Foto: Shutterstock
Kaķi spēj pārsteigt. Kurš apgalvos pretējo, tas vienkārši nav pievērsis pietiekami lielu uzmanību peļu junkuriņiem, vai ne? Ne viens vien murrātāju saimnieks ir pārliecināts, ka kaķis ir labākais mājdzīvnieks, kāds vien var būt, un iemesls tam ir gluži vienkāršs – ar kaķi nav garlaicīgi! Viņi spēj pārsteigt, sasmīdināt, uzmundrināt, iedvesmot un vēl, un vēl... Par to mēs viņus mīlam! Tāpēc "Catster" komanda izvēlējusies sešus iemeslus, kāpēc vērts kaķīšus mīlēt vēl stiprāk vai kāpēc to vajadzētu sākt darīt. Vai vari tiem piekrist?

Kaķi ir paredzami

Foto: Shutterstock

Esi atnācis mājās ar iepirkumu maisiņu? Iegādājies jaunus apavus, kas iepakoti kastē? Kaķu saimnieki, ticams, instinktīvi jau paredz, kas notiks tālāk. Maisa saturs tiks kārtīgi izpētīts, taču brīdī, kad produkti būs jau salikti pa plauktiem un ledusskapī, maiss tukšs nepaliks, jo tajā jau būs iekārtojies peļu junkuriņš. Savukārt kurpju kaste... Tas nudien ir atsevišķa stāsta vērts. Reti kura kaste, liela vai maza (īpaši, ja maza), paliek tukša, jo kaķis kā magnēts steigsies tai klāt un centīsies pilnībā vai daļēji tajā iekāpt. Nu, vai nav paredzami?

Līdzīgi ir arī ar svaigu gultasveļu, sasvīdušām drēbēm, striķīšiem, no kuriem tiek atraisīta svētku tortes kārba... Turklāt nekas nespēj aizstāt pazīstamo sausās barības graudiņu skaņu, saimniekam tos berot kaķa bļodiņā. Viens mirklis – un mīlulis jau atrodas pie tās. Piemērus varētu turpināt saukt, piemēram, paklausīgo sekošanu saimniekam it visur, tostarp arī uz vannasistabu, skraidīšana gar kājām, kad cilvēks no rīta mostas un staigā pa mājokli, intereses radīšana par spīdīgajiem konfekšu papīrīšiem... Paredzami un ne mazāk aizraujoši, vai ne?

Protams, saimniekam šī paredzamība sagādā daudzus jautrus brīžus, un bieži vien to kā triku var izmantot ģimenes un draugu kompānijā. Atver kādu tukšu kasti un gaidi, kad tajā iekāps mājas mīlulis. Kādā kopīgā pasēdēšanas reizē var pat likt sava veida derības par to, vai šoreiz kaķis kastē tik tiešām iekāps. Iespējams, kad saimnieks būs vispārliecinātākais, ka mīlulis tik tiešām šoreiz atkal iekāps kastē, viņš to kā par spīti neizdarīs. Bet tāpēc vien dzīve ar četrkājaino draugu ir interesanta!

Kaķi ir arī neparedzami

Foto: Shutterstock

Jā, jā, šis ir pilnīgs pretstats iepriekšējam punktam. Taču, nenoliegsi, tas ir patiess. Brīdī, kad ticam, ka viss par kaķiem mums jau zināms un itin nekas vairs nepārsteigs, viņi pēkšņi izdomā, ka nu vairs negulēs uz palodzes, bet gan rosīsies pa palagu plauktiņu skapī. Kad sāk šķist, ka tur viņu atradīsim katru dienu, pēkšņi kaķis tur vairs nav atrodams, bet iecienījis vietu uz dīvāna augšējās malas. Saprotams, arī kaķim nepatīk rutīna un viņam taču jāizpēta katra vietiņa mājoklī, tāpēc arī gulēšanas placis jāmaina.

Kā arī iepriekš minēts, tad kaķi reizēm var nevietā pārtraukt savas iemīļotākās darbības, piemēram, jau minēto gulēšanu kastē vai atrašanos iepirkumu maisiņā. Brīžiem šķiet, ka to mīluļi sara speciāli, sak: "Uz pasūtījumu nedarīšu!" Iespējams, kaķim nepatīk veltītā uzmanība un mērķtiecīgā gaidīšana, vai tiešām kaķis arī šoreiz ieleks kastē vai skraidīs pa maisiņu. Kāpēc gan kaķim, neatkarīgajam un galvenajam mājokļa iedzīvotājam, būtu jāpaklausa saimnieka iegribām? Tā nu gan nebūs, ticams, nodomās kaķis.

Tāpat arī nevar paredzēt, kad kaķim uznāks skraidīšanas brīži. Jā, daudzi saimnieki teiks, ka tas noteikti novērojams vakaros un no rītiem, taču reizēm kaķi teju vai bez iemesla sāk joņot no viena mājokļa gala līdz otram, tā laikā pat ņaudēdami vai atduroties pret šķēršļiem.

Iespējams, kāds mīlulis savu saimnieku pārsteigs, apsēžoties kā cilvēks, kaut to nekad nav darījis. Lūk, fotogrāfiju izlasi ar tādu skatu vari aplūkot šeit.

Kaķim ir 'tas' skatiens

Foto: Shutterstock

Lai arī kaķis ir un paliek dzīvnieks, tas neliedz cilvēkiem mīlulī saskatīt cilvēka īpašības un pat skatienu. Ne velti mūsdienās, kad internets un sociālie tīkli ir tik populāri, daudzu jo daudzu mīluļu saimnieki izvēlas izveidot atsevišķu "Facebook" vai "Instagram" profilu, kas veltīts fotogrāfijām ar četrkājaino draugu. Turklāt arī privātajam ģimenes albumam saimnieki bieži fotografē savus peļu junkuriņus, lai iemūžinātu amizantus notikumus un vienkārši saglabāru piemiņai attēlus ar mazo mīluli, kam, nenoliedzami, ir liela nozīme ģimenes dzīvē.

Taču interneta dzīlēs rodami vairāki desmiti, simti un pat tūkstoši profilu, kas veltīti kaķiem. Par tiem vēstīts arī "MansDraugs", un šeit vienuviet apkopoti vairāki populāri kaķi, kuri guvuši ievērību. Taču atsevišķi vari aplūkot, piemēram, dusmīgo Pērli, mīlīgo Hosiko, kura purniņā noteikti saskatīsi atblāzmas no populāra filmu varoņa, tāpat arī īpatnējo Vinstonu, kuram labpatīk sēdēt kā cilvēkam un rādīt mēli.

Kaķi ir neizprotami

Foto: Shutterstock

Reizēm saimniekos rodas neizpratne – kāpēc tieši tā grāmata, kas nolikta uz gultas, ir tik vilinoša, lai kaķis uz tās apgultos? Apkārt taču ir tik daudz brīvas vietas, kur apgulties, bet mīlulis izvēlēsies tieši to, kur esi nolicis grāmatu vai žurnālu. Vai arī draugs tīkos apgulties tieši tajā vietā, kuru tu tikko esi pametis iesildītu, jo, saprotams, tā ir patīkama un ērta.

Neizprotama varētu būt arī kaķu vēlme iekārtoties pat vismazākajā kastītē vai nogrūst priekšmetus no galda. Te gan "MansDraugs" var palīdzēt ar skaidrojumu, jo kasti kaķis var asociēt ar tādu kā drošības telpu, savukārt priekšmetu nogrūšanā varētu būt vainojams krišanas efekts, proti, mīluli var interesēt skaņa, ar kādu objekts nokrīt, vai kustība, kādā tas krīt. Taču nekādā gadījumā nevajadzētu izmēģināt dzīvē realizēt populāros video skatāmo darbību, kad kaķim aiz muguras novieto gurķi, taču dzīvnieciņš, pagriezies pret to, nobīstas. Speciālisti atgādina, ka tas var ietekmēt kaķa raksturu un pat veselību, tāpēc neesi neapdomīgs! Jebkurš, arī cilvēks, nobītos no priekšmeta, kas pēkšņi atrodas aiz viņiem. Cik gan bieži tu pats neesi nobijies no drauga, kas slepus nostājies aiz tevis? Nu re, ar kaķīti šādas spēles labāk nemēģināt.

Kaķi neapzinās, kā viņi izskatās

Foto: Shutterstock

Šeit gan var sasaistīt iepriekš minētās darbības un kaķu izskatu, kas mums tiešām liek atkal un atkal novērtēt, ko mūsu dzīvē rada peļu junkuriņi. Viņi, domājams, neapzinās, ka izskats rada dažādas amizantas asociācijas un ka iekāpšana par sevi daudz reiz mazākā kastītē no malas izskatās jokaini un smieklīgi. Taču nekas no tā nav ar ļaunu nolūku un piešķir kaķītim īpašu vērtību un uzmanību. Galu galā, ne jau tikai izskata vai jokaino darbību dēļ mēs izvēlamies rūpēties par dzīvnieciņu. Protams, nevar noliegt, ka tas ir gana svarīgs faktors, un katram saimniekam taču gribas kādu mīluli, kas jau ar skatienu vien radīs prieku visai ģimenei.

Iespējams, kaķi neapzinās ne tikai to, kā izskatās, bet arī mīlestību un sirds siltumu, kādu sniedz saimniekiem un katram ģimenes loceklim. Reizēm pat nekas daudz nav jādara, atliek vien apsēsties kādā interesantā pozā vai vietā mājoklī, paskatīties ar savu aizkustinošo skatienu vai patīkami murrāt, guļot saimnieka klēpī. Tieši mazie, ikdienišķie notikumi sagādā to gaisīgo prieku, ko katrā mājoklī ienes dzīvā būtne. Jā, gulēšana kastē, spēlēšanās ar iepirkumu maisiņu, ķepu vicināšana striķīša priekšā arī ir brīži, kad saimnieks novērtē savu mājas mīluli, taču arī pat bez lielas piepūles kaķi spēj sagādāt milzum daudz prieka un jauku emociju.

Runājot par emocijām, vari iepazīties ar pieredzes stāstu par diviem kaķīšiem, kas draudzīgi sadzīvo, dara blēņas un iedvesmo mākslinieci jauniem darbiem. Savukārt te vari lasīt par populārākajiem pašmāju mīluļiem, kuru profils rodams "Instagram".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!