Piecas lielā dumpja nesen izdētās oliņas apēdusi Amerikas ūdele, tādējādi iznīcinot visu šī gada dējumu. Šis skats nofilmēts un rādīts nesen uzsāktajā tiešraidē.

Lielā dumpja ligzda portāla "Dabasdati.lv" nodrošinātajā tiešraidē ir skatāma tikai kopš 20. maija, bet jau 25. maija rītā visu lielā dumpja dējumu izpostījusi izsalkusi Amerikas ūdele.

"Dabasdati.lv" foruma dalībnieki novērojuši, ka lielo dumpju mātīte pēc piedzīvotā pāridarījuma sēdējusi niedru galotnēs blakus ligzdai, bet uz to nav gājusi.

Lielo dumpju mātīte bijusi blakus ligzdai arī tad, kad tajā pēdējoreiz paviesojusies ūdele, apēdot arī pēdējo no izdētajām oliņām. Foruma dalībniece Nora raksta, ka Amerikas ūdele ir viena no tiem dzīvniekiem, kas ūdensputnu ligzdas apdraud visvairāk.

Ligzdu 2016. gada 11. maijā niedrājā Tukuma novadā, Pūres pagastā, atrada ornitologi Artūrs Laubergs un Jānis Bētiņš. Atrašanas brīdī ligzdā jau bija pilns dējums – piecas olas.

Kā vēstīts portālā "Dabasdati.lv", ikdienā ieraudzīt lielo dumpi ir ļoti grūti, jo tas lieliski maskējas starp niedrēm. Slēpties tam palīdz ne tikai raibais, dzelteni brūnais apspalvojums, bet arī tā uzvedība: putns salīdzinoši reti lido, bet pārsvarā staigā grūti pārredzamās niedru audzēs. Briesmu gadījumā putns izslienas stāvus, izstiepj uz augšu kaklu un knābi un sastindzis stāv. Tāpēc daudzi cilvēki pazīst šo putnu tikai pēc tā īpatnējās dziesmas, kas pavasaros, līdz pat jūnijam, atskan no dažādu ūdenstilpju niedrājiem – zema, dobja skaņa, it kā mautu vērsis vai vējš svilpotu tukšā pudelē. Lielā dumpja īpatnējā balss sadzirdama pat piecu kilometru attālumā.

Tiešraide no lielā dumpja ligzdas skatāma šeit.

Piedalīties "Dabasdati.lv" forumā par lielā dumpja ligzdā notiekošo var šeit.

Pārējās ar tiešraides kameru aprīkotās putnu ligzdas vienuviet skatāmas šeit. Šobrīd divi mazuļi ir izšķīlušies gan melno stārķu, gan vistu vanagu pārim. Zivjērgļi oliņas vēl perē, taču jūras ērgļi šopavasar nav izdējuši nevienu oliņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!