Foto: Privātais arhīvs

Pikselis, Sniedziņš, Muris, arī Bušs, Ramšteins un citi – tie ir vārdi, kādos savus mīluļus nosaukuši kaķu saimnieki, un tie nu skatāmi vienuviet. Māksliniece un zīmola "NicePlace" īpašniece Zane Ernštreite radījusi patīkamu pārsteigumu ikvienam kaķa saimniekam – kalendāru un plānotāju 2017. gadam, kurā līdzās vārda dienām un zīmīgiem svinamdatumiem atvēlēta vieta arī kaķu svētku dienām. Zane vienuviet apkopojusi aptuveni pusotru tūkstoti peļu junkuru vārdu, katram piešķirot kādu datumu kalendārā. Māksliniece stāsta, ka ierosme kalendāra un plānotāja izveidei radusies brīdī, kad mūžībā devies viņas mīlulis Karbofoss. Savas bēdas viņa ar citu palīdzību pārvērtusi priekā, un par to plašāk viņa padalījās pieredzē ar "MansDraugs". Turpinājumā – Zanes stāsts.

Sākotnējā iecere par kaķu kalendāru radās 2015. gadā. Mēs ar vīru (otru "NicePlace" īpašnieku Valtu Ernštreitu) tikām domājuši, ka "NicePlace" atkal, pēc ilgāka pārtraukuma, vajadzētu izdot kalendārus. Nonācām pie slēdziena, ka viens kalendārs nenosedz visu auditoriju un vajag vairākus ar dažādu tematiku, un, pārskatot potenciālos fotomateriālus, iedomājāmies arī par kaķiem. Kaķu bilžu man ir iekrājies visai daudz, jo allaž ārzemju ceļojumos un arī tepat, Latvijā, uz ielas nobildēju kādu ķepaini kā sveicienu mājās palikušajam mūsu ilggadīgajam iedvesmas dzīvniekam – kaķim Karbofosam.

Taču 2015. gadā dažādu apstākļu dēļ kalendāri netika radīti. 2016. gada 16. septembrī, divus mēnešus pēc audzēja izoperēšanas, Karbofoss devās ķert peles mūžībā, es tūdaļ emocionālā saasinājumā izlēmu: tagad kaķu kalendāram tiešām ir jātop! Bet ja līdz tam tikām domājuši tikai par izdevumu ar kaķu fotogrāfijām, tad, atsaucot atmiņā un plaši pārrunājot Karbofosa piedzīvojumus un pienesumu mūsu dzīvē 14 gadu garumā un arī viņa vārda izvēles stāstu, uzplaiksnīja doma, ka šajā kalendārā jābūt arī kaķu vārda dienām.

Sena ideja jaunās skaņās

Vēlos īpaši uzsvērt, ka nepretendējam uz idejas oriģinalitāti, jo Latvijā kalendāri ar kaķu vārda dienām jau ir bijuši. Bet – jāatzīst – manās rokās neviens no tiem nonācis nav un arī kaķu vārdu vākšanas gaitā vien reizes divas, trīs tika pieminēti kādreizējie izdevumi. Papētot plašāk, secināju, ka vismaz beidzamajos 10 gados šādi kalendāri nav tikuši izdoti un kaķu vārdu mode pa šo laiku ir krietni mainījusies, līdz ar to unikāls ir vārdu apkopojums un izvietojums pa datumiem, kuru es radīju no nulles.

Sākotnēji domāju, ka savākšu ap simts vārdiem, apzinot draugus, radus un paziņas, jo kaķu draugu ap mums ir daudz, un tā būs tāda amizanta kalendāra papildu nianse. Tad attapām, ka sociālie tīkli ir veiksmīgs instruments šādam gadījumam, un 20. septembrī paziņojumu par to, ka vācam kaķu vārdus, ievietoju "NicePlace" "Facebook" lapā. Ieraksts sasniedza vairāk kā 25 tūkstošus skatījumu, atsaucība bija milzīga. Saņēmu vairāk nekā 500 komentāru, kuros tika minēts ne tikai viens mīluļa vārds vien. Vēl apmēram 500 komentāru bija ziņu portālā "Skaties", kuri mūsu "Facebook" ziņu pārpublicēja.

Tā kā ar šo projektu darbojos faktiski viena, sākotnēji gāja traki, jo īpaši tādēļ, ka tikām rakstījuši, ka vārda dienas datumu var izvēlēties... Protams, kaķu vārdi atkārtojās un nācās rakstīt, ka datums jau ir izvēlēts un ceram uz sapratni utt. Cilvēki patiesi bija saprotoši un priecājās vienkārši par faktu, ka mīlulim vārda diena būs. Ieviesu sistēmu, ka "NicePlace" komentāros piespiesta "like" poga nozīmē, ka iesniegtais vārds ir fiksēts un iekopēts "Excel" failā. Tik un tā beigās, pārbaudot visus komentārus un atrunātos datumus, atklājās dublikāti un šādas tādas neprecizitātes. Mans lielākais "murgs" bija tāds, ka noteikti kāds no vārdiem tiks palaists garām un tas cilvēks uzradīsies un uzdos man jautājumu: "Nu kā tad tā?" Bet domāju, ka tomēr ar visu ārkārtīgi lielo informācijas apjomu tiku galā godam.

No joka līdz 1437 vārdiem

Ideja par plānotāju ar kaķu tematiku jau pa vidu kaķu vārdu vākšanas epopejai nudien izskanēja kā absolūts joks. Taču soli pa solim tas izvērtās realitātē. Protams, tikt galā ar plānotāju bija daudz vienkāršāk nekā ar kalendāru – kaķu vārdu izkārtojums bija gatavs, nācās tikai izveidot nedēļas dalījumu. Kaut gan "tikai" es varu teikt tagad, pēc padarītā darba.

Darīšanas procesā ne reizi vien pieķēru sevi pie domas, ka agrāk pat prātā neienāktu, ka kalendāra radīšana no nulles ir tik apjomīgs darbs.

Plānotāju rotā citi kaķu portretējumi nekā kalendārā, kā arī 12 ar kaķiem saistīti latviešu tautas ticējumi. Abi izdevumi ir papildināti ar dzīvnieku patversmju un draugu biedrību sarakstu, kas ir reģistrētas Pārtikas un veterinārajā dienestā, lai lieku reizi atgādinātu, ka daudziem no kaķiem pietrūkst gādīgu roku un mīlošu siržu. Gan kalendārā, gan plānotājā ir ne tikai kaķu, bet arī personu vārdi, svinamās, atzīmējamās un atceres dienas, mēness fāzes un citi papildinājumi.

Cilvēku atsaucība bija pārsteidzoša. Saņemtais kaķu vārdu apjoms bija patiesi iespaidīgs – tika pieteikti vairāk kā 1500 vārdi, no kuriem, atlasot dublikātus, kalendārā un plānotājā ir iekļauti 1437 unikālie vārdi. Izdomai attiecībā uz mīluļu vārdiem nebija robežu – sākot no vārdiem, ko varētu dēvēt par klasiku (Minka, Muris, Pūce, Poga, Rūdis) un kaķu vizuālā tēla piesaukšanas (Melnīte, Baltpēdiņš, Tinte, Sniedziņš, Pūkucis), līdz pat moderno tehnoloģiju piesaistei (Fleška, Pikselis), automobiļiem (Bembis, Kvatra, Honda), dzērieniem (Daikiri, Aliņš, Tulamors), popkultūras pārstāvjiem (Morisons, Ramšteins, Mārlijs), politiķiem (Kisindžers, Bušs, Tito, Berija) un vēl, un vēl. Kā interesantākos es no savas puses varētu piesaukt Murlakatamu un Kisumisu. Ļoti piemērots tusnīgam ķepainim šķita vārds Pelmenis. Pamanījos tā uzreiz arī iedēvēt tēta kaķi.

Kalendāra tapšanas laiks bija ļoti emocionāls. Jāatzīst, ka man tas bija arī terapeitisks: mūsu mīluļa Karbofosa vairs nebija un savas skumjas es transformēju citiem sniedzamā priekā.

Bet emocijas bija atgriezeniskas. No vienas puses – jutos teju vai greizsirdīga uz tiem, kuriem joprojām ir kaķi, kas piebāž klāt savu vēso purniņu, murrā klēpī, guļ uz darba galda uz klaviatūras un "palīdz" strādāt, un man tā tik ļoti pietrūka. No otras puses – ar sajūsmu un interesi lasīju daudzos stāstus par to, kā tieši kaķis jauši vai nejauši ir ienācis cilvēku dzīvē, un aplūkoju komentāriem pievienotās bildes. Priecājos, ka pasaulē ir tik daudz bezierunu mīlestības.

Kaķu mīļi priecājas, suņu kalendārs lai paliek citiem

Vai taps arī suņu kalendārs? Teikšu godīgi: kaut arī man patīk visi dzīvnieki, esmu pilnīgi un noteikti kaķu pusē un kalendārs ar suņu vārda dienām būs jārada kādam citam. Savādi, bet arī kaķu kalendāra tapšanas laikā neuzradās neviens, kas būtu jautājis, kā tad ar suņiem. Kaķu "komūna" stingri turēja savas pozīcijas.

Tagad, jau pēc kalendāra iznākšanas, sapratu, ka arī uz vāka būtu bijis lielākiem burtiem jāuzraksta "Papildināts ar kaķu vārda dienām", citādi to, tikai pāršķirstot izdevumu, var arī nepamanīt. Bet kaķu mīļi priecājas un tādā ziņā sociālie tīkli ir brīnišķīgs instruments, kurā saņemt arī tiešo reakciju. Daudzie paldies un prieka izpausmes manu dzīvi 2016. gada rudenī noteikti padarīja jaukāku.

Apbrīnojamā kārtā, zinot plašo negatīvo komentāru birumu pie jebkādas informācijas, tādas reakcijas nebija. Atskaitot vienu portālā "Skaties" saņemto komentāru, kas ir gan smieklīgs, gan teju traģisks vienlaikus, jo precīzi atspoguļo pašreizējo daudzu cilvēku prātos valdošo apjukumu: "Darit vairs nav ko.prieks migrantiem ar kalendaru uztaisiet."

Mans kaķītis Karbofoss, kas ir idejas līdzautors, jau teju četrus mēnešus ir citos medību laukos, bet vieta jau nemīl palikt tukša. Kaut arī sākotnēji ļoti kategorisku paziņoju, ka "nekad vairs!", nu jau vairāk kā divus mēnešus "NicePlace" ir atkal savs iedvesmas dzīvnieks. Ruds kaķu jaunulis vārdā Katberts, kurš pērnā rudens pirmajos aukstumos tika paglābts, visticamāk, no drošas nāves autostāvvietā, kur viņš mitinājās zem mašīnām.

Karbofoss un Katberts – liktenīgi un īpaši mīluļi

Karbofosa vārda diena kalendārā ir 22. aprīlī – viņa dzimšanas dienā. Tāds arī lielākoties bija cilvēku princips datumu izvēlē: mīluļa dzimšanas diena, ja tāda bija zināma. Bet, tā kā ielas vai patversmes kaķu gadījumā bieži tā palika nezināma, tad tā ir diena, kurā kaķis ienāca ģimenē, vai sava vai bērnu dzimšanas diena. Katberts pie sava vārda tika vēl pirms bija kaut doma par viņu. Taisot kalendāru, lasīju grāmatu, kurā kā viens epizodisks tēls figurēja milzis Katberts, kurš ļoti gribēja draudzēties. Nodomāju, ka tas būtu ļoti piemērots vārds kaķim, un ievietoju to kalendārā 24. decembrī. Kad tikām pie jaunā ķepaiņa, vārds viņu jau gaidīja.

Kalendāra atvēršanas pasākumā kāda apmeklētāja man teica – ja kaķi varētu rakstīt testamentu, viņi novēlētu savu pilno bļodiņu kādam, kam tā ir ļoti vajadzīga.

Un pie Karbofosa atstātajām pilnajām bļodiņām ir ticis Katberts. No pīkstoša, nosaluša un šmulīga autostāvvietā pamesta zvēriņa viņš jau pamazām kļūst par mājas saimnieku ar saviem ieradumiem, izpratni par lietām un neapstrīdamām tiesībām. Pagaidām vēl tramīgs un tikai mācās draudzēties, jo dzīve viņam ir paspējusi nodarīt pāri. Es ļoti gaidu brīdi, kad viņu varēs paņemt rokās un kārtīgi samīļot vai ka viņš ieleks klēpī... Bet viņam noteikti ir potenciāls kļūt par krietnu un brīnišķīgu draugu.

Taču Karbofoss... Karbofoss bija ļoti īpašs kaķis. Saprotu, ka katram tā šķiet attiecībā uz savu mīluli, bet tas nebija tikai mūsu ar Valtu viedoklis vien. Tā uzskatīja visi mūsu daudzie draugi un paziņas, kam sanāca ar Karbofosu satikties. Parasti teica, ka tāds ir varbūt viens no simts. Viņš ļoti daudzus cilvēkus, kas līdz viņa satikšanai ne tuvu nebija kaķu cienītāji, pārvilināja kaķu mīlētāju pusē. Nereti nācās dzirdēt: "Nu jā, nekad neesmu gribējjis(-usi) kaķi, bet, ja nu varētu dabūt tādu kā Karbofoss... Vai arī "Man līdz Karbofosam kaķi nekad nav likušies īpaši saistoši."

Viņš bija gudrs, inteliģents, draudzīgs, komunikabls, mīlēja pasākumos atrasties kopā pat ar lielu cilvēku daudzumu. Cilvēkus, kas nonāca mūsu mājā, viņš automātiski uzskatīja arī par saviem draugiem, jo – kāpēc gan lai mēs savā teritorijā ielaistu neuzticamus subjektus?! Viņš jebkuram mūsu viesim varēja ielīst klēpī vai prasīties, lai viņu paceļ un pamīļo. Bija staipām- un murcāmkaķis. Mūsu iedvesmas dzīvnieks. Kad Karbofoss aizgāja, draugi no sirds juta līdzi un skuma līdz ar mums, zvanīja un izteica līdzjūtību. Viņš bija draugs un ģimenes loceklis. Es pat biju nonākusi absurdā stāvoklī, kad dusmojos uz Karbofosu par to, ka viņš uzdrīkstējās nomirt un nodarīt mums tik sāpīgi. Man viņa joprojām neprātīgi trūkst.

Interesanti fakti

Visvairāk vārdu ir uz burta "M" – 220.

Tam seko burts "P" – 175.

Vismazāk iesūtīto vārdu ir uz burta "I" – tikai 10 (Icis, Igijs, Incis, Indietis, Ingvērs, Ipijs, Irma, Ivaničs, Izabella, Izidora).

Ir arī cilvēku vārdi: Valdiņš, Evucis, Marta, Baibiņa, Dacīte, Jancis, Pēteris un citi.

Pēc īpaša pieprasījuma viens vārds – Siļķe – ir iemājojis 29. februārī. (2017. gadā šis datums nav atrodams)

Plašāk var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!