"Jā, mūsu praksē tas ir pirmais šāda tipa gadījums, kur vairāki suņi apzināti iesprostoti mazā telpā," par pieredzēto dzīvoklī Ulbrokā stāsta dzīvnieku aizsardzības biedrības "Ķepu-Ķepā" pārstāve Gundega Bidere. Jau trīs mēnešus biedrības paspārnē dzīvo trīs sunīši, kuri līdz šim pieredzējuši dažādas veselības un rakstura problēmas, kā arī skaudrus dzīves apstākļus, taču nu ir pilnībā gatavi doties pie jauniem saimniekiem.

"Atskanēja interesants telefona zvans. Sākumā domājām, ka zvana iemesls ir radinieku vai kaimiņu savstarpējais strīds. Mums tika paziņots, ka trīs suņi dzīvo tumsā, vienu kvadrātmetru lielā telpā. Aizbraucot apskatīties, bijām šokā un konstatējām – jā, tiešām, ņirgāšanās par suņiem. Savā starpā pārojušies, dzemdējuši un arī ēduši savus kucēnus. Maigi izsakoties – ārprāts, lai neteiktu krietni vien skaļāk. Nu jau trīs mēnešus suņi ir pie mums. Ir atguvuši psihes stabilitāti, vairs nemetas virsū visiem pretī nācējiem un nemēģina savā starpā sakauties katra pārtikas kumosa dēļ. Visi trīs ir vakcinēti, čipoti, sterilizēti un kastrēti," liecina ieraksts dzīvnieku aizsardzības biedrības "Ķepu-Ķepā" "Facebook" lapā.

Sarunā ar "MansDraugs" biedrības pārstāve Gundega Bidere apstiprina, ka pagājušajā gadā trīs sunīši atrasti neatbilstošos apstākļos Ulbrokā. Kādā dzīvoklī, kur mitis vīrietis, trīs suņi "iespundēti pieliekamajā – aptuveni kvadrātmetru lielā nodalītā telpā". Vīrieša māte uzņēmusies rūpes par trim suņiem un kaķi, bet pati tobrīd atradusies ārzemēs. Biedrībā pieļauj, ka sieviete, iespējams, neapdomīgi uzņēmusies rūpes par dzīvniekiem, bet vīrietim nav patikusi mājā valdošā kņada un suņi, tāpēc izvēlējies mīluļus ievietot šaurā telpā. Par dzīvniekiem biedrībai paziņojis vīrieša brālis, kurš dzīvo citur. Biedrībā stāsta, ka brālis pat esot lūdzis policijas palīdzību suņu izņemšanā, bet tā atteikta. Stopiņu novada pašvaldības policijā par šo gadījumu konkrētāk skaidrot gan nemācēja.

Domāju, ka pie vainas nav līdzekļi. Ja jau ir privātais dzīvoklis un ja esi uzņēmies atbildību par suņiem… Tas vairāk ir saistīts ar cilvēka uztveri un psiholoģiju. Ja nevari justies varens un to parādīt citiem, vari parādīt, cik varens esi attiecībās ar dzīvniekiem, kuri sevi neaizstāvēs.
Gundega Bidere

Suņi mituši skaudros apstākļos, kur nācies iemācīties izdzīvot. Bidere raksturo: "Kad šie dzīvnieki nonāca pie mums, viņi dzēra viens otra urīnu un bija gatavi apēst visu – kas kustas un kas nekustas." Turklāt vīrieša brālis pastāstījis, ka vecākajai kucītei iepriekš dzimuši mazuļi. Tos pieaugušie suņi apēduši. "Saimnieks viņus barojis tikai tad, kad atcerējies. Barošana un dzirdīšana viņiem nebija pirmās klases," tā Bidere. Kad suņi nonākuši biedrības paspārnē, pirmās nedēļas laikā dzīvnieciņi dabiskās vajadzības nokārtojuši tikai telpās, kā bija raduši darīt mājās.

Tāpat suņiem esot bijušas veselības un uzvedības problēmas: "Apārstējām vēderus, jo neregulāras un nepietiekamas pārtikas dēļ viņiem bija problēmas ar punčiem. Meitenītei pilinājām acu zāles, visus attārpojām un atblusojām." Meitenītei actiņa ir traumēta savstarpējas košanas vai skrāpēšanas dēļ, tas jau pirmajā dienā pēc suņu izņemšanas no dzīvokļa konstatēts veterinārajā klīnikā. Neārstēšanas dēļ ar traumēto actiņu sunīte redz sliktāk. Pret vīriešiem suņuki joprojām izturas ar piesardzību, lai arī kucītes ar viņiem saprotas daudz labāk, stāsta biedrībā.

Jautāta, kas varētu būt bijis par iemeslu šādam notikumam, Bidere pieļauj: "Domāju, ka pie vainas nav līdzekļi. Ja jau ir privātais dzīvoklis un ja esi uzņēmies atbildību par suņiem… Tas vairāk ir saistīts ar cilvēka uztveri un psiholoģiju. Ja nevari justies varens un to parādīt citiem, vari parādīt, cik varens esi attiecībās ar dzīvniekiem, kuri sevi neaizstāvēs. Suņiem ir pāris rētas, taču nezinu, kā tās iegūtas – no cilvēka vai citiem suņiem. Katrā ziņā šie suņi nav normāli socializēti. Ejot staigāt pa vienam, viņi nevienam nemetas virsū un ir komunikabli. Ja iet visi trīs staigāt, viņi jūtas kā bars, nobīstas no kaut kā un sāk uz to riet."

Lūk, īss dzīvnieciņu apraksts. Ja vari sunīšiem palīdzēt (ar pārtiku, finansiālajiem līdzekļiem vai patvēruma sniegšanu), sazinies ar biedrību.

Džeris ir astoņus gadus vecs, aktīvs suņu puika, sadzīvo ar citiem suņiem, kaķiem un arī ar cilvēkiem.

Zuze, vecākā takšu meitene, ir astoņus gadus veca, ļoti mīļa, vairāk piemērota vecāka gadagājuma cilvēkiem. Labi sadzīvo ar jebkuru citu dzīvnieku.

Džesika, abu meita, ir divus gadus veca. Ir problēmas ar vienu actiņu, ar kuru viņa redz tikai daļēji, jo ir traumēta acs radzene. Piemērota aktīviem un atraktīviem cilvēkiem, kam vienmēr skriet līdzi un ar ko kopā piedalīties ģimenes aktivitātēs.

"Labāk būtu adoptēt viņus pa vienam, katru uz savām mājām. Kad viņi ir atsevišķi, suņi ir ļoti mīļi un savaldīgi pret cilvēku. Arī pret citiem dzīvniekiem problēmu nav. Jārēķinās, ka viņi būs nedaudz īpašāki. Viņiem vajadzēs mierīgāku pieeju, mīlestību un pacietību. Viņi nav ļauni un agresīvi, viņi drīzāk ir nobijušies un ļoti grib mīlestību. Kad eju vakarā ar suņiem mīļoties, viņi sēž klēpī, dod bučas un uzvedas kā suņi, ar kuriem nekas nebūtu noticis," stāsta mīluļu glābēja Bidere.

Krimināllikuma 230. pants par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem, kuras rezultātā tas gājis bojā vai sakropļots, vai par dzīvnieka spīdzināšanu, paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās. Savukārt par dzīvnieku turēšanas noteikumu pārkāpšanu, ja tās rezultātā cietušajam nodarīts viegls vai vidēja smaguma miesas bojājums, soda ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!