Foto: AFP/Scanpix

Trafalgara laukumā Londonā mītošie baloži tiek salīdzināti ar nevēlamām žurkām, kuras pat apdraud cilvēkus un viņu veselību. Taču nu putni tikuši pie atbildīga un būtiska uzdevuma – noteikt piesārņojuma līmeni Londonā, vēsta Theguardian.com.

Dažiem no baložiem tika piestiprināti 25 gramus viegli raidītāji. Tie fiksē slāpekļa dioksīda daudzumu, kas izdalās no automašīnām un citiem satiksmes līdzekļiem. Tāpat Londonas iedzīvotāji tiek aicināti rakstīt "Baložu gaisa patruļai" jeb "Pigeon Air Patrol" tvitera profilam, norādot savu atrašanās vietu. Tā pārvaldītāji dod atbildi par to, vai piesārņojuma līmenis vaicātāja atrašanās vietā ir augsts. Tiesa, ne vienmēr atbilde tiek sniegta, jo lietotāji mēdz atrasties tālos Londonas nostūros, uz kurieni putni nelido.

Pjērs Dukesnojs, viens no projekta pārstāvjiem, stāsta: "Kad mēs runājam par piesārņojumu, cilvēki lielākoties iedomājas Pekinu vai citas vietas, bet daždien piesārņojums Londonā ir lielāks nekā Pekinā. Tā ir realitāte."

Viņš skaidro, ka projektam iedvesmojies no vēstures, kad baloži īpaši karu laikā izmantoti informācijas pārsūtīšanai. Tāpat putni lido 300-450 metru augstumā ar ātrumu līdz pat 35 metriem sekundē.

Gerijs Fullers, Londonas Karaliskās koledžas gaisa kvalitātes eksperts, stāsta, ka šī ir pirmā reize, kad viņš dzird par pilsētas dzīvnieku lietošanu piesārņojuma noteikšanai. Viņš skaidro, ka pirms aptuveni 15 gadiem Meksikā tika pētīti teju 150 suņi, lai noskaidrotu viņu plaušu un sirds veselību. "Taču šī ir pirmā reize, kad esmu dzirdējis par pilsētas savvaļas dzīvniekiem, kuri pārnēsā sensorus, lai parādītu gaisa piesārņojumu virs mūsu galvām," tā eksperts.

Iepriekš veiktā pētījumā noskaidrots, ka piesārņojuma ietekmē gadā mirst vidēji 9500 Londonas iedzīvotāju. Plašāk par pētījumu lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!