Lai apmācītu cietušus orangutanus, Indonēzijā darbojas orangutanu skoliņa, kas izveidota mežā un rada teju savvaļas apstākļus. Kā ziņo Reuters, mazie dzīvnieciņi uz skoliņu nokļūst īpašā skolēnu "autobusā" jeb ķerrā un mācoties pavada teju visu dienu.

Orangutanu skoliņā Indonēzijā jaunākie primātu pārstāvji apgūst izdzīvošanas spējas, lai nākotnē varētu pilnvērtīgi iekļauties savvaļas dzīvē un saprast, kā dzīvot dabas apstākļos. Mazākie orangutani reiz ir dzīvojuši kā mājdzīvnieki, kurus cilvēku turējuši mazās kastēs, piesaistītus tām ar ķēdēm.

Katru rītu orangutani apmeklē skoliņu, un uz turieni dzīvnieki tiek nogādāti ķerrā. Skoliņa atrodas Borneo salas Indonēzijas daļā, un tajā dzīvnieki apgūst barības atrašanas un guļvietas izveidošanas iemaņas.

Orangutanu apmācības periods parasti ilgst septiņus, astoņus gadus. "Kad orangutani nonāk pie mums, mēs cenšamies tiem nodrošināt pēc iespējas dabiskāku atmosfēru un apkārtni, tāpēc izveidojām meža skoliņas," stāsta projekta direktore Karmele Lano Sančeza. Orangutani meža skoliņā pavada lielāko daļu dienas, turklāt viņiem ir atļauts tajā palikt arī pa nakti, tiklīdz dzīvnieks ir apguvis spēju pats izveidot sev guļvietu.

Skoliņas mērķis ir pietuvināt orangutanu apstākļus savvaļai, tādējādi sagatavojot dzīvniekus patstāvīgai dzīvei dabā. Kad skoliņas darbinieki redz, ka orangutans ir gatavs lielajai dzīvei un spēj sagādāt sev ēdienu un parūpēties par dzīves apstākļiem, dzīvnieks tiek nogādāts savvaļā.

Pašlaik Borneo salas Indonēzijas daļā, kur ir izveidota īpašā skoliņa, mīt 102 orangutani. Tiesa, ne visi apmeklē šo skoliņu, jo daži no orangutaniem dzīves laikā ir piedzīvojuši tik stipras un nopietnas traumas, ka viņu atrašanās savvaļā nav iespējama.

Orangutanu populācija galvenokārt aptver Āzijas dienvidaustrumu daļu, ieskaitot Borneo. Orangutanus apdraud malumednieki un arī pašu izmiršana.

Orangutānus apdraud arī mežu ugunsgrēki, kas Indonēzijā nav retums. Piemēram, 1997. gada meža ugunsgrēki Borneo, kas ilga sešus mēnešus, nogalināja aptuveni astoņus tūkstošus orangutanu.

Pasaules Dabas fonda dati liecina, ka pašlaik pasaulē varētu dzīvot no 45 līdz 69 tūkstošiem Borneo orangutanu un ap 7500 apdraudētās Sumatras orangutanu sugas pārstāvju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!