Pūkaini kaķi, kuri prot dot ķepu, dzīvo psihoterapeites Diānas Zandes ģimenē. Tiesa, pārdabiskas spējas viņa čertrkājainajiem draugiem nepiedēvē, taču tas nenozīmē, ka dzīvnieki ģimenē netiek mīlēti un loloti. Raidījums "Ķepa uz sirds" viesojas pie psihoterapeites, lai iepazītos ar abiem kaķiem un uzzinātu, kāds ir Diānas viedoklis par dzīvnieka lomu ģimenē.

Psihoterapeite Diāna Zane rūpējas diviem kaķiem – meinkūnu Cēzaru un Ņevas maskarādes kaķi Ali. Diānas darba kabinetā abi kaķi gan ir reti viesi.

Vairums cilvēku Diānu atceras kā Lāsmiņu no kinofilmas "Limuzīns Jāņu nakts krāsā", taču psihoterapeite stāsta, ka darbā šis priekšstats par viņu traucē. Kopš filmas uzņemšanas pagājuši jau 35 gadi, un pa šo laiku arī daudz kas cits ir noticis.

Taču galvenie varoņi šoreiz ir Ali un Cēzars, par ko psihoterapeite labprāt pastāsta. "Mūsu kaķi ir diezgan atšķirīgi. Alītis ir ņiprs un žiperīgs, un Cēzars ir elegants un mierīgs. Kaķīti, kas visu dienu gulētu uz smuka dīvāna spilventiņa, man laikam negribētos. Man vajag mijiedarbību," mājas mīluļus raksturo Diāna.

Abi psihoterapeites kaķi ir kā suņi, kuri ir vairāk orientēti uz cilvēku, nekā, piemēram, lauku kaķis.

Kaķīti, kas visu dienu gulētu uz smuka dīvāna spilventiņa, man laikam negribētos. Man vajag mijiedarbību.
Diāna Zande, psihoterapeite
Runājot par dzīvnieku un cilvēku attiecībām, psihoterapeitei nav pieņemams tas, ka daudzi grib kaķus pārvcilvēciskot. Piemēram, mēdz teikt, ka kaķis visu saprot, bet vīrs nesaprot neko. "Kā es varu pārbaudīt, vai dzīvnieks saprot vai nesaprot? Es varu tam ticēt vai neticēt," skaidro Diāna.

Pasaulē ir noteikta lietu kārtība. Cilvēka labākajam draugam ir jābūt cilvēkam. "Nē, viņi nav mani bērni. Savā veidā viņi paliek tā kā bērni, bet es viņus neesmu dzemdējusi un neesmu arī adoptējusi. Tie nav cilvēki, bet tas nenozīmē, ka es viņus mazāk cienu, mīlu, rūpējos," paskaidro psihoterapeite.

Ali un Cēzars ir visai skoloti. Kopā ar Diānas bērniem kaķi ir apguvuši dažādus trikus. "Viņš prot veselu darbību sēriju – gan ķepu dod, gan guļas uz sāniņa, gan nokrīt gar zemi. Cēzars prot tikai ķepu dot," tā Diāna.

Kaķus bieži mēdz saukt arī par psihoterapeitiem. Dažkārt tiem piedēvē arī dziednieciskas spējas. Kas par to sakāms psihoterapeitei?

Kā es varu pārbaudīt, vai dzīvnieks saprot vai nesaprot? Es varu tam ticēt vai neticēt.
Diāna Zande, psihoterapeite
Diāna skaidro – zinātnē to sauc par spekulāciju, jo ideja, ka kaķis var arī medicīniski palīdzēt, ir forša, līdz ar to cilvēkiem gribas tam ticēt.

Diāna nenoliedz, ka būšana kopā ar dzīvnieku var uzlabot cilvēka pašsajūtu, piemēram, kaķa glaudīšana noņem cilvēkam trauksmi. Psihoterapeite uz lietām cenšas skatīties racionāli. Viņasprāt, kaķiem un suņiem ir īpaša loma cilvēku dzīvē. To nevajag nedz nopelt, nedz pacelt augstāk par visu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!