Foto: Shutterstock
Sākoties jaunam gadam, ne viens vien veido sarakstu ar lietām vai darbībām, kuras apņemas 365 dienu laikā īstenot. Taču ne vienmēr tām jābūt lielām un vērienīgām, jo var apņemties arī pašas vienkāršākās lietas, kuru izpildi iepriekš nācās atlikt. "Catster" autoru komanda piedāvā dažus plāna punktus, kurus vari atzīmēt savā sarakstā un sākt īstenot lēnām, bet mērķtiecīgi, gluži kā kaķis.

Ne viens vien peļu junkuriņa saimnieks noteikti varēs apstiprināt, ka dzīve ar četrkājaino draugu ir īpaša. Katra diena ir citāda, vienmēr kaķītis spēj sagādāt kādu īpašu pārsteigumu, attapties interesantā vietā mājoklī vai gluži vienkārši just, ka tieši šajā brīdī saimniekam viņš tik ļoti nepieciešams, un mīļi pieglausties. Taču ir vēl kāds faktors, un tas kaķus atšķir no suņiem. Kāds? Šie mīluļi ir neatkarīgi. Pretēji suņiem, kuri saimniekam seko ik uz soļa un pacietīgi gaida, ko viņš darīs tālāk, kaķis mēdz pat stundām ilgi nelikties ne zinis par saimnieka esamību un darbībām. Sak, ja negribēšu, nenākšu! Iespējams, tieši neatkarība, pastāvēšana par sevi, sevis izvirzīšana pirmajā plānā un citas īpašības var būt tās, ko mums aizgūt no kaķu rakstura.

Arī gadījumā, ja tev nav četrkājainā drauga, turpmāk minētās prasmes vari apgūt. Saprotams, līdzīgus padomus varētu sniegt arī kāds tuvs draugs, taču, dzīvojot kopā ar kaķīti, reizēm prātā neviļus rodas doma, kā būtu, ja mēs dzīvotu pēc kaķu "likumiem". Lūk, daži no tiem!

Plūsti pa straumi

Foto: "Purina" arhīvs

Nē, plūšana pa straumi nenozīmē piekrist visiem kārdinājumiem, kas nāk tavā ceļā. Tā drīzāk ir apzināšanās, ka tas, kas notiek, ir uz labu, un esošā pieņemšana. Kā "Catster" raksta divu kaķu saimniece Endžija Beilija, viņai allaž patikusi rutīna, paredzamība un spēja jau laikus rēķināties ar to, kas notiks. Izmaiņas rutīnā viņai sagādājušas drīzāk trauksmi, nemieru un stresu, nevis patīkamu neziņu, turklāt bailes no gaidāmā brīžiem pat sagādājušas teju vai fiziskas sāpes. Taču brīžos, kad saproti, ka tev tāpat kaut kas būs jādara, uztraukšanās par gaidāmo nepavisam nepalīdz. Tāpēc dari kā kaķis un pieņem esošo situāciju par labu esam!

Ja šajā brīdī ej cauri grūtībām privātajā vai profesionālajā dzīvē, nenokar galvu un centies raudzīties uz nākotni ar pozitīvu skatu. Jā, varbūt tu jutīsies kā izmests no laivas un līdzās nebūs neviena, kas pados tev roku un izvilks ārā no ūdens, taču atceries, ka tavos spēkos joprojām ir peldēt!

"Mani kaķi turpina man apstiprināt, ka plūšana pa straumi nemaz nav tik neiespējama," prātojusi Beilija. Viņa min arī kādu piemēru no savas mājas dzīves. Ja kaķis ir radis gulēt vienā konkrētā vietiņā un tā pēkšņi tiek pārvietota, protams, sākumā mīlulis var būt apjucis, taču itin drīz atradīs kādu jaunu vietiņu. Vēl vairāk – kaķi mēdz iepazīt vairākas vietas mājoklī un atrast kādu, kas tobrīd visvairāk patīk. Plaukts ar baltiem palagiem, dīvāna atzveltne vai pagalde – šīs un vēl citas vietas vien pierāda, ka vajag būt radošam, nebaidīties un mēģināt darīt.

"Pārmaiņas palīdz man iemācīties būt atvērtai. Dažreiz es palaižu garām vienreizējas iespējas un piedzīvojumus, jo stingri pieturos pie rutīnas un plānojuma," teikusi kaķu saimniece. Lūk, piemērs, kāpēc šogad būt kaut nedaudz elastīgākam un izkāpt ārpus ikdienas rāmjiem!

Nebaidies atpūsties

Foto: Shutterstock

Ja šogad esi ieplānojis daudz paveikt, atceries, ka tam būs vajadzīgs arī liels spēks. To var smelties, kārtīgi izguļoties vai pat ieplānojot brītiņu uzmundrinošai snaudai dienas laikā. Pārstrādāšanās var nest ne tikai ne pārāk izcilus darba augļus, bet arī veselības problēmas, tāpēc nenovērtē par zemu savu ķermeni, kurš kādudien var pēkšņi visai skaudri paziņot, ka strādāts nu ir gana. Radoši, čakli, strādīgi un veikli cilvēki arī ir pelnījuši brīdi atpūtas un miera, īpaši tad, ja nav neviena, kurš no malas novērtēs situāciju un pateiks, kādas sekas var atstāt šī rosība.

"Kad es dzīvoju viena un man nebija kāda, kurš mani iedrošinātu piebremzēt un atpūsties, es dažreiz spēru soli par tālu un nonācu pie nepatīkamām sajūtām," pārdomās dalās kaķa saimniece Beilija. Taču kaķiem tas nebūt nav raksturīgs!

Kad mīluļi piekūst, viņi nevilcinoties atrod kādu jauku, mīkstu, ērtu vietiņu un nododas miegam. Protams, kaķus un cilvēkus salīdzināt nevar, jo dzīvnieki noguļ lielāko dienas daļu, taču arī šajā procesā ir kaut kas, ko likt aiz auss. Ja esi noguris, atpūties! Pat ja tavs prāts vēl ir gatavs strādāt, ķermenis var teikt pretējo, tāpēc neliedz dažas stundas miera un miega. Turklāt tam pat nav jābūt miegam, var izlīdzēties ar labu pastaigu vai paspēlēšanos ar kaķīti. Pozitīvās emocijas palīdzēs uz mirkli aizmirst problēmas un pie tām atgriezties ar svaigu galvu un, iespējams, jaunām idejām.

Ja kaķis spētu runāt, iespējams, viņš ar visām četrām ķepām būtu par miedziņu un gulēšanu.

Izmēģini jauno

Foto: Shutterstock

Jauns gads, jauna dzīve! Tā taču mēdzam teikt, vai ne? Kāpēc gan šajā "jaunajā dzīvē" neiemācīties spēlēt kādu mūzikas instrumentu vai apgūt svešvalodu? Varbūt jau sen esi vēlējies izmēģināt spēkus golfa laukumā vai pat virtuvē, pagatavojot kaut ko veselīgu un gardu? Iespējams, tevi līdz šim nomocījušas frāzes ar vainas apziņu... Ja nu man nesanāks? Ja nu viss būs darīts velti? Tad labāk nedarīt neko, paskatīšos labāk kādu filmu... Nē! Ja tā turpināsi, būsi ne tikai visu gadu, bet arī daļu dzīves paļāvies uz šaubām, nevis savām vēlmēm. Met kaunu un bailes pie malas, sāc izzināt to, kas tevi interesē!

Ņem piemēru no kaķiem. Viņi spēj pat parastāko iepirkumu maisiņu pārvērst aizraujošā spēlē, iepazīstot, ko šoreiz saimnieks atnesis no veikala, un izošņājot maisiņa saturu. Varbūt mājās bijuši viesi, kuri atnesuši kūku, un no iepakojuma palikusi arī lentīte? Lieliski, tā noteikti noderēs, lai vienā galā sasietu bumbiņu vai bantīti un ļautu ar to spēlēties kaķim. Tāpat peļu junkuriņi nekautrēdamies iepazīs tavu drēbju skapi un plauktu dziļākās vietas, kur ar laiku izveidos visai iecienītu guļvietu. Kaķus mājoklī atradīsi dažādās vietās, kur viņi būs nonākuši ziņkārības dēļ. Viņi taču nav kūtri: ja reiz ir iespēja uzkāpt uz palodzes vai uzlekt uz ledusskapja, tas tiks izdarīts!

Mēdz teikt – ja nepamēģināsi, nezināsi. Kāpēc gan palikt neziņā, nevis censties piepildīt savus sapņus? Esi ziņkārīgs, drošs, pārliecināts, lai arī, protams, kripata baiļu un šaubu ir neiztrūkstoša katras darbības daļa. Kā gan citādi tikt pie jauniem apvāršņiem, ja ne pārkāpjot pāri esošajiem?

Plašāk par to, kā un kāpēc kaķi var traucēt mierīgu atpūtu, lasot grāmatu, vari lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!