā sava saimnieka pavadonis ikdienas gaitās ir ierasta parādība. Taču, lai līdz tam nonāktu, ir nepieciešama savstarpēja iecietība, un jācer, ka suņiem draudzīgo vietu uzlīmes mazinās konfliktu iespējas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!