Foto: Privātais arhīvs
Rotaļīgā Bemša nav mierīga ne mirkli. Labi, atzīšu, drusciņ mānos. Sunīte ir labi skolota un pacietīga, pat teju nekustīga viņa ir tad, kad manā vai saimnieku klēpī ir ielikusi kādu no savām gumijas rotaļlietām un neatlaidīgi gaida, kad tā tiks pamesta. Ūdenszāle – tā saimnieki raksturo savu mīluli. Bemša vienmēr ir kustībā. Taču ne Līvija, ne Gatis, kas ir mīlules saimnieki, par to nesūdzas, jo Latvijā retās šķirnes suni izvēlējušies apzināti.

Līvijas un Gata ģimenē aug pusotru gadu vecā Bemša, zeltaini rudā ungāru vižla. Šīs šķirnes suņu Latvijā nav daudz, Gatis pieļauj – kopumā mūsu valstī varētu būt aptuveni 40 vižlas. Ļoti nopietni veiktā suņu šķirnes izvēle ir devusi īsto rezultātu – ģimene ir ieguvusi dzīvespriecīgu un ļoti uzticamu ģimenes draugu. Sarunā ar saimniekiem pārliecinos – Bemša ir drošās rokās, jo Gata, Līvijas un Gustava stāstījumā ir daudz sirsnības, zināšanu un mīlestības.

Taču ceļš līdz draiskajai mīlulei mājās bijis diezgan garš. Pirms Bemšas abi saimnieki jau rūpējušies par pitbulterjera jauktenīti, kura nomirusi 12 gadu vecumā. Sekojis ilgs sēru periods. "Lai arī mums vienmēr bija šķitis, ka tādā grūtā brīdī būtu jāmeklē otrs suns, bija liels pārsteigums, ka suni tomēr nevarējām paņemt uzreiz," atceras Līvija. Gatis papildina: "Emocionālā pieķeršanās bija tāda, ka vajadzēja laiku atvadīties." Tā nu aptuveni gadu ģimene dzīvojusi bez sunīša.

Foto: Privātais arhīvs
"Kad izvēlējāmies sunīti, mums bija svarīgi, lai viņš ir draudzīgs ar bērniem, jo Gustavam tolaik bija tikai trīs gadi. Vižlām ir raksturīgi tas, ka suņi ir draudzīgi ar visiem," stāsta Gatis, piebilstot, ka Bemša ne reizi nav nevienam pat uzrūkusi. Līvija uzsver, ka šķirnes izvēlē uzrunājis arī vižlas vizuālais izskats, spalvas garums un kažoka krāsa, kura standartā ir zeltaini ruda.

Liktenīgā somiņas graušana

Foto: Privātais arhīvs
Ja jau izvēlēta šķirne, jāmeklē iespējas pie jauna četrkājainā drauga tikt! Viņi sameklējuši ungāru vižlu audzētāju Latvijā Beatu Soloveju, bet izrādījies, ka tobrīd audzētavā nav bijuši pieejami kucēni, bet metiens plānots tuvākā pusgada laikā. Lai arī sunīti gribējies uzreiz, Gatis un Līvija sapratuši – viņi gaidīs, kad vižlu māmiņai, kura 2012. gadā ieguvusi pasaules čempiones titulu, būs kucēni.

"Ģimenei un mīlestībai," tā saimnieki paskaidrojuši savu vēlmi uzņemties rūpes par zeltainās krāsas sunīti. Līvija paskaidro – audzētāja viņiem uzdeva daudz jautājumu, piemēram, kādam mērķim suns tiks ņemts un kādi būs dzīvošanas apstākļi. "Viņi ir medību suņi, un cilvēki viņus izvēlas arī šim mērķim," stāsta Līvija.

Foto: Privātais arhīvs
Kad beidzot saimnieki brauca izvēlēties kucēnu, viņi nolēmuši – ņems to sunīti, kas izrādīs kādu interesi par viņiem. Stāstot, kā tieši Bemša izvēlēta par jauno ģimenes mīluli, visprecīzāk atceras tieši mazais Gustavs – Bemša ielīdusi Līvijai klēpī un sākusi grauzt rokassomiņas lenci.

Kā radies Bemšas vārds? Gatis stāsta, ka vajadzēja izdomāt vārdu uz burta "B". Audzētavās ir pieņemts, ka visiem metiena kucēniem vārdi tiek doti ar konkrētu sākumburtu, kurš apzīmē audzētavas metiena kārtu pēc alfabēta secības. "Audzētāja jau katram kucēnam bija iedevusi vārdu, un mēs palikām pie dotā vārda – Bemsha Swing Free Jazz," tā Gatis.

Nenomierināmā aste un ģimenes sāncensība

Foto: Privātais arhīvs

Bemšas saimnieki uzsver – izstādēs piedalās tāpēc, ka darbošanās ar suņiem ir viņu sirdslieta, nevis tāpēc, ka gribētu izcīnīt pēc iespējas labākus rezultātus, lai arī tos iegūt, protams, ir patīkami. Arī Bemšai patīk visu laiku būt darbībā, turklāt mīlule pat mēdzot izrādīt pretenzijas, ja izstādes norise ir aizkavējusies un līdz viņas izgājienam vēl jāgaida. Līvija stāsta – reiz Bemša pēc ilgas gaidīšanas izstādes laikā pagriezusies pret Gati un sākusi riet. Tāpat draudzīgā un rotaļīgā Bemša grib iepazīties ar ikkatru četrkājaino izstādes dalībnieku, taču, dodoties savā iznācienā, spēj saņemties un sevi parādīt. "Viņai ir teicamnieces iezīmes, un viņa ļoti ātri apgūst jaunas lietas," priecājas Līvija.

Jautāti, vai izstāžu vērtējumos Bemšai kaut kas tiek aizrādīts, Gatis stāsta – reizēm suņa aste stāv pārāk augstu. "Bet tas noteikti ir no garastāvokļa, jo viņa ir tik priecīga būt nodarbināta, ka nevar asti nomierināt," pieļauj Līvija.

Viņai ir teicamnieces iezīmes, un viņa ļoti ātri apgūst jaunas lietas.
Līvija, Bemšas saimniece
Raksturojot dalību suņu izstādēs, Bemšas saimnieki stāsta – viņi nekad nebūtu iedomājušies, ka ar suni piedalīsies izstādēs. Tāpat arī nebija domāts, ka tas var būt tik aizraujoši. Kur mans suns var piedalīties? Kādi ir tituli? Kas jādara, lai sagatavotu suni izstādei? Uz šiem un daudziem citiem jautājumiem meklētas atbildes, un nu jau gan Bemšai, gan viņas saimniekiem ir vairāku izstāžu pieredze. Lielu atbalstu ir sniegusi audzētāja Beata un viņas draudzene Zane, kura ir profesionāla hendlere – speciālists, kas prot izstādē parādīt suni atbilstoši šķirnes standartam, temperamentam un prasībām..
Foto: Privātais arhīvs

Līvija un Gatis saka, ka tagad jau paši var novērtēt to, kas sunim jāuzlabo, sākot piedalīties izstādēs tādas sapratnes nebija. Vienā no pirmajām izstādēm viņiem pienākusi klāt kāda suņu saimniece no Igaunijas un teikusi, ka Bemšai vajadzētu paskraidīt augšā un lejā no kalna, jo tas uzlabotu suņa atspērienu. "Mēs domājām, kā viņa to var zināt. Tagad jau paši vairāk vai mazāk varam saprast, ko darīt, un to sunī varam arī redzēt." Izstādē sunim jāmāk mierīgi rādīt zobus, jāļauj tiesnesim sevi aptaustīt, stāsta Līvija. Pirms izstādes suns ir arī jāsakopj – jāapgriež nagi, jāiztīra ausis un jāizmazgā, dažreiz arī jāizķemmē kažoks.

Skaistule Bemša izstādēs gūst arī labus rezultātus un titulus. Vaicāti, vai arī Bemšas brālīši un māsiņas piedalās izstādēs, saimnieki stāsta, ka Krievijā, Sanktpēterburgā, dzīvo Bemšas māsa. "Viņa ir Krievijas jaunā čempione, bet, kad atbrauca uz Latviju, Bemšai bija augstāki rezultāti par viņu," lepojas Gatis. Bemša ir ieguvusi jau divus Latvijas čempiona kandidāta titulus, tāpēc viņa ir ļoti tuvu tam, lai kļūtu par Latvijas čempioni.

Arī apmācībai ir nozīme

Foto: Privātais arhīvs

Ar Bemšu viņas saimnieki gājuši arī suņu skoliņā un lasījuši dažādas grāmatas par suņu audzināšanu. Jautāti, vai saimniekam būtu vērtīgi iet šādā skoliņā un mācīties to, kā darboties ar savu suni, Gatis un Līvija piekrīt. Tiesa, viņi pieļauj, ka to visu var iemācīties arī pašmācības ceļā, lasot grāmatas vai pieejamo informāciju internetā, taču tikai praktiskajā darbībā speciālista vadībā var pilnībā saprast, cik nozīmīga loma ir, piemēram, dažām sekundēm. "Pirmā kļūda, ko mēs pieļāvām, bija tā, ka par lēnu devām sunim gardumu. Paiet laiks, kamēr to izņem no kabatas, taču atsevišķos gadījumos tam jābūt rokā uzreiz," stāsta Gatis. Viņš paskaidro, ka skola pārsvarā tomēr ir paredzēta tieši saimniekam, ne sunim, jo saimnieks iemācās to, kā darboties ar savu mīluli.

Līvija piebilst, ka suņa apmācībā būtiska nozīme ir arī komandai: "Tai jāsastāv no viena vārda, piemēram, "Sēdēt!", nevis tā paša vārda locījumiem, piemēram, "Sēdi! Apsēdies!"." Turklāt viņa suņu apmācībās guvusi arī būtisku atziņu, kuru suņu saimnieki ne vienmēr atceras. Līvija stāsta, ka bieži vien suņi neklausa saimnieka aicinājumiem skriet pie viņa, taču viena no lielākajām kļūdām, ko saimnieks var pieļaut, ir tieši brīdī, kad suns beidzot ir atskrējis atpakaļ. "Nekādā gadījumā nedrīkst dusmoties uz suni, jo viņš jau beidzot ir izdarījis prasīto," tā Līvija.

Saimniekam pirmajam jāiziet no dzīvokļa. Sunim ir jāsagaida, kamēr saimnieks iziet ārā, un tad jāseko. Ja suns ir pirmais, kas iziet ārā, ir skaidrs, ka viņš ir "alfa".
Gatis, Bemšas saimnieks
Saimniekiem ir arī savs viedoklis par suņu audzināšanu un galvenā lomu ģimenē. Viņi piekrīt, ka sākotnēji katrs suns ģimenē grib iekarot galvenā jeb "alfas" statusu, piemēram, kā atceras Līvija, Bemša centusies ieriktēties starp viņu un mazo Gustavu, ja abi sēdējuši dīvānā. Līvija stāsta: "Kādā grāmatā bija rakstīts, ka ir trīs principi, kā "alfas" atšķir no citiem: kurš pirmais dabū ēst, kurš pirmais iet pa durvīm ārā, jo tad apkārtnes bīstamība ir lielāka un "alfa" uzņemas atbildību par ģimeni, un vēl sunim jāpierod, ka saimnieks, atnākot mājās, tikai pēc brīža pievērsīs uzmanību, tad, kad pats to vēlēsies." Gatis papildina, ka tas ir viens no apmācības knifiņiem: "Saimniekam pirmajam jāiziet no dzīvokļa. Sunim ir jāsagaida, kamēr saimnieks iziet ārā, un tad jāseko. Ja suns ir pirmais, kas iziet ārā, ir skaidrs, ka viņš ir "alfa"."
Foto: Privātais arhīvs

Kā vēl vienu no suņa līderības pazīmēm saimnieki min to, kā suns uzvedas, kad saimnieki no rīta dodas uz darbu: "Ja suns ģimenē jūtas kā "alfa", viņš pārdzīvo par tiem, kas aiziet no mājas, jo nevar par viņiem parūpēties." Taču Bemša nesmilkst un nerej, saimniekiem dodoties savās ikdienas gaitās.

'Pakaļaste', kurai vienmēr ir svarīgs cilvēks

Foto: Privātais arhīvs

Redzot, cik aktīva ir Bemša, jautāju, vai viņa vienmēr grib spēlēties, jo gan pie manis, gan saimniekiem ik pa brīdim mīlule atnes kādu rotaļlietu. Līvija smejas – Bemša redz un saprot, ka brīdis, kad mājās ir kāds viesis, ir papildu iespēja kārtīgi izrotaļāties. Bet saimniece pastāsta, ka Bemšai patīk arī kopīgās "guļamdienas". Tās ir retas dienas, kad ģimene var dienu pavadīt, laiski gulšņājot. "Arī viņai tas patīk, jo viņa labi adaptējas visām situācijām. No vienas puses, viņa var visu dienu skriet, no otras puses – gulēt," pastāsta Līvija.

Pat tad, kad mēs braucam uz laukiem un kad viņa var brīvi iet ārā izstaigāties, viņa to nedara. Viņa iet ārā, ja kāds ar viņu kopā dodas pastaigā vai spēlēties. Viņai visu laiku blakus ir vajadzīgs cilvēks.
Līvija, Bemšas saimniece
Jā, ungāru vižla ir medību suns, un saimnieki to labi apzinās. "Jau izvēloties šķirni nopietni apsvērām, vai varēsim tik aktīvu suni nodarbināt, dzīvojot dzīvoklī. Mēs ņēmām vižlu uz dzīvokli, jo bijām lasījuši, ka viņai pats svarīgākais ir cilvēks blakus – saimnieks. Pat tad, kad mēs braucam uz laukiem un kad viņa var brīvi iet ārā izstaigāties, viņa to nedara. Viņa iet ārā, ja kāds ar viņu kopā dodas pastaigā vai spēlēties. Viņai visu laiku blakus ir vajadzīgs cilvēks. Dzīvoklī viņa izbauda to, ka var būt mums cieši blakus visās ikdienas gaitās. Jo mazāka telpa, kur kopā iekārtoties, jo labāk. Tad var cieši pieglausties saviem ģimenes locekļiem. Bemša ir mūsu "pakaļaste". Es pat dušā eju kopā ar suni – viņa uzticami gaida mani vannas istabā, " skaidro Līvija.
Foto: Privātais arhīvs

Saimnieki neaizmirst, ka sunim ir nepieciešama regulāra fiziskā slodze, tāpēc "ik pēc trim dienām mums ir lielā izskriešanās", kad saimnieki Bemšu ved uz kopējām vižlu pastaigām. Tās ir reizes, kad satiekas gan ungāru vižlas un viņu saimnieki, gan arī citu šķirņu suņu kompānijas, kurās suņi var iepazīties ar jauniem sugasbrāļiem un kopīgi pavadīt laiku, draiskojoties un skrienot. Šīs pastaigas Bemšai ir ļoti nozīmīgas. Gatis stāsta: "Ja kāda pastaigas reize izkrīt, tad jau var just, ka ceturtajā dienā suns izrāda nemieru. Fizisko slodzi viņai vajag, un to viņas uzvedībā jūt."

Foto: Privātais arhīvs

Taču – ja sunim nepieciešamas fiziskās aktivitātes pilsētā, kur to var atbilstoši nodrošināt? Te Gatis atgādina, ka saimniekam savu suni jāpieradina pie pārvietošanās automašīnā. Arī Bemšas pirmie braucieni nebija viegli, taču mīlule ar laiku pierada un nu jau saprot – ja saimnieki nes mantas uz mašīnu, būs brauciens uz laukiem vai pastaigu. Tāpēc vižlas saimniekam vēlams sunim nodrošināt izskriešanos pa plašāku lauku, ko pilsēta nepiedāvā.

Bumbiņas dēļ skatās futbolu un pat snūkeru

To gan es neesmu piedzīvojusi – ka viņa pārstātu rotaļāties.
Līvija, Bemšas saimniece

'Ja jau kurmji var, kāpēc mūsu suns nevar?'

Foto: Privātais arhīvs

Vižla nav tas suns, ar kuru darboties tikai nedēļas nogalēs. Sunim ir nepieciešama liela saimnieku uzmanība. Tā kā vižlas ļoti ātri apgūst mācīto, ir jānodarbojas ar suņa apmācību, jārotaļājas un vispār jāpriecājas par suņa klātbūtni dzīvē.
Gatis, Bemšas saimnieks

Neredzētā ūdenszāle

Pirmajā tikšanās reizē mūsu dakteris atzina Bemšu par tādu ūdenszāli, kādu nav redzējis.
Gatis, Bemšas saimnieks

Laimes hormons un jauna pasaule

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!