"Cik daudz būs ko atcerēties un pārrunāt par šo brīnišķo viesošanos zooloģiskajā dārzā!" vēstīts 1946. gada kinožurnālā "Padomju Latvija". Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs piedāvā ielūkoties pagātnē, atgādinot, kā zvēriņi dzīvoja zoodārzā pagājušā gadsimta vidū un kādi bija dārza apmeklētāji īsi pēc Otrā pasaules kara.

Kā redzams video, zoodārza apmeklētāji iepazīst vairāku sugu dzīvniekus, piemēram, pērtiķus un lauvas. Tāpat vērojams, kādos voljeros dzīvnieki agrāk mituši. Zoodārza vēstures apraksts liecina, ka laikā, kad tapis šis arhīva video, proti, 1946. gadā, Rīgas Zooloģiskajā dārzā ieviestas jaunas dzīvnieku sugu plāksnītes ar paskaidrojumiem gan latviešu, gan krievu valodā.

Otrā pasaules kara laikā zoodārza darbinieki cītīgi rūpējās par dzīvnieku šķirņu saglabāšanu, kā arī pietiekamu barības iegūšanu, ierīkojot siltumnīcas. Kara laikā zoodārzs turpināja darboties galvenokārt dārza direktora, veterinārārsta Arvīda Vīksnes dēļ.

Rīgas Zooloģiskais dārzs dibināts 1912. gada 14. oktobrī. Plašāk par zoodārza vēsturi lasiet šeit. Šobrīd zoodārzā apskatāmi vairāki simti dzīvnieku sugu un tūkstošiem zvēriņu, no kuriem lielākā daļa gan ir zivis un abinieki. Taču zoodārzs turpina attīstīties, turklāt ik pavasari vairāki dzīvnieku pāri sagaida pēcnācējus. Tā, piemēram, šajā pavasarī dzimusi poniju meitenīte Kaprika Persika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!