Foto: Shutterstock
Kaķu saimnieki noteikti piekritīs – reizēm mīluļi spēj izdarīt ko tādu, ka nav spēka uz viņiem dusmoties, vien atliek apstāties ikdienas skrējienā un novērtēt amizanto brīdi. Tas var būt, piemēram, veids, kādā kaķītis guļ, vai vieta, kur viņš ir apgūlies. Dzīve ar kaķi nav garlaicīga, jo četrkājainais draugs allaž parūpējas par daudziem jautriem brīžiem.

Blogere un kaķu mīļotāja Endžija Beilija, kura rūpējas par kaķenīti Fēbi, novērojusi vairākas mīlules darbības un pieķērusi sevi pie domas – tās sākušas viņu pašu gandrīz vai kontrolēt. Tiklīdz Fēbe izdara kādu darbību, tā Beilijas dienas ritms apstājas un visa uzmanība tiek pievērsta tikai un vienīgi kaķenītei.

Beilija uzskata, ka kaķi savus saimniekus var itin viegli apžilbināt un savaldzināt. Atliek vien nogulties mīlīgā pozā, īstajā brīdī būt īstajā vietā vai gluži vienkārši atnākt un paskatīties uz saimnieku, kurš novēršas no grāmatas lasīšanas vai televizora skatīšanās, visu uzmanību veltot savam mīlulim.

"Viņi zina, ka mēs, cilvēki, esam piekāpīgi," pārdomās "Catster" min Fēbes saimniece, raksturojot kaķumīļus. Nudien, četrkājainajiem draugiem nav viegli kaut ko aizliegt, jo viņi vienalga darīs to, ko ieņēmuši prātā. Tāpēc, lūk, Beilijas novērojumi par tām darbībām, kas teju vienmēr pievērš saimnieka uzmanību. Salīdzini tās ar notikumiem savā mājā. Vai arī tu esi zem sava kaķa ķepas?

Runāšanās

Foto: Shutterstock
Tavs kaķis ņaud tikai tad, kad grib ēst vai kad kastīte ir pilna, bet te pēkšņi – uz katru tavu vārdu viņš atbild ar kādu no sava "vārdu" krājuma. Neparasti, vai ne?

Ņaudēšana var būt gan spalga un uzkrītoša, gan klusa un teju vai nemanāma, un izklausīties pēc klusas murrāšanas. Vai kaķis vēlas pievērst tavu uzmanību? Varbūt tik tiešām kaut kas ir noticis? Jāņem vērā, ka kaķi mēdz ņaudēt un meklēt cilvēka palīdzību arī tad, ja pašiem ar veselību kaut kas nav kārtībā. Tāpēc – ja arī sākotnēji vēlies papriecāties par to, ka kaķītis ar tevi runājas, atceries, ka vajadzētu arī pārliecināties, vai murrātājam viss ir kārtībā.

Kā raksta Beilija, ik reizi, kad viņas mīlule sāk pēkšņi ņaudēt un raisīt sarunas, viņa pati nespēj kaķītim pretoties. Apstāšanās savās ikdienas gaitās un ieklausīšanās patīkamajā kaķa balsī – tas ir kā vēl viens apstiprinājums par interesanto un pārsteigumiem pilno dzīvi kopā ar dzīvnieciņu.

Ņaudēšana un murrāšana vienlaikus, izdvešot pavisam interesantas skaņas, vai ņaudēšana un pēkšņa žāvāšanās – apķērīgs saimnieks to noteikti nelaidīs garām. Tāpat katram noteikti būs interesanti noskaidrot, cik ilgi dialogs turpināsies. Ja kaķis uz katru cilvēka vārdu atbild ar ņaudēšanu un dara tā vairākas reizes, laika gaitā jau kļūst skaidrs, ka viens no runātājiem – kaķis vai saimnieks - reiz šo vārdu apmaiņu izbeigs. Taču – kad tas brīdis pienāk?

Apgulšanās uz papīriem

Foto: Shutterstock
Ja kāds ir nolicis uz gultas papīra lapas vai žurnālus un avīzes, tad zinās – ilgi nav jāgaida, līdz uz tiem apguļas arī peļu junkuriņš. Kas plakanajos papīros viņu tik ļoti interesē? Tā vien šķiet, ka tieši tā vieta dīvānā un gultā, kur nolikti papīri, ir daudz labāka un ērtāka par pārējiem pleķīšiem.

Taču Beilija, kā jau mīļa kaķa saimniece, nespēj steidzināt kaķi pārvietoties citur. Ja reiz mīlulis noskatījis tieši to vietiņu, tad jau noteikti grib tajā uzkavēties, vai ne? Turklāt dažiem kaķiem nemaz nepatīk, ja viņus sāk grūst nost no papīriem, un viņi sāk palaist nagus.

Patiesībā jau kaķu saimnieki var šādi arī paspēlēties – nolikt gultā kādu papīru un, ziņkārības mākti, gaidīt, cik ātri uz tā apgulsies kaķītis. Tāpat var vērot, kā kaķis to izdara – brīžos, kad saimnieki pacietīgi gaida, vai, tieši otrādi, tad, kad neviens papīram uz gultas nepievērš uzmanību. Arī tas ir veids, kā iepazīt sava mīluļa paradumus un raksturu!

'Palīdzēšana' dāvanu saiņošanā

Foto: Shutterstock
Ikviens, kas reiz kaķa kompānijā saiņojis dāvanas, zinās – tajās var itin viegli iesaiņot arī kādu kaķa spalvu. Esi izrullējis dāvanu papīru? Kaķis tam noteikti uzkāps virsū. Uz grīdas esi uzlicis atvērtu dāvanu maisiņu? Kaķis noteikti iebāzīs tajā galvu un izpētīs, kas maisiņam vēderā.

Beilija kaķi sauc par galveno asistentu dāvanu saiņošanā. Un asistents, kā zināms, ir lietas kursā par pilnīgi visu, kas notiek un tiek izmantots. Tiks apostīta gan līmlente, gan šķēres un dāvanu bantes. Protams, arī pats dāvanu papīrs nepaliks bez uzmanības un inspekcijas. Nešpetnākie mīluļi var pat pamanīties tajā ielaist zobus, tāpēc, ja zini, ka tavam kaķim patīk pagrauzt to, kas gadās pa ceļam, jau laikus noslēp papīru no viņa redzesloka vai saiņo dāvanas istabā, kur kaķis netiek.

Savukārt dāvanu maisiņi, līdzīgi, kā, piemēram, apavu kastes, ir vēl viens pierādījums tam, ka kaķim izaicinājumi nav sveši. Jā, četrkājainais draugs var mēģināt maisiņā ielīst. Ticams, ka kaķa intereses dēļ maisiņš var itin viegli apgāzties, tāpēc ieeja tajā nu būs pavisam viegla. Tiesa, maisiņā bieži vien ielīdīs tikai galva, taču arī tas būs pietiekami! Kaķa saimnieks noteikti tvers pēc fotoaparāta, lai iemūžinātu šo mirkli, un tikai tad aizdzīs kaķi no notikuma vietas.

Stratēģiskās darbības

Foto: Shutterstock
Tu dodies uz virtuvi? Mīlulis aši paskrien tev gar kājām, jau nostājies pie savas ēdiena bļodiņas. Esi ceļā uz vannasistabu? Tikko atver tās durvis, vannasistabā iespraucas arī mīlulis. Varbūt esi nodomājis, ka jādodas gulēt, un nevari atrast kaķīti, bet viņš jau laiski guļ gultas kājgalī vai pat uz spilvena? Jā, kaķis paredz tavas darbības, vēl pirms tu pats tās sāc, un zina, kā būt īstajā laikā un īstajā vietā.

Arī Beilijas kaķenīte Fēbe bieži vien skraida gar saimnieces kājām, mērķtiecīgi ieņemot vietu gultā vai jebkur citur, kur tobrīd dodas saimniece.

Taču reizēm kaķis pats var saukt saimnieku, lai cilvēks ieliek barību ēdiena trauciņā vai atver vannasistabas durvis. Ja kaķītim patīk spēlēties ar tekošu ūdeni un saimnieks to ļauj, murrātājs var itin viegli "pierunāt" saimnieku uz krāna atgriešanu. Tāpat ir arī ar ēdiena trauciņa papildināšanu. Mērķtiecīgi ņaudot un sperot pāris soļus uz virtuves pusi, kaķis var panākt, ka saimnieks seko, jo, protams, cilvēkam būs interesanti, kur kaķis viņu ved. Lūk, ko nozīmē stratēģiska plānošana pašlabuma iegūšanai! Vai tā notiek arī tavā mājā?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!