Melno stārķu ligzda Zemgalē nu jau ir pilna ar četrām melno stārķu olām, taču tas nenozīmē, ka lielie putni dzīvi pavada mierīgi un netraucēti. Tā kā stārķu mātīte lielāko daļu laika pavada, perēdama olas, putns īpaši reaģē uz apkārtējiem putniem. Spraigi notikumi novēroti arī tiešraidē.

Melno stārķu pāris ligzdā Zemgalē gaida izšķiļamies nu jau četrus mazos stārķēnus. Pirmā oliņa ligzdā tika izdēta 11. aprīlī, un nākamajās dienās stārķu mātīte izdējusi vēl trīs olas.

Tiesa, perēšanas laiks ligzdā nav mierīgs, jo mātīte asi reaģē uz apkārtējiem notikumiem, sargādama savas oliņas. Tas novērots tiešraidē portālā Dabasdati.lv, un notikumus analizējuši arī foruma dalībnieki. Viņi pieļauj, ka ligzdā varētu būt ielidojusi tā pati mātīte, ar kuru saķeršanās novērota arī iepriekš. Jau toreiz ornitologs Māris Strazds prognozēja, ka svešā mātīte ligzdā varētu paviesoties atkārtoti, kas, iespējams, arī noticis.

Savukārt citā video var redzēt, kā stārķu mamma steidz savas oliņas sargāt no kraukļa, kas uzlaidies uz blakus zara. Tiešraide no stārķu ligzdas ļauj tuvumā redzēt, kāda ir putnu uzvedība un kā tiek sargātas oliņas. Video redzamajā gadījumā stārķu mātīte plaši izpleš spārnus, sargājot oliņas, un kladzinot aizdzen prom kraukli. Tāpat bieži vien stārķi ar knābi oliņas pārveļ.

Arī pērn, 2015. gadā, stārķu pāris sagaidījis četras oliņas, no kurām divas uzbrukumā ligzdai iznīcinājis jūras ērglis. Atlikušie stārķēni veiksmīgi izšķīlušies un izauguši.

Jau vēstījām, ka pirmais melnais stārķis ligzdā Zemgalē atgriezies 26. martā, bet mātīte ielidojusi 7. aprīlī.

Sekot līdzi notikumiem melno stārķu ligzdā var šeit.

Piedalīties Dabasdati.lv forumā un lasīt citu dalībnieku novērojumus var šeit.

Vienlaikus skatīt visas četras ar tiešsaistes kamerām aprīkotās ligzdas var šeit. Jūras ērgļu pāris vēl nav izdējis nevienu oliņu, gluži kā zivjērgļi, taču vistu vanagi, līdzīgi kā melnie stārķi, perē četras oliņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!