Foto: Shutterstock

Ja kādreiz ir ienākusi prātā doma, ka savam četrkājainajam draugam vajadzētu vēl kādu kompanjonu, vērts apdomāt, kuru šķirņu pārstāvji pret citiem suņiem būs draudzīgi un rotaļīgi. Tāpēc portāls Dogtime.com apkopojis dažas suņu šķirnes, kuras būs piemērotas dzīvei līdzās citiem sugas brāļiem.

Tiesa, lielākoties visi suņi, sastapuši kādu radniecīgu dzīvo būtni, būs draudzīgi viens pret otru, taču iespējams noteikt, kuru suņu raksturs piedāvā neizsmeļamas enerģijas un draudzības krājumus, lai dzīvniekiem kopā būtu interesanti.

Dažas suņu šķirnes jau izsenis zināmas ar kolektīvo garu un dzīvošanu baros, tāpēc sadzīvot ar vēl kādu sugas brāli tiem nebūs problēma.

Kavaliera Karaļa Čārlza spaniels

Foto: Shutterstock

Izteiksmīgās acis un garās acis vien liek šīs šķirnes pārstāvjus iemīlēt. Turklāt mīlīgo izskatu papildina ārkārtīgi jaukais suņa raksturs. Ja suns ir reiz pieradināts pie cilvēka, būs grūti to atstāt uz ilgāku laiku vienu vai pie citiem cilvēkiem, jo suņuks saimniekiem ļoti pieķeras un alkst mīļuma.

Šīs šķirnes suņuki labi saprotas arī ar citu šķirņu pārstāvjiem. Kā jau vairumam četrkājaino draugu, arī Kinga Čārlza spanielam patīk paskraidīt, tāpēc otra suņa kompānijā šis laiks būs pavadīts vērtīgi, vienam otru ķerstot.

Taču laikus gan jāparūpējas, lai suns otram mīlulim neuzbrūk, aicinādams spēlēties, bet gan tuvojas ar labestību un uzmanību. Pretējā gadījumā otrs suns to var uztvert kā agresijas pazīmi, tāpēc nekāda labdabīgā spēlēšanās var nesanākt, jo radīsies kautiņš vai rūkšana vienam pret otru.

Tiesa, spanielus labāk norobežot no putniem un par viņu mazākiem dzīvniekiem, jo suņa mednieka instinkts joprojām ir klātesošs.

Bīgls

Foto: Shutterstock
Neizsmeļama enerģija un regulāras pastaigas raksturīgas bīgla šķirnes pārstāvjiem. Turklāt tas izskaidro arī to, kāpēc bīgli pastaigu laikā pievērš uzmanību apkārtējiem suņim - viņiem vienkārši ļoti patīk kompānija.

Tā kā bīgli radušies no suņiem, kas laiku pavadījuši daudzskaitlīgās grupās, šīs šķirnes suņiem nebūs iebildumu, ja mājās būs vēl kāds četrkājainais draugs. Ar jaunpienācēju bīgls sapratīsies labi.

Tiesa, bieži vien bīgli spēlēs iesaista muti, kādu rotaļlietu satverot zobos, tāpēc šādi varētu spēlēties arī ar otru ģimenes mīluli. Tā gan varētu tikt saprasta kā košana, ne spēlēšanās, tāpēc, iespējams, vērts šo bīglu paradumu mainīt, lai neveicinātu nesaprašanos suņu starpā.

Labradoras retrīvers

Foto: PantherMedia/Scanpix
Šīs šķirnes sunīši ir ļoti draudzīgi un komunikabli, viņiem patīk uzturēties sabiedrībā. Ne velti Labradoras retrīveri jau 25 gadus ir populārākā suņu šķirne ASV. Tiesa, šie suņi sava atvērtā rakstura dēļ nav īpaši labi sargsuņi, jo būs gatavi doties līdzi teju ikvienam.

Retrīveru raksturs ļauj šīs šķirnes suņiem būt viegli apmācāmiem, turklāt suns būs tik ļoti pieķēries saimniekam, ka gribēs būt pēc iespējas labāks mājdzīvnieks.

Labradoras retrīveri tiek izmantoti arī kā dienesta suņi, jo, kā jau minēts, viņi ir apmācāmi un nenovirzās no sava mērķa. Apmācītam retrīveram netraucēs pat apkārt lēkājošs citas suņu šķirnes pārstāvis, tāpēc populārās suņu šķirnes pārstāvji ir ieteicami, ja mājās ir vēlēšanās turēt divus vai vairāk mīluļus.

Sibīrijas haskijs

Foto: Shutterstock
Izdzirdot par šo šķirni, iespējams, viena no pirmajām asociācijām, kas rodas, ir par sniega suņiem un izbraucieniem suņu pajūgos. Sibīrijas haskiji ir viena no šķirnēm, kas visbiežāk tiek apmācīta un piedalās izbraucienos, tāpēc, saprotams, suņi ir pieraduši būt kompānijā gan ar cilvēkiem, gan citiem suņiem.

Haskiju tuvs radinieks ir vilks, tāpēc uzticība savam baram ir viena no haskiju raksturojošām īpašībām. Tāpat suns lieliski sapratīsies arī ar citu šķirņu pārstāvjiem.

Tā kā haskijs ir radis dzīvei bargos laikapstākļos, izteikts ir šīs šķirnes pārstāvju mednieku instinkts. Tāpēc suns labi sapratīsies ar citiem sugas brāļiem, taču labāk izvairīties no citu mazāku dzīvnieku, piemēram, putniņu klātbūtnes mājās.

Samojeds

Foto: Shutterstock

Mopša un bīgla krustojums - "Puggle"

Foto: Shutterstock
Šī suņu šķirne ir salīdzinoši jauna un pastāv dažus gadu desmitus. Taču nevar noliegt, ka tā ir viena no draudzīgākajām šķirnēm, turklāt savu artavu devuši arī "puggle" šķirnes vecāki - mopsis un bīgls. Jaunizveidotās šķirnes nosaukums atvasināts no abām iepriekšminētajām.

Mopša un bīgla krustojumam piemīt rotaļīgums un liela enerģija, kas reizēm var būt pārlieku uzmācīga citiem suņiem, kuri nav tik naski uz spēlēšanos. Taču "Puggle" šķirnes suņi neapvainosies, ja kāds negribēs ar viņiem spēlēties, turklāt neizrādīs agresiju.

No bīgliem pārmantotās mednieka spējas var apdraudēt mazākos mājas iemītniekus, taču kopumā šīs neparastās šķirnes suņuki būs uzticami draugi un azrautīgi rotaļu biedri citiem suņiem.

Pireneju kalnusuns

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!