Foto: Shutterstock
Kaut arī noteikti būtu grūti ainas no savvaļas, kādas redzam dažādos izglītojošos raidījumos, iedomāties bez Āfrikas ziloņiem un žirafēm, abas dzīvnieku sugas pēdējo gadu desmitu laikā piedzīvojušas negatīvas pārmaiņas. Zvēru skaits pasaulē sarūk, kas raisa bažas dzīvnieku aizstāvju vidū.

Žirafes, garākie dzīvnieki pasaulē, drīzumā varētu kļūt ne tikai par īpaši apdraudētu sugu, bet arī izzust pavisam, informējuši apdraudēto sugu pētnieki no organizācijas "IUCN". Salīdzinot ar statistiku pirms 30 gadiem, kad pasaulē dzīvoja aptuveni 151 702 līdz 163 452 žirafes, 2015. gadā skaitlis bija sarucis par aptuveni 40 procentiem, proti, ap 97 562 žirafēm.

Kā iemeslu šīs sugas izmiršanā speciālisti minējuši cilvēku skaita palielināšanos, kas attiecīgi ietekmē arī vajadzību pēc plašākām teritorijām un resursiem. Tāpat žirafes pakļautas medībām, kad cilvēks iejaucas dabas procesos, neļaujot žirafēm savā starpā vairoties un augt. Pētnieki gan minējuši, ka no deviņām pasugām trijās novērots pieaugums, savukārt piecās dzīvnieku skaits samazinājies. Vienas sugas pārstāvju izplatība raksturota kā stabila.

"Lai arī žirafes bieži redzamas safari, zoodārzos un medijos, cilvēki, tostarp arī dabas aizstāvji, neapzinās, ka šie majestātiskie dzīvnieki klusi iet zudumā. Skaitam samazinoties par 40 procentiem 30 gadu laikā, pasaulē garākie dzīvnieki ir apdraudēti to galvenajos izplatības rajonos Āfrikā. Žirafes ir vieni no izteiksmīgākajiem dzīvniekiem pasaulē, un mums ir laiks rīkoties, pirms nav par vēlu," teicis Džulians Fenesijs, "IUCN" pārstāvis.

Kā liecina Pasaules dabas fonda informācija, žirafes ir vidēji piecus metrus garas, ar slaidu ķermeni un, protams, īpaši garu kaklu. Lai arī savvaļā žirafes spēj pārvietoties visai ātri, zoodārzos šos dzīvniekus var redzēt, galvenokārt staigājot lēnā, elegantā gaitā. Interesanti, ka ne tikai žirafes augums ir garš. Žirafes mēle var izstiepties pat 45 centimetru garumā, kas lieti noder, lai no kokiem nolasītu gardās lapas.

Četras Rotšilda žirafes apskatāmas arī Rīgas zoodārzā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!