Foto: Shutterstock
Pirmā suņuka izvēle ir atbildīgs brīdis. Pirms tam jāapsver gan tas, cik lielam vajadzētu būt iecerētajam mājas mīlulim, gan arī viņa rakstura īpašības, kas atrodamas katras suņu šķirnes aprakstā. Lai saimniekam nebūtu lieki jālauza galva, "Vetstreet" apkopoti vairāku veterinārārstu padomi, kuras suņu šķirnes visbiežāk izvēlas nepieredzējuši saimnieki, proti, tie, kas mājas mīluli izvēlas pirmoreiz.

Tiesa, speciālisti, tostarp dzīvnieku aktīviste Kristena Sīmūra (Kristen Seymour) atgādina, ka katras šķirnes sunītim var būt (un noteikti ir) sava priekšrocība, kas potenciālajam saimniekam šķitīs vispiemērotākā un labākā, lai iekļautos jaunā ģimenē.

Aptauja, kurā piedalījās 208 veterinārārsti, parādīja arī interesantu tendenci. Piemēram, kā jau var nojaust, daudzi no sarakstā iekļautajiem suņukiem ir augumā mazi, kas noteikti ir viens no iemesliem, kāpēc saimnieki šos dzīvnieciņus ir izvēlējušies. Mazi, parocīgi, viegli iekļaujas dzīvē šaurākā mājoklī pilsētā – šie ir tikai daži no argumentiem par labu mazajiem, dekoratīvajiem mīluļiem.

Tāpat datu analīzē noskaidrots, ka, iespējams, mūsdienu straujajā ritmā cilvēki labprātāk izvēlas mazāka auguma suņukus, kuriem nav vajadzīgas pārlieku lielas aktivitātes un izskriešanās kilometru garumā. Vai tas nozīmē, ka mūsdienu cilvēks arvien mazāku daļu no savas ikdienas pavada kopā ar dzīvnieciņu? Pētnieki atbild noliedzoši, argumentējot, ka cilvēki gluži vienkārši no komunikācijas ar suni cenšas paņemt maksimumu, vienlaikus nepieļaujot pārāk lielas nekārtības mājoklī un mazo dzīvnieciņu ērti iekļaujot savā dienas ritmā.

Lielais suns – punduršpics

Foto: Shutterstock

Punduršpics, Pomerānijas špics, pomerānietis – visi šie vārdi raksturo mazo, pūkaino un ārkārtīgi skaisto suņuku, kas tā vien atgādina maza izmēra lācīti. Kur vien punduršpics nonāks, viņš būs pats jaukākais dzīvnieciņš telpā, kas piesaistīs pat visnopietnāko cilvēku uzmanību. Un ne velti!

Būdams ziņkārīgs un drošs, punduršpics centīsies izpatikt saimniekam, paklausīgi izpildot uzdevumus un komandas. Tā kā mīluļi labi adaptējas saimnieka dzīvesveidam un vēlmēm, suns var gan laiski gulšņāt pa māju, gan piedalīties aktivitātēs, piemēram, adžiliti un suņu sacensībās.

Tiesa, punduršpics, iespējams, nezina, ka patiesībā ir mazs suņuks, bet viņa raksturs drīzāk liecina par augumā lielu suni. Parādīt savu raksturiņu šis mīlulis var jebkurā brīdī.

Pūkainais kažoks gan prasa īpašu kopšanu un regulāru ķemmēšanu, ar ko saimniekam jārēķinās jau laikus.

Kollijam līdzīgais šeltijs

Foto: Shutterstock

Nē, tas nav kollijs! Vai tā jau padomāji? Tad noteikti neesi vienīgais, jo tik tiešām – šeltiju mēdz kļūdaini dēvēt par kolliju, lai gan mīluļu līdzību nevar noliegt, tā ir pārsteidzoša.

Šeltijs izskatās allaž priecīgs un mundrs, taču tās nav vienīgās viņa labās īpašības. Suņuks ir gana gudrs, attapīgs un uzticīgs, lai būtu viena no populārākajām jauno saimnieku izvēlēm. Mīluļi ir paklausīgi, tāpēc, vēlēdamies iepriecināt saimnieku, labi iemācās dažādas paklausības komandas un tās veiksmīgi izpilda.

Turklāt šeltiji nav paši lēnākie suņuki, viņiem patīk arī savu reizi paskraidīt un iztrakoties. Tiesa, jāņem vērā, ka suns nav arī no tiem klusākajiem četrkājainajiem draugiem. Riešana ir viena no šeltija iemīļotākajām darbībām.

Izskatīgais Jorkšīras terjers

Foto: Shutterstock

Jorkšīras terjers noteikti ir viena no pirmajām suņu šķirnēm, kas ienāk prātā, domājot par augumā mazu, draiskulīgu, ārkārtīgi skaistu suņuku. Tik tiešām – pilsētā bieži vien var redzēt šos mīluļus, turklāt dzīve šaurākā mājoklī jorkšīriešiem ir lieliski piemērota.

Gudrie un rotaļīgie terjeri labi saprotas ar itin visiem mājas iemītniekiem – gan cilvēkiem, gan citiem dzīvniekiem.

Nevar noliegt, ka Jorkšīras terjera izskats un garais, spožais kažoks ir viens no iemesliem, kāpēc saimnieki izvēlas tieši šīs šķirnes suņukus. Kažoka kopšana ir vēl viens piedzīvojums, kurā saimnieks ar savu sunīti var piedalīties. To var apgriezt īsu, var kopt arī garu spalvu, priekšējās spalvas, kas nosedz acis, sasienot astītē. Tas gan atvieglos suņuka redzi, gan veidos interesantu akcentu mīluļa koptēlā.

Ziņkārīgie suņuki nekautrēsies dot saimniekam ziņu, ka tuvojas kāds svešinieks, taču drīz vien ar viņu pats iedraudzēsies un būs gatavs mesties nebeidzamās spēlēs.

Havanas bišons – nekur bez cilvēka

Foto: Shutterstock

Havanas bišons ir mazs, draiskulīgs suns, kas būs tavs draugs uz mūžu! Protams, ja būsi gatavs ar suņuku spēlēties, jo dzīvelīgais mīlulis tā vien tieksies lēkāt, draiskoties un izbaudīt kopā būšanas brīžus.

Tiek uzskatīts, ka Havanas bišoniem ne pārāk patīk spēlēties vienatnē, tāpēc esi gatavs veltīt krietnu daļu dienas laika kopīgām aktivitātēm, ne tikai regulārajām pastaigām. Bišons bez uzmanības palikt noteikti nevēlēsies, tāpēc te vietā ir zināmais teiciens, ka cilvēka labākais draugs ir tieši suns. Šīs šķirnes mīlulis bez cilvēka gluži vienkārši nevar un, ticams, nemaz negrib dzīvot bez viņa!

Suņuks tik ļoti nemet spalvu, taču kažoku vajadzētu regulāri ķemmēt, lai viļņainā spalva nesaveltos. Tāpat nevajadzētu aizmirst, ka sunīti arī jāmazgā, citādi spoži baltā spalva, kādā ir daudzi suņuki, drīz nemaz tik gaiša vairs nebūs.

Bērns pat vecumā – Maltas sunītis

Foto: Shutterstock

Maltas sunītis ir mazmazītiņš suns ar krietni lielu raksturu, ko saimnieks noteikti ievēros. Draudzīgais un jaukais raksturs ir Maltas sunīša veiksmes atslēga ceļā uz cilvēka sirdi.

Tiek vēstīts, ka sunīši ir dauzonīgi un rotaļīgi pat tad, kad ir jau cienījamā vecumā. Kāds Maltas sunītis bija kucēna laikā, tāds viņš būs arī pieaugot.

Klēpjsunītis tā vien alkst būt mīlēts, un lielu mīlestību viņš dod arī atpakaļ, draudzēdamies ar visiem ģimenes locekļiem un mājas viesiem. Veterinārārsti to min kā vienu no suņu šķirnes popularitātes iemesliem – šo suni ir ļoti viegli mīlēt, un katrs suņa saimnieks vēlas, lai četrkājainais draugs pieķeras viņam. To Maltas sunītis pavisam noteikti dara!

Jāatceras, ka, līdzīgi kā ar pārējiem maza auguma suņukiem, jaunākajiem ģimenes locekļiem jābūt uzmanīgiem. Draiskulīgie mīluļi var nejauši pagadīties ceļā, taču tas vēlriez pierāda, ka suņiem noteikti jāzina viss, kas mājās notiek un ko saimnieks dara.

Mopsis, siržu lauzējs

Foto: Shutterstock

Vai kāds kādreiz ir spējis pretoties mopša aizkustinošajam skatienam? Šīs šķirnes dzīvnieciņi tik tiešām ir mazi siržu lauzēji, kuri iekarojuši ne viena vien cilvēka sirdi un pelnīti iekļuvuši arī populārāko šķirnes suņu sarakstos.

Augumā mazais, nedaudz tūļīgais suns piemērots saimniekiem, kas bauda nesteidzīgu dzīvesveidu, jo pārlieku liela slodze var šiem dzīvniekiem kaitēt. Sarauktais purniņš liecina, ka suņuks naktīs krāks, taču pat tas nav kavējis cilvēkus uzņemties rūpes par mopšiem.

Jāņem vērā, ka ādas krokas saimniekam pašam būs jākopj, jo tajās var uzkrāties netīrumi. Taču mopsis parasti labi iekļaujas dažādās ģimenēs, kuras laipni pieņem četrkājaino draugu savā pulkā.

Turklāt, uzņemoties rūpes par mopsi, var aizdomāties, ka šīs šķirnes dzīvieciņš senā pagātnē piederējis arī Ķīnas imperatoriem. Mopsis bija un ir populārs!

Dižciltīgo mājdzīvnieks – šicū

Foto: Shutterstock

Vēl viens Ķīnas dižciltīgo mīlulis, mazais šicū, ir mīlīgs un mīlēts četrkājainais draugs, kuram ļoti patīk gulēt saimnieka klēpī. To, protams, ļauj arī mīluļu mazais augums, kas ērti iegulst cilvēka klēpī.

Rotaļīgais un reizēm arī nešpetnais šicū noteikti ir pārliecināts, ka pasaule griežas tieši ap viņu. Kā nu ne – tiklīdz šicū nonāk cilvēku starpā, tā ne pieaugušie, ne bērni nespēj pat novērst skatienu. Īpaši tad, ja saimnieks ir parūpējies un cītīgi kopis arī suņu kažoku, nedalīta uzmanība četrkājainajam draugam garantēta!

Jā, kažoka kopšana noteikti ir tas, ar ko šicū saimnieki noteikti rēķinās jau laikus, taču tas nebūt nav grūti, drīzāk – aizraujoši. Garspalvainu suņu kopšana, līdzīgi kā Jorkšīras terjera gadījumā, ir vēl viens piedzīvojums, kurā jaunais saimnieks var ar prieku doties. Turklāt rezultātu novērtēs ne vien viņš pats, bet arī apkārtējie.

Papilons, kas tikai izskatās trausls

Foto: Shutterstock

Skatoties uz papilonu, iespējams, var šķist, ka tas ir viens trausls suņuks. Taču patiesībā, līdzīgi kā pārējiem maza auguma dzīvnieciņiem, papilons ir liels suns mazā ķermenī, un viņš to noteikti nevairās izrādīt.

Kur sastopas enerģija un gudrība, tur allaž rodas brīnumi un jautrība, un par to papilons parūpēsies ik dienu. Tāpēc papilonus iesaka cilvēkiem, kuri laiku pavada nevis mierīgi un laiski, bet jau nedaudz aktīvāk, jo tad arī šīs šķirnes mīlulis labi iekļausies ģimenes dzīvē.

Lai arī augumā mazi, papiloni nevairīsies arī no kopīgām spēlēm ar augumā lielākiem suņiem, ja vien tas būs iespējams. Taču arī dzīve šaurākā mājoklī papilonam būs laba, jo, ticams, par draiskām aktivitātēm viņam joprojām ir svarīgāks cilvēks. Papilons ar cēlajām ausīm, kas atgādina taureņa spārnus, ātri vien iekaros ikviena mājinieka sirdi.

Ne buldogs, bet Bostonas terjers

Foto: Shutterstock

Izvēle, kas nepārsteidz – frizē bišons

Foto: PantherMedia/Scanpix

Frizē bišons, līdzīgi kā citi mazo jeb dekoratīvo šķirņu sunīši, radīts, lai būtu izcils cilvēka kompanjons, kamēr citi, tostarp augumā lielie suņi, kalpo kā sargsuņi, ganu suņi, medību suņi.

Tāpēc aptaujātos veterinārārstus visai nepārsteidza fakts, ka suņuks ir gana populārs un iecienīts saimnieku vidū. Kas gan tur ko nemīlēt! Ārkārtīgi jauks izskats, mīlīgs raksturs, rotaļīga daba... Mīluli var labi apmācīt, suns pakļaujas paklausības komandu un dažādu triku izpildei, tāpēc jautri brīži mājoklī ir garantēti!

Bišons pieķeras saviem saimniekiem, kā jau uzticīgs kompanjons, un skumst, ja ilgu laiku nākas pavadīt bez saimnieka. Taču tad, kad visi nu ir satikušies, bezgalīga lēkāšana un priecāšanās noteikti neizpaliks. Pēc garas darba dienas reti kurš spēs palikt vienaldzīgs pret aizkustinošo skatienu, ko saimnieka virzienā vērsīs frizē bišons.

Allaž gatavais kavaliera karaļa Čārlza spaniels

Foto: Shutterstock

Kavaliera karaļa Čārlza spaniels – izklausās dižciltīgi! Karalisko saistību nevar noliegt, jo tieši šīs šķirnes mīluļi bieži vien bijuši britu augstmaņu četrkājainie draugi.

Mierīga gulšņāšana vai aktīvi skrējieni – spaniels būs gatavs piedalīties itin visās aktivitātēs, kur vien klāt ir cilvēks. Spaniels allaž ir priecīgs, turklāt viņu mēdz saukt arī par suni, kas vienmēr kustina asti – tik priecīgs viņš ir!

Priecīgais, lustīgais, uzticamais, vienlaikus nedaudz nešpetnais un ietiepīgais mīlulis klausa saimniekam ik uz vārda, kļūdams par vienu no paklausīgākajiem suņiem. Protams, cilvēks kavaliera karaļa Čārlza spanielam ir ļoti svarīgs, tāpēc suns centīsies cilvēku iepriecināt, kā vien varēs.

Suņukam ir salīdzinoši lielas, nokarenas ausis, kas spaniela izskatu padara vēl īpašāku un interesantāku. Vai spēj pretoties spaniela jaukajam skatienam un lieliskajām īpašībām?

Populārs piektdaļgadsimtu – Labradoras retrīvers

Foto: PantherMedia/Scanpix

Labradoras retrīvers gan ir suns, kas atšķiras no iepriekš minētajiem mīluļiem. Lai gan augumā lielāks, retrīvers nezaudē spēju priecāties kā mazs kucēns. Tiek vēstīts, ka pāri okeānam, proti, ASV Labradoras retrīvers jau divus desmitus gadu ir populārākā suņu šķirne.

Draudzīgais retrīvers ir lielisks suns, kura īpašības novērtē kā atsevišķi saimnieki, tā lielākas organizācijas un biedrības. Labradoras retrīveri bieži vien strādā arī kā terapijas suņi, palīdzot dažādu problēmu nomocītiem cilvēkiem.

Turklāt retrīvera sportiskais augums liecina, ka suns jau izsenis palīdzējis cilvēkam. Piemēram, suņi īpaši audzēti, lai uzmanīgi atvestu medniekam nomedīto lomu, to lieki netraumējot.

Labradoras retrīveri var būt arī grūti saprotami, jo nereti cenšas apēst visu, kas gadās viņa ceļā. Taču ar pareizu audzināšanu saimnieks lieliski tiks galā ar šo mīluli, turklāt iesakāms pašiem saimniekiem būt aktīviem un sportiskiem cilvēkiem. Tad retrīvers jutīsies ļoti labi, jo varēs piedalīties dažādos aizraujošos piedzīvojumos!

Pūdelis, kas iemieso jautrību

Foto: Shutterstock

Pinkainais, cirtainais pūdelis ir draiskulības un jautrības iemiesojums. Tie suņu saimnieki, kuri jau lepni rūpējas par mazajiem mīluļiem, ticams, teiks, ka labāku mājdzīvnieku nevar iedomāties. Pūdelis ir gluži kā mazs bērns, par ko ar mīlestību rūpēties, un to viņi sniedz arī saimniekam.

Gudrais, enerģiskais, jautrais suns ir lieliska pirmā mājdzīvnieka izvēle. Turklāt nevajag nobīties no suņu aktivitātes, jo pūdeļi labi iedzīvosies arī šaurā mājoklī un sapratīs, ka gāzt kalnus tajā vis nevarēs. Augumā mazie suņuki kļūs par lieliskiem draugiem kā mazākajiem, tā lielākajiem ģimenes locekļiem. Atceries gan, ka pūdeļa kažoks prasa kopšanu un cirpšanu, taču tas būs vēl viens iemesls, kāpēc priecāties par sunīti – pēc friziera apmeklējuma pūdelis iepatiksies kā no jauna!

Turklāt pūdeļi mēdz būt trīs dažādos izmēros, tāpēc saimniekam ir plašas izvēles iespējas!

Zeltainais retrīvers, kas visur grib līdzi

Foto: Shutterstock

Lūk, arī pēdējā suņu šķirne, kas tiek nosaukta kā vispopulārākā jauno saimnieku izvēle! Zeltainais retrīvers. Šķiet, šo suni reti kad var novērot skumīgu, jo retrīvers allaž ir aktīvs un gatavs darīt jebko, ja vien iesaistīts ir saimnieks. Mierīga gulšņāšana mājās vai garš skrējiens pa mežu – ko vien izdomāsi, tam noteikti piebiedrosies suns!

Patīkamais, maigais, uz cilvēku vērstais raksturs noteikti ir daži no iemesliem, kāpēc retrīveru kā mājdzīvnieku izvēlas daudzi jo daudzi saimnieki. Suņiem patīk spēlēties, tāpēc mājdzīvnieks būs lielisks rotaļu biedrs ar jaunajiem ģimenes locekļiem.

Jāatceras gan, ka līdz ar lielisko suni nāk arī daži pienākumi, piemēram, kažoka kopšana. Regulāra ķemmēšana un mazgāšana būs neatņemama dzīves sastāvdaļa, gluži kā draudzība uz mūžu, ko saimnieks izveidos ar savu mīluli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!